Plejeorlov bevilget til 158 Syddjurs borgere fra 2017 og til nu

Det er din bopælskommune, der afgør, om plejeorlov ophører, hvis din pårørende er indlagt på hospital eller hospice. DR-undersøgelse viser, at praksis er forskellig kommunerne imellem.

Artiklens øverste billede
Syddjurs Kommune har i perioden 1. januar 2017 - 21. april 2021 standset 21 sager, hvor der var bevilget plejeorlov på grund af den syges indlæggelse på for eksempel hospice, sygehus eller flytning til plejebolig eller lignende. Arkivfoto

Du kan få plejeorlov, hvis din pårørende ønsker at dø i eget hjem.

Du kan som udgangspunkt ikke få plejeorlov, hvis den døende er indlagt på hospital eller hospice – men det er din pårørendes bopælskommune, der afgør det.

DR har undersøgt, hvordan praksis er, når landets kommuner afgør, om en pårørende ikke længere kan få plejeorlov.

Undersøgelsen viser, at der er forskelle på, hvordan kommunerne handler.

60 kommuner, herunder Syddjurs, har leveret data til DR-undersøgelsen.

»Tallene viser antallet af syge borgere, der er blevet passet med plejeorlov – og antallet af sager, som kommunerne har standset på grund af indlæggelse eller flytning til eksempelvis hospice,« skriver DR på sin hjemmeside 28. august 2022 under overskriften ’En indlæggelse af dine kære på hospice kan fjerne retten til plejeorlov’.

I de to Business Region Aarhus kommuner, Skanderborg og Silkeborg, ser tallene således ud:

I Skanderborg har 202 terminalt syge borgere fået bevilliget pasning med plejeorlov. I samme periode har kommunen stoppet 45 sager.

I Silkeborg 381 terminalt syge borgere fået bevilliget pasning med plejeorlov, men her er der kun i 12 sager blevet sagt nej fra kommunens side til fortsat plejeorlov i samme periode.

DR nævner også, at Aabenraa Kommune i 215 sager ikke har stoppet en eneste plejeorlov, mens naboerne i Haderslev har haft 145 sager og stoppet orloven i 22 sager.

Standset 21 sager

Lokalavisen har bedt om aktindsigt hos Syddjurs Kommune for at tegne et billede af, hvordan det ser ud i kommunen med plejeorlov til pasning af døende i samme periode, som DR-undersøgelsen dækker, 1. januar 2017 - 21. april 2022.

Syddjurs Kommune har fremsendt de svar, som kommunen leverede til DR-undersøgelsen, og kommunen flugter meget godt med opgørelsen i Haderslev Kommune.

Der har i perioden 1. januar 2017 til 21. april 2022 været 158 borgere, der har fået bevilget plejeorlov efter servicelovens §119, oplyser man hos Syddjurs Kommune.

»Her menes den terminalt syge person og altså ikke dennes omsorgsgivere,« understreger man hos Syddjurs Kommune.

Kommunen har i samme periode standset 21 sager på grund af den syges indlæggelse på for eksempel hospice, sygehus eller flytning til plejebolig eller lignende.

Hvorfor stoppe?

Det er kun, hvis kommunen vurderer, at det ikke længere er hensigtsmæssigt at pleje vedkommende hjemme, at din ret til plejevederlag bliver fjernet.

Men hvorfor kan nogle borgere opleve, at en orlov opretholdes, mens andre borgere kan opleve, at orloven stopper? Hvorfor den tilsyneladende forskel kommunerne imellem på, hvordan de tolker loven?

Det spørgsmål besvarer Syddjurs Kommune ved at henvise til en fast praksis i kommunen:

  • I afgørelsesbrevet (det brev, du modtager fra Syddjurs Kommune, red.) bedes den, der er bevilget orlov, kontakte Visitationen (Syddjurs Kommune, red.) 1-2 dage efter, at den syge er blevet indlagt.
  • Herefter foretages der en konkret og individuel vurdering, ud fra følgende retningslinjer:
    Hvis orlovsmodtager kender slutdato for indlæggelse og den er i nærheden af en uge, så fastholdes orlov.
    Hvis orlovsmodtager ikke kender slutdato for indlæggelse, så afsluttes orlov, i overensstemmelse med lovgrundlaget
    Hvis orlovsmodtager kender slutdato, men den strækker ud over flere uger, så kan det aftales at ydelsen kun sættes på pause.

Denne praksis, som er et aktivt valg i Syddjurs Kommune, vælges for at lette sagsgangen for både orlovsmodtager og sagsbehandling, oplyser man hos Syddjurs Kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.