Var Socialdemokratiet forhippet på at tage æren?

Æres den, som æres bør, gælder også i lokalpolitik, mener Venstres Jørgen Ivar Mikkelsen, der offentligt har klandret Socialdemokratiets to medlemmer af Erhvervs- og planudvalget for ikke at leve op til det æreskodeks.

Artiklens øverste billede
Ole Sønderskov Hansen (S). Pressefoto


Kasper Kolstrup Møller (C). Pressefoto
Jørgen Ivar Mikkelsen (V). Pressefoto
Jan Fischer (S). Pressefoto
Laila Sortland (Nye Borgerlige). Pressefoto

Under valgkampen forud for kommunalvalget i november 2021, KV21, var Konservative Syddjurs meget fokuseret på, at der efter valget blev dannet et selvstændigt erhvervsudvalg i Syddjurs i stedet for som hidtil at placere erhvervslivet som et appendiks til Arbejdsmarkeds- eller i Økonomiudvalget.

Tommy Bøgehøj, partiets mangeårige politiske førstemand, fik overbevist det gamle byråd om, at det var det rigtige at gøre, og derfor kunne der på valgnatten nedsættes et Erhvervs- og planudvalg med den nyvalgte partifælle Kasper Kolstrup Møller som formand.

Det kunne ikke være bedre set fra et konservativt synspunkt.

Tommy Bøgehøj har været alt andet end tilfreds med den erhvervsindsats, som er ydet gennem årene i Syddjurs Kommune.

Der er godt blevet snakket erhvervs- og beskæftigelsespolitik, grøn økonomi, cirkulær økonomi, iværksætteri, innovation, bæredygtighed og bæredygtighedskoordinator, og jeg skal komme efter dig, men Tommy Bøgehøj har ofte efterlyst en fælles forståelse for det erhvervspolitiske sigte i pendlerkommunen Syddjurs, hvor syv ud af ti ’arbejdsdygtige’ henter deres indkomst uden for Syddjurs.

Han har i flere omgange fremhævet Nordfyns Kommune, som et skoleeksempel på en kommune, der er gået utraditionelle veje i bestræbelserne på at kravle højere op i Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet i de danske kommuner. En målrettet satsning på en Task Force Erhverv, der udgør indgangen til kommunen 24-7, har her båret frugt, ifølge Bøgehøj.

Nu forhandler vi ikke budget i Adresseavisen, så det vil jeg ikke love noget om overhovedet

Ole Sønderskov Hansen (S)

En indgang

Derfor gik Bøgehøj og den nye udvalgsformand hurtigt efter KV21 i gang med at brainstorme om en model for fremtidens erhvervsservice i Syddjurs med det klare formål at løfte erhvervsklimaet og erhvervsvenligheden markant.

Det resulterede i et oplæg, som Kasper Kolstrup Møller præsenterede det samlede Erhvervs- og planudvalg for, så udvalget samlet kunne gå til embedsværket og få kommentarer herfra og et økonomisk overslag på, hvad det ville koste at realisere ’Syddjurs Erhverv 2.0’.

Grundtanken i ’Syddjurs Erhverv 2.0’ er, at samle hele erhvervsdelen under et tag og etablere et såkaldt ’PowerHouse’. En afdeling, hvor medarbejderne udelukkende tænker servicering af erhvervslivet fra de står op om morgenen og til de slukker nattelampen, og hvor der kun er en indgang og et telefonnummer.

Det vil få vidtrækkende konsekvenser for hele den nuværende måde at servicere erhvervslivet på, hvor både Syddjurs Kommune, Business Djursland og Erhvervshus Midtjylland er inde over.

Med nogle få rettelser i udvalget blev forslaget sendt videre til embedsværket, og de, som har nærlæst Direktionen i Syddjurs Kommunes budgetoplæg til de forestående budgetforhandlinger vil have opdaget, at der er indarbejdet en såkaldt ’udvidelsesblok’ i budgetoplægget på 2.3 mio. kroner, der målrettet er øremærket ’Syddjurs Erhverv 2.0’.

Nu bliver det nørdet. For en ’udvidelsesblok’ er ikke indarbejdet i det tekniske budget, der nu ligger som oplæg til Byrådet. Den er derfor til forhandling, når der politisk krydses klinger om kommuneøkonomien i 2023. Det betyder, at der skal være politisk opbakning til at bringe de 2.3 mio. kroner i spil og pille noget andet væk i stedet.

