Socialdemokratiet oppe i det røde felt over de borgerliges kovending

Byrådet kommer til at diskutere principper på onsdagens byrådsmøde, hvis det står til Socialdemokratiets Ole Sønderskov Hansen, efter, at flertal i Erhvervs- og planudvalget har besluttet at pille ved en tidligere beslutning i det gamle PUK-udvalg om etagebebyggelse langs Hovedgaden og tæt-lav bebyggelse langs Solsortevej i Rønde.

Artiklens øverste billede
Udvalgsformand Kasper Kolstrup Møller (C) har sin første virkelige 'politiske sag' på byrådets dagsorden i aften, hvor han ikke mindst vil få kærligheden at føle fra sin næstformand i udvalget, Socialdemokratiets terrier Ole Sønderskov Hansen, der vil afæske formanden et svar på, om han er til glidebane eller principper? Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Man sad tilbage som tilhører med en fornemmelseUdvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) besluttede 11. august 2021, at igangsætte en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for etageboliger og tæt-lave boliger i Rønde på et areal, Birkeparken, på modsatte side af Lilleruparken.

Det skete naturligvis efter, at en investor (bygherre) eller udvikler havde præsenteret et oplæg til, hvordan der kunne bygges på arealet og på denne måde opføres boliger i midtbyen, som er et stort politisk tema (byfortætning).

PUK-udvalget anbefalede, at lokalplanen tog sit afsæt i ’de bærende principperne for fortætning i Rønde.’

Et af principperne lyder:

»Der bør arbejdes med tagenes visuelle sammenhæng med resten af byen .For eksempel vil en bygning med sadeltag være nemmere at indpasse i Rønde midtby, end bygninger med andre tagformer. Dette begrundes med at sadeltage er den mest anvende tagform i Rønde, og der er ikke et ønske om at ændre byens udtryk.«

Et sadeltag er i virkeligheden bare et helt almindeligt dansk tag med kip.

Så langt så godt, men netop tagkonstruktionen har siden givet anledning til politisk polemik og tænders gnidsel i det nye Erhvervs- og planudvalg, der har taget over i plansager i kølvandet på KV21, hvor der blev lavet om på udvalgsstrukturen.

Kun Socialdemokratiets Ole Sønderskov Hansen er genganger i Erhvervs- og planudvalget fra det gamle PUK-udvalg.

Det er dog også med den respekt for både borgere og udviklere, at jeg udmærket godt ved at det potentielt bliver en glidebane at træffe nye beslutninger i allerede afsluttede sager. Det har jeg også et meget stort fokus på at være skarpere på i fremtiden.

Kasper Kolstrup Møller (C)

Handler om principper

Investor har efter Erhvervs- og planudvalgets afgørelse 9. marts 2022 reageret. Her fastslog et enigt udvalg, at » Der arbejdes fortsat med sadeltage i henhold til tidligere vedtagne principper.«

Det skete som en konsekvens af, at embedsværket havde forsøgt at blødgøre hensynet til tagkonstruktionen ved at snige en formulering ind med følgende ordlyd i indstillingen:

»at der arbejdes videre med alternative tagformer.«

På et efterfølgende møde med Erhvervs- og planudvalget og embedsværket på investors initiativ fremlagde sidstnævnte to ønsker: at få lov til udvide området, hvor der skal opføres boliger, og at fravige princippet om sadeltage (med konsekvenser for byggehøjden, red.)

Det var samtidig et oplæg til, at den konsensus, der havde været i udvalget hidtil, gik fløjten.

På udvalgsmødet 17. august stemte trioen, udvalgsformand Kasper Kolstrup Møller (C), Laila Sortland (Nye Borgerlige) og Jørgen Ivar Mikkelsen (V) for at imødekomme investors ønsker, mens den socialdemokratiske duo, Jan Fischer og Ole Sønderskov Hansen fastholdt den oprindelige beslutning og ikke fravige princippet om sadeltage.

Da duoen så, hvad vej vinden blæste, benyttede de sig af deres standsningsret som byrådsmedlemmer for at få sagen bragt frem til offentligheden på et byrådsmøde.

Det sker så i aften på årets sidste augustdag, hvor Ole Sønderskov Hansen overfor Lokalavisen har sagt, at han vil tale meget højlydt om principper.

»Det her er en principsag for Socialdemokratiet. Efter en lang og virkelig fin proces, hvor vi har spurgt Røndes borgere og lavet noget borgerinddragende af høj kvalitet, er det her ikke i orden, at vi nu i 12. time pludselig ændrer radikalt på det, som både det gamle PUK-udvalg, hvor to medlemmer af Venstre var enige, og siden Erhvervs- og planudvalget har været enige om hele vejen, indtil at investor så kommer med nye ønsker. Vi synes, det er til grin, og vi frygter for konsekvenserne fremover, hvis det er så nemt at ændre på noget efter, at vi har været enige hele vejen og fået opbakning fra borgerne,« siger Ole Sønderskov Hansen.

