Syddjurs leverer 25 procent af Alternativets kandidater i Østjylland

Tre kvinder fra Syddjurs stiller op i Østjyllands Storkreds for Alternativet til det kommende folketingsvalg.

Artiklens øverste billede
Sarah Roued Thomsen, lærer på Feldballe Friskole, bidrager til Alternativets liste i Østjylland. Arkivfoto

Tre velkendte navne i Alternativets cirkler i Syddjurs stiller op i Østjyllands Storkreds til det forestående folketingsvalg: Sarah Roued Thomsen, Vinni Kjærgaard Jørgensen og Line Aaen.

Sarah Roued Thomsen er friskolelærer på Feldballe Friskole og bor i andelssamfundet Friland. Hun er medstarter af Alternativet Syddjurs og har siddet i lokalbestyrelsen for Alternativet indtil for nylig.

Vinni Kjærgaard Jørgensen, mangeårig frontkæmper for børn og handicappede i Syddjurs Kommune, blev officielt folketingskandidat i februar 2022.

Line Aaen var også folketingskandidat i 2019 samt kandidat til Regionsrådet i 2021. Hun underviser til dagligt flygtninge og indvandrere i dansk som andetsprog, samt ordblinde, på VUC Djursland i Grenaa. Line Aaen har tidligere boet 5 år på Friland. I dag bor hun i Ebeltoft i kunstneren Ovartaci’s barndomshjem.

Line Aaen gør endnu et forsøg ved et folketingsvalg. Hun samlede 633 personlige stemmer i Østjylland i 2019. Arkivfoto


Tre mærkesager

De tre kvinder er klar til at gå i brechen for tre mærkesager:

1. Klimaet. Alternativet tror ikke på, at miljø- og klimaproblemerne kan løses med teknologi alene. Problemerne er tæt forbundet med den industrielle produktion og det stigende forbrug fra stadig flere mennesker.. Filosofien er, som digteren Erik Knudsen for mange år siden skrev i Anne Linnet musicalen ’Når roserne bryder ud’: »Hvis vi vil (over-)leve, må vi forandre noget af alt det, vi kender så godt.«

2. Sundhed: »Mennesker er ikke skabt til vedvarende stress, ikke skabt til at adskille håndens og åndens arbejde, ikke skabt til at sidde isolerede i egne hjem. Mennesker er skabt til at indgå i fællesskaber,« ifølge Alternativet.

3. Væk med mistrivslen blandt børn og unge: Alternativet vil skrotte præstationskultur med tests og lange skoledage. »Vi vil have masser af muligheder for børn og unge, når skoledagen ringer ud. Vi vil give plads til at lege og lave lige, hvad man har lyst til – og forældre, der har tid til at være til stede.«


Vinni Kjærgaard Jørgensen er en af tre kvinder fra Syddjurs, der opstiller til det kommende folketingsvalg. Arkivfoto

Hvor er Gejl?

Ifølge partiets hjemmeside i Østjylland opstiller Alternativet 12 kandidater i storkredsen med det nuværende, partiets eneste, folketingsmedlem Torsten Gejl i spidsen.

Han har tidligere boet i Rønde, men er ifølge Adresseavisens oplysninger flyttet til Samsø, og derfor hører han ikke længere til Syddjurs Kommune.

Det bekræfter Thomas Quist Mortensen, der sidder med i lokalbestyrelsen i Syddjurs.

»Der kan komme flere kandidater end de 12 vi pt. har i Østjylland. Vi har en mulighed for at indkalde til et ekstraordinært opstillingsmøde,« siger Thomas Quist Mortensen.

Opad bakke

Alternativet hentede beskedne 1.278 stemmer (2,6 procent) i Djurskredsen ved folketingsvalget 5. juni 2019. I Østjyllands Storkreds blev det samlet til 16.915 stemmer (3,4 procent).

Det gav valg til Torsten Gejl, der med 1.383 personlige stemmer - en hårsbredde foran Mira Issa Bloch med 1.332 - sikrede sig et tillægsmandat.

Line Aaen, der genopstiller, var med sine 633 personlige stemmer tredjestørste stemmesluger hos Alternativet.

Sammenlagt på landsplan gik 3,0 procent af stemmerne til Alternativet lig med fem mandater. Tilbage er kun Torsten Gejl, der har formået at holde fanen højt i hele valgperioden.

Partiets store rorgænger Uffe Elbæk forlod Alternativet undervejs og var medstifter af Frie Grønne. Kamæleonen Elbæk er nu tilbage hos Alternativet. Det meddelte han 16. september 2022.

Men Elbæk genopstiller ikke.

I den seneste Voxmetermåling er der ikke meget håb at hente hos Alternativet. Partiet står til 1,1 procent af stemmerne.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 26. september 2022, baserer sig på telefoninterview med 1.004 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra 19. september 2022 til 25. september 2022.

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Generelt har Alternativet ligget og skvulpet under spærregrænsen i de sidste mange meningsmålinger.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.