Langt om længe rejsegilde på ny dagsinstitution

I sidste uge rejsegildekransedes den planlagte daginstitution på Rodskovvej ved siden af ’Jordbærmarken'.

Artiklens øverste billede
100 børnehavepladser og 30 vuggestuepladser kommer den nye institution til at rumme. Visualisering: Syddjurs Kommune

Tirsdag 13. september var der rejsegilde på den længe planlagte daginstitution på Rodskovvej ved siden af ’Jordbærmarken’ i Hornslet i den østlige del af byen tæt på marker og skov.

Institutionen kommer til at kunne rumme 100 børnehavepladser og 30 vuggestuepladser.

Grunden som daginstitutionen ligger på, er ca. 10.000 m².

Den samlede anlægsbevilling er på godt 23 mio. kr.

Det var det forhenværende byråd, der i 2019 besluttede at bygge en ny daginstitution i Hornslet, men siden er der løbet meget vand i åen.

»Der indhentes tilbud på byggeriet i efteråret, og den nye daginstitution forventes klar i 2021,« lød det optimistisk i en pressemeddelelse som udgik fra kommunen umiddelbart efter, at beslutningen var politisk konfirmeret.

Tidsplanen skred

Politisk var der bred enighed om at opføre en naturbørnehave og ikke et udstyrsstykke af en traditionel og dyr institution. Der blev ikke sparet på de dyre ord.

»Både bygninger og udearealer vil blive udformet med fokus på udeliv, bevægelse og natur.«

Tankerne om en naturbørnehave, som en base for børnene, når de møder ind hver morgen, og stempler ud om eftermiddagen, men ellers mest er ude i Guds fri natur, måtte imidlertid puttes i mølposen, og i stedet opføres der nu en mere traditionel børnehave med en tilhørende legeplads.

Hvorfor det er gået sådan, og hvorfor tidsplanen er skredet væsentligt, skyldes flere forhold, men fra flere sider af det politiske spektrum er der enighed om, at forløbet kunne have været anderledes, hvis kommunens embedsværk havde været klarere i spyttet og mere oppe på beatet.

Født noget turbulent

I september 2021 godkendte et enigt byråd lokalplanen for den nye daginstitution, der var sendt i høring i maj 2021.

»Jeg vil gerne medgive, at den kommende daginstitution er født noget turbulent,« lød det på byrådsmødet fra Riber Hog Anthonsen (V), daværende formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur.

»En række aftaler med de omkringliggende lodsejere til den nye daginstitution om brug af nabo- og skovarealer, som vi fik at vide var på plads, viste sig ikke være det. Det er selvfølgelig ikke godt nok og en forklaring på, hvorfor vi ikke får en naturbørnehave men en mere traditionel børnehave,« forklarede udvalgsformanden.

»Hertil kommer så det vejudlæg om forlængelse af 4. maj vejen over på Rosenholmvej, som ligger beskrevet i Kommuneplanen. Det er vi blevet gjort opmærksomme på sent i processen. Det er selvfølgelig håbløst at placere en naturbørnehave ved siden af en mulig vejstrækning.«

Den nye daginstitution står klar til april 2023, og så skal der bruges en måned på indretning, men første maj regner jeg afgjort med, at den er klar til brug.

Kirstine Bille (SF), formand for Familie-, børne- og læringsudvalget

Det planlagte vejudlæg var der enighed hele ’vejen’ rundt i byrådet om at få pillet ud næste gang Kommuneplanen skulle vedtages.

Alternativet ville være at gøre det, da lokalplanen blev vedtaget, men så skulle lokalplanen have været sendt i fornyet høring med tilsvarende forsinkelse af byggeriet, og det var forsinket nok i forvejen.

»Når alt er sagt, vil jeg gerne gøre mig til talsmand for, at vi nu taler den kommende daginstitution op. Det bliver godt for de mange børnefamilier i Hornslet, at vi får en institution i den østlige del af Hornslet, og snart skal vi også til at opføre en ny i den vestlige del,« lød opfordringen fra Riber Hog Anthonsen.

Skal pilles ud

Kirstine Bille (SF), formand for Familie-, børne- og læringsudvalget, siger til Lokalavisen, at hun klart forventer, at det planlagte vejudlæg om forlængelse af 4. maj vejen over på Rosenholmvej, som ligger beskrevet i Kommuneplanen, pilles ud af denne, når Byrådet skal vedtage Kommuneplanen næste gang.

»Jeg forventer selvfølgelig, at den fælles beslutning i det gamle byråd står ved magt og bekræftes af det nuværende byråd, når vi senere skal vedtage Kommuneplanen,« siger Kirstine Bille.

Udvalgsformanden har sat kryds i kalenderen 1. maj 2023.

»Den nye daginstitution står klar til april 2023, og så skal der bruges en måned på indretning, men 1. maj regner jeg afgjort med, at den er klar til brug.«


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.