Der er lagt om til omkalfatring af årtiers erhvervspolitik i Syddjurs

Budgetforliget lægger op til en gennemgribende ændring af den måde, som Syddjurs Kommune hidtil har ført erhvervspolitik på.

Artiklens øverste billede
Tommy Bøgehøj (i midten), der her er på havnebesøg i selskab med det lokale S-folketingsmedlem Leif Lahn Jensen, hilser med tilfredshed, at der med budgetforliget er sket et gennembrud for de tanker om kommunal erhvervspolitik, som har stået højt på Konservatives dagsorden i mange år. Foto: Kian Johansen

Konservative Syddjurs havde øverst på partiets valgdagsorden forud for kommunalvalget for mindre end et år siden, at der skulle gøres op med den hidtil førte erhvervspolitik, som efter partiets rutinerede spidskandidat Tommy Bøgehøjs mening var både slatten, uambitiøs og uden mål og med.

I første omgang kæmpede han kampen for oprettelsen af et Erhvervs- og planudvalg og fik overbevist det gamle byråd om, at det var vejen at gå.

Udvalget fik ben at gå på ved konstitueringsforhandlingerne efter valget, og sørme om ikke Konservative Syddjurs skummede fløden af et pragtvalg - fra et til fem mandater - ved at få formandsposten i udvalget og besætte den med den unge højdespringer Kasper Kolstrup Møller.

Task Force

Det var imidlertid slet ikke nok for Konservative Syddjurs som i tasken allerede havde en plan til en gennemgribende forandring af hele måden at drive erhvervspolitik på i Syddjurs.

Den finpudsede Tommy Bøgehøj og Kasper Kolstrup Møller og på fælles foranledning tog sidstnævnte den med i udvalget for at få respons og opbakning til, at det samlede udvalg ville gå hjem i deres respektive baglande for at få konfirmeret planen, før den blev sendt videre til bearbejdning - og beregning af de økonomiske konsekvenser hos embedsværket.

Meldingen tilbage fra embedsmændene var, at planen ville koste 2,3 mio. kroner at realisere på årsbasis. Derfor lå det i kortene til de nu afsluttede budgetforhandlinger, at der skulle udvises vilje til at finde pengene.

Som sagt, så gjort.

Udkommet af budgetforhandlingerne betyder, at der afsættes 2 mio. kroner i 2023 og 2,25 mio. kroner i hvert af overslagsårene (2024-2026).

Senere i 2022 fremsættes et forslag til, hvordan den taskforce - intet mindre - skal tage sig ud, som Erhvervs- og planudvalget og Økonomiudvalget kommer til at diskutere.

»I forlængelse af den kommende erhvervs- og planpolitik fastlægger Erhvervs- og planudvalget en række resultatmål medio 2023, som udgangspunkt for taskforcens arbejde, samt en plan for opfølgning og evaluering medio 2025,« står der at læse i bemærkningerne til det indgåede budgetforlig.

Et telefonnummer

Der lægges op til flere afgørende ændringer i det oplæg til den fremtidige taskforce, som Erhvervs- og planudvalget er enige om skal være grundlaget.

Det skal rent lavpraktisk være slut med syddjurs@syddjurs.dk og et overordnet nummer til kommunen. Virksomheder skal føle sig prioriteret, og det gør man kun ved hjælp af en direkte linje som kan hjælpe virksomhederne med at løse deres udfordringer, lyder det i oplægget.

Taskforcen tænkes bemandet med følgende specialister, hvoraf mange i dag allerede har plads på rådhuset - blot i forskellige afdelinger. De skal samles i en enhed under en chef i stedet for på flere og med reference til flere chefer, som det er nu:

  • 1 Grundsalgskoordinator.
  • 1 Erhvervsplaymaker
  • 3 Erhvervskonsulenter (en ny med fokus på turisme og detail)
  • 1 Erhvervsjurist
  • 1 Grøn omstillingskonsulent
  • 1 Digitaliseringskonsulent
  • 1 Økonomispecialist
  • 1 Administrativ medarbejder med fokus på besvarelser af telefon og mail
  • 2 Planlægger med fokus på Byggetilladelser og Lokalplaner
  • 2 Virksomhedskonsulenter som har særligt fokus på at være ude hos virksomhederne, og søge viden om behov, og ved hjælp af ovenstående funktioner løse de udfordringer lokale virksomheder måtte have
  • 1 Leder med personaleansvar for ovenstående hold

En række andre punkter er nævnt i oplægget, som nu skal syretestes af embedsmændene, og så vil det overordnede tema helt sikkert være, hvordan Syddjurs Kommune stiller sig til de nuværende samarbejdspartnere, når det gælder erhvervsservice, Væksthus Midtjylland og Business Djursland.

Skal samarbejdet fortsætte? Skal Syddjurs køre selv?

For Konservative er det helt oplagt, at en task force skal være proaktiv i stedet for at være reaktiv, og det er en kultur der skal ændres. Det vil tage tid at gøre op med gamle vaner.

Tommy Bøgehøj (C)

Rådhuset eller?

Tommy Bøgehøj er af indlysende årsager svært tilfreds med, at der nu sker noget afgørende på erhvervsområdet. Det har han efterlyst i mange år.

»Det har selvfølgelig gjort det nemmere, at vi nu er fem mandater i byrådet, men jeg har også mærket stor lydhørhed og opbakning fra særligt Nye Borgerlige og Venstre under budgetforhandlingerne. Her var det vores mærkesag nummer et, og det er sådan, at man må både og give tage, når vi skal have lavet et budget under stramme økonomiske betingelser. Heldigvis lykkedes det at komme i mål,« siger Tommy Bøgehøj.

Det altafgørende krav fra Bøgehøj & co. til den fremtidige taskforce bliver, at den kommer til at gøre op med den hidtidige kultur, som efter Bøgehøjs mening har været mere at vente på et opkald fremfor at gøre noget aktivt for at tiltrække nye virksomheder.

»For Konservative er det helt oplagt, