»Jeg fortryder, at vi ikke undlod at stemme«

Venstre og Konservative er ude med riven efter SF og især tidligere borgmester Kirstine Bille, fordi de to store borgerlige partier mener, at Bille løb fra en aftale, der var konfirmeret før byrådsmødet i august.

Artiklens øverste billede
SFs rutinerede gruppeformand Kirstine Bille fortryder på bagkant, at SF ikke undlod at stemme, da Byrådet på augustmødet behandlede lokalplanforslag 444 (ikke det endelige) med tilhørende kommuneplantillæg for Birkeparken i Rønde. Arkivfoto

Adresseavisen har tidligere beskrevet de panikscener, der udfoldede sig på det seneste byrådsmøde i august, hvor en afstemning om lokalplan 444 med tilhørende kommuneplantillæg for etageboliger og tæt-lave boliger i Røndes bymidte på et areal, Birkeparken, på modsatte side af Lillerupparken endte i noget, der lignede kaos.

Afstemningen endte 13-13, og det betød, at et ønske fra udvikler Søren Rasmusen & co., der står bag på projektet på Hovedgaden i Rønde, om at måtte bruge en anden tagkonstruktion end sadeltag, blev stemt ned.

Jeg fortryder på bagkant, at vi ikke undlod at stemme, når det nu gik, som det gik.

Kirstine Bille (SF)

Et flertal i Erhvervs- og planudvalget havde ellers anbefalet Byrådet at imødekomme udvikler og stemme ja til en pragmatisk løsning.

Socialdemokraterne Ole Sønderskov Hansen og Jan Fischer benyttede sig i udvalget imidlertid af deres standsningsret, som automatisk stopper den videre diskussion i udvalget, og løfter sagen op til endelig afgørelse i Byrådet.

En sadeltagsløsning er socialdemokratisk hjerteblod, men er det ikke for de øvrige partier i byrådet udfra de meldinger, der blev givet på byrådsmødet.

Sure på SF

De Konservative havde forfald til byrådsmødet fra Kirstine Kahr Kvorning og havde ikke indkaldt en substitut.

»Det havde vi ikke, fordi vi følte os sikre på, at SF ville stemme sammen med os. Det var aftalt på forhånd med Kirstine Bille,« siger Tommy Bøgehøj, gruppeformand hos De Konservative.

»Havde vi vidst, at vi ikke kunne stole på en forhåndsaftale med Kirstine Bille og SF, havde vi naturligvis indkaldt en substitut for Kirstine Kahr Kvorning.«

- Burde I ikke have gjort det for alle tilfældes skyld?

»Jo, det kan du sige, hvis man skal være bagklog. Vi følte, vi havde en klar aftale med Kirstine Bille, og derfor undrede det os meget, at SF ikke holdt ord. Kirstine Bille er tilsyneladende blevet banket på plads i gruppen og har ikke den samme pondus i sit bagland, som vi har set tidligere. Det har vi taget ad notam.«

Wistoft bekræfter

Venstres gruppeformand Claus Wistoft bekræfter Tommy Bøgehøjs udlægning.

Han er fortørnet over det skete, som efter hans mening kan få vidtrækkende konsekvenser for fremtidens lyst til at investere i Syddjurs for potentielle investorer.

»Det er som om, at Socialdemokratiet ikke forstår konsekvenserne af det her på trods af, at vi er nogle, der har forsøgt at forklare borgmester Michael Stegger Jensen det, men tilsyneladende har Ole Sønderskov Hansens argumenter været så stærke i gruppen, at ingen har vovet at stille spørgsmålstegn ved dem og i stedet forsøgt at forstå udviklers argumenter,« siger Claus Wistoft.

Fortryder på bagkant

Kirstine Bille (SF), der som den eneste i det nuværende byråd har siddet med siden kommunesammenlægningen i 2007 og været borgmester i årene 2010-2013, vedgår, at hun på SFs vegne var indstillet på at finde en pragmatisk løsning og også havde meddelt det til Venstre og Konservative.

»Jeg har også snakket om det med Enhedslistens Jesper Yde Knudsen, og vi var sådan set enige om, at en sadeltagsløsning ikke var hjerteblod for os med henvisning til, at der jo er alle mulige tagkonstruktioner i forvejen på Hovedgaden i Rønde,« siger Kirstine Bille.

Alligevel valgte både SF og Enhedslisten at støtte Socialdemokratiet.

»Vi tog en diskussion i gruppen om det principielle i sagen, som var det, der fik os til at stemme, som vi gjorde,« siger Kirstine Bille.

Hun henviser til, at lokalplanforslag 444 med tilhørende kommuneplantillæg har været behandlet to gange i et politisk udvalg, og hver gang med fuldtonet opbakning fra samtlige i udvalget.

»Så er det useriøst, at vi i 12. time nikker ja til at ville ændre på noget, der to gange er blevet anbefalet af et enigt udvalg. Hvis vi havde gjort det, kunne andre borgere med god ret komme og bede os om at gøre noget tilsvarende. Vi ville åbne en glidebane, og det var afgørende for SFs stillingtagen, som vi også redegjorde for på byrådsmødet,« siger Kirstine Bille.

Hun erkender, at SFs nye stillingtagen ikke var meddelt Venstre og Konservative inden byrådsmødet.

»Men helt ærligt havde vi en forventning om, at vores stemmer ikke ville blive afgørende, fordi vi kunne tælle 14 borgerlige stemmer bag en pragmatisk løsning og dermed et flertal. Vi var ikke orienteret om, at Kirstine Kahr Kvorning ikke dukkede op.«

Kirstine Bille vedgår, at både SF og Enhedslisten på byrådsmødet udelukkende stemte med Socialdemokratiet af principielle årsager og ikke, fordi en sadeltagsløsning står indskrevet som et ufravigeligt punkt i SFs politiske grønspættebog.

»Jeg fortryder på bagkant, at vi ikke undlod at stemme, når det nu gik, som det gik. Så havde vi alligevel fået markeret vores holdning, men helt ærligt var vi i god tro og havde en forventning om, at der var et blåt flertal.«

En juksløsning

Den tidligere Syddjurs borgmester kalder det »en juksløsning», at der nu er skabt usikkerhed, om projektudvikler Søren Rasmussen vil gennemføre sit projekt.

»Jeg har hørt det fra andre i Byrådet, at det kan blive konsekvensen, og det vil være yderst uheldigt. Jeg har en forventning om, at der bliver fundet en løsning, for nu er hældningen på et sadeltag jo mange ting. Havde jeg været borgmester, havde jeg kontaktet udvikler efter byrådsmødet, men om det er sket endnu, ved jeg ikke.«

- Hvordan vil du forklare, at en sag ender på denne måde? Man skulle synes, at der har været rigeligt med tid til at få alle detaljer aftalt?

»Enig. Jeg kender af gode grunde ikke til sagen i detaljer og kan ikke fortælle, hvor det er gået galt. Men det er ikke en sagsbehandling, vi har grund til at være stolte af.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.