»Jeg kunne på vegne af Konservative have valgt at holde vores forslag tæt ind til kroppen og vente med at spille det ud til under budgetforhandlingerne, men jeg valgte at få hele udvalget med på ideen, så vi var fælles om udspillet og indstillet på at overbevise resten af byrådet om, at der er behov for store ændringer, hvis vores snak om erhvervspolitik skal tages alvorligt hos dem, det handler om, nemlig vores erhvervsliv,« siger Kasper Kolstrup Møller.

Overrasket, men ...

Derfor blev udvalgsformanden da også noget overrasket, da han på syddjurs.lokalavisen.dk forleden kunne læse et debatindlæg fra de to socialdemokrater i udvalget, Ole Sønderskov Hansen og Jan Fischer, hvor de erklærede erhvervslivet deres kærlighed og lovsang det nye oplæg ’Syddjurs Erhverv 2.0’ - uden i øvrigt at nævne det med en stavelse.

»Min første tanke var, at det var så takken for at have været ærlig overfor udvalget. Jeg er jo ny i politik, så jeg skal fortsæt lære spillereglerne at kende. Jeg læste indlægget fra Ole Sønderskov Hansen og Jan Fischer som om, at de ville tage æren for et forslag, der er født hos Konservative Syddjurs,« siger Kasper Kolstrup Møller.

Jeg er jo ny i politik, så jeg skal fortsæt lære spillereglerne at kende.

Kasper Kolstrup Møller (C)

Efter en snak med Tommy Bøgehøj blev Kasper Kolstrup Møller enig med sig selv om, at han ikke gad spille pigesur og råbe højt efter kollegerne

I stedet valgte han at svare den socialdemokratiske duo med en Thumbs Up Smiley, og glæde sig over, at Socialdemokratiet nu havde forpligtet sig til at være med til at finde de 2.3 mio. kroner under budgetforhandlingerne.

Venstres medlem af udvalget, Jørgen Ivar Mikkelsen, kom også på banen med et indlæg på syddjurs.lokalavisen.dk, der til gengæld var lidt skarpere i retorikken.

Den måske kommende afløser for Venstres nuværende gruppeformand Claus Wistoft lagde ikke skjul på, at den socialdemokratiske duo var ude i en gevaldig omgang urent trav og på kanten af, hvad der bør være anstændighed i politik.

»Vi snakker så meget om oprigtighed og ordentlighed i politik, og det er det her ikke,« siger Jørgen Ivar Mikkelsen.

Tager ikke æren

Ole Sønderskov Hansen har siden svaret Jørgen Ivar Mikkelsen tilbage og forklaret, at Socialdemokratiet lægger sin politik åbent frem uden at spørge Venstre eller andre om lov først.

»Vi vil bestemt ikke tage æren for noget, som et samlet udvalg er blevet enige om, men vi har et ønske om at forklare, hvad vi står for politisk, også når det gælder erhvervspolitik, og det er det, vi har gjort. Vi kunne aldrig finde på at blive tossede over, hvis andre partier gjorde det samme,« siger Ole Sønderskov Hansen.

- Så, du afviser, at I har taget æren for noget, der ikke er sået hos Socialdemokratiet først?

»Helt afgjort. Vi fik et oplæg fra Kasper Kolstrup Møller, og det så fint ud efter vores opfattelse. Der blev lavet nogle få rettelser, og så blev det sendt videre til vores forvaltning, men det tager vi ikke æren for. Derimod vil vi gerne stå på mål for socialdemokratisk erhvervspolitik, og det er det, vi har gjort og vil fortsætte med at gøre.«

- Hermed forpligter I jer også til at finde de 2.3 mio. kroner under budgetforhandlingerne, som det vil koste at etablere ’Syddjurs Erhverv 2.0’?

»Nu forhandler vi ikke budget i Adresseavisen, så det vil jeg ikke love noget om overhovedet.«

- I kan da ikke gå ud og melde ud, hvad der er socialdemokratisk erhvervspolitik, som minder nærmest fra ord til andet, om det oplæg, som I sammen med resten af Erhvervs- og planudvalget har sendt videre til embedsværket og fået en beregning på, og så ikke vil være med til at finde pengene? Så er jeres debatindlæg jo gratis?

»Der er mange hensyn at tage, når vi forhandler et kommunalt budget for næste år med de andre partier, så derfor vil vi da ikke på forhånd være kategoriske, men selvfølgelig gør vi alt for at fremme vores politik, også på erhvervsområdet. Det siger sig selv.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.