Reno Djurs I/S driver effektiv virksomhed

I en gennemsnitskommune koster det 3.434 kr. om året at få hentet affald. På Djursland er gennemsnitsprisen 2.470 kroner pr. år.

Artiklens øverste billede
Reno Djurs I/S hører til de mest effektive selskaber, når det gælder indsamling af affald hos private husstande. Pressefoto

Den borgerlige tænketank CEPOS, hvis udgangspunkt er liberalismen, har netop offentliggjort en analyse, der viser, at der kan spares 2 til 2,6 mia. kr., hvis alle kommuner var lige så effektive på affaldsområdet som de billigste ti procent.

»De danske kommuner kan sammenlagt spare mellem 2 og 2,6 milliarder kroner ved at drive affaldsområdet lige så effektivt som de billigste 10 procent. Det svarer til at kunne sænke den gennemsnitlige kommuneskat med 0,2-0,25 pct. point,« udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS, i forbindelse med offentliggørelse af analysen.

»I en gennemsnitskommune koster det 3.434 kr. om året at få hentet affald. Hvis prisen svarede til niveauet i de billigste kommuner, ville hver husstand i gennemsnit kunne spare 770 til 1.106 kr. om året. I de dyreste kommuner ville husstandene kunne spare helt op til 3.000 kr. årligt,« udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.

»Der er betydelige forskelle på de priser, borgerne betaler for at få hentet affald i landets kommuner. Forskellene kan kun i meget lille grad forklares med forhold, kommunerne ikke er herre over - som f.eks. deres størrelse og befolkningstæthed. Det viser statistiske analyser foretaget af CEPOS. Analysen anbefaler derfor, at der tilrettelægges systematiske udbud af affaldsindsamlingen med fokus på effektivitet og lave omkostninger.«

Djursland er effektiv

Reno Djurs har siden 1996 været Djurslands fælles affaldsselskab. Interessenterne var i perioden til og med 31. december 2006 de otte daværende Djurslandskommuner: Ebeltoft, Grenaa, Midtdjurs, Nørre Djurs, Rosenholm, Rougsø, Rønde og Sønderhald.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 var interessenterne herefter Norddjurs Kommune og Syddjurs Kommune.

For at benchmarke (sammenligne på et fælles grundlag) kommunerne mod hinanden har CEPOS indsamlet data for priser for affaldsindsamling i 2021.

Fordi kommunerne har forskellige løsninger til affaldsindsamling, har CEPOS forsøgt at sammenligneligne kommunerne ved at spørge dem, hvordan en standardløsning for dagrenovation og genbrug for en privat husholdning ser ud i den enkelte kommune.

Deraf fremkommer priserne for en standardløsning samt hyppighed for tømning. Derudover har CEPOS spurgt, om kommunen har søgt dispensation fra den nye affaldssorteringslov.

Endelig har den borgerligt liberale tænketank også spurgt, om affaldsindsamlingen er udliciteret til en privat entreprenør, eller om indsamlingen foretages af et kommunalt eller fælleskommunalt ejet selskab.

Til de to sidste spørgsmål er svarene set med Reno Djurs briller, at ja, 1) man har søgt dispensation fra den nye affaldssorteringslov. 2) Reno Djurs I/S er et fælleskommunalt ejet selskab.

Den faktiske pris inkl. moms i Norddjurs og Syddjurs pr. husstand er naturligvis ens grundet det fælleskommunale. Den er i CEPOS analysen opgjort til 2.470 kroner pr. år pr. husstand ved 26 tømninger.

CEPOS har benyttet to metoder til at regne på, hvor meget hver kommune kan spare, hvis de var lige så effektive på affaldsområdet som de billigste ti procent.

Besparelsespotentialet i Syddjurs ligger årligt ifølge CEPOS i intervallet 4,2 - 16,1 mio. kroner, mens det i Norddjurs ligger i intervallet Norddjurs 3,7 - 13,6.

I Syddjurs er betyder det pr. husstand en årlig besparelse på 820 kr. og 214 kr. alt efter, hvilken beregningsmetode, der anvendes. I Norddjurs er de tilsvarende tal 743 kr. og 200 kr.

Så ifølge tallene fra CEPOS driver Reno Djurs I/S en effektiv virksomhed på Djursland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.