Vi synes, det er til grin, og vi frygter for konsekvenserne fremover, hvis det er så nemt at ændre på noget efter, at vi har været enige hele vejen.

Ole Sønderskov Hansen (S)

Formand i et vadested

Lokalavisen har stillet følgende tre spørgsmål til de fem udvalgsmedlemmer:

  • Hvem har bragt sagen på dagsorden igen i Erhvervs- og planudvalget? Formanden? Direktøren for området?
  • Hvad er det konkret nye i sagen? Den var jo lukket?
  • Borgerne har tidligere vært hørt i sagen. Hvorfor respekterer et flertal ikke borgerinddragelsen, fordi en udvikler nu kommer på bagkant og forlanger ændringer?

Kun udvalgsformand Kasper Kolstrup Møller (KKM) (C) og Jørgen Ivar Mikkelsen (JIM) (V) har svaret tilbage. De øvrige må man formode gør det på onsdagens byrådsmøde:

KKM:

ad 1: »Efter et afholdt møde mellem udvikler, administration og politikere i udvalget, blev det fra administrationens side fundet relevant at tage sagen op igen. Det med den indstilling, at udvalget skulle drøfte om ovenstående møde havde givet anledning til at ændre beslutningen.«

ad 2: »Sagen var lukket ja, men nogle gange (og heldigvis ganske få) så føles den beslutning, der er truffet, ikke som den rigtige. Jeg har 100 procent fokus på at gøre det, der er den rigtige løsning for Rønde, det både på kort og lang sigt. Derfor synes jeg, at vi på mødet 17/8 traf den rigtige beslutning for byen. Det er dog også med den respekt for både borgere og udviklere, at jeg udmærket godt ved at det potentielt bliver en glidebane at træffe nye beslutninger i allerede afsluttede sager. Det har jeg også et meget stort fokus på at være skarpere på i fremtiden.«

ad 3: »Personligt synes jeg også, at borgerinddragelse er et vigtigt middel til at opnå gode løsninger. I denne sag falder spørgsmålet på tagformer/hældning på tag, og her synes jeg, vi bør se på de omkringliggende byggerier. Disse tæller bl.a. Rema 1000 og Lillerupparken som både markerer sig med fladt tag, og ensidet taghældning. Derfor mener jeg, at dette byggeri vil passe godt ind med ovennævnte. Derudover har vi brug for at sikre den centrale del af Rønde i fremtiden. Vi har behov for at bygge tættere, og ved at bygge attraktive fremtidssikrede boliger i og omkring bymidten, så sikrer vi en øget bosætning til disse, eller en cirkulation mellem borgere som ønsker at skifte fra parcelhus til lejlighed. Dette giver ligeledes mulighed for øget bosætning. Det er den løsning, jeg mener er bedst for Rønde.«

JIM:

ad 1: »Administrationen har valgt, at sagen skulle genfremsendes til udvalgets behandling - altså direktøren. (Ifølge Lokalavisens oplysninger er det juridisk gangbart, red.

ad 2: »Som det fremgår af sagsfremstillingen, har bygherre indsendt yderligere illustrationer og skyggediagrammer. Der har desuden i udvalget været debatteret vægtningen af ’de bærende principper’.

ad 3: »Jeg er ikke bekendt med, at udvikler har forlangt ændringer. Udvikler har indsendt yderligere information og materiale. Borgerinddragelse i forhold til lokalplanforslaget 444 har givet respons på flere områder. I forhold til min stillingtagen har fokus været på at gøre, hvad jeg har vurderet, der er bedst for Rønde.«

Flertal til S?

Lokalavisen har sonderet det politiske terræn forud for onsdagens møde, og ingen vil på forhånd sige noget til citat om deres stillingtagen.

Det er dog ikke svært at forestille sig, at Nye Borgerlige, Konservative og Venstre stemmer ja til det flertallet i Erhvervs- og planudvalget anbefaler - også selv om Venstres Riber Hog Anthonsen var formand for det tidligere PUK-udvalg, hvor han var enig i de såkaldte ’bærende principper’.

Så er spørgsmålet, hvad Radikale Venstre, SF og Enhedslisten siger. Dark horse er SF, hvor Kim Lykke Jensen normalt vil føre det store ord i den slags sager og vægte borgerinddragelse og principper højt?

Noget tyder imidlertid på, erfarer Lokalavisen, at Socialdemokratiet kommer til at bide i det sure æble og ikke kan skaffe det nødvendige flertal på 14 (S, SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre).

Læs sagsfremstillingen incl. bilag her:

Åben Dagsorden (syddjurs.dk) - sag nummer 171.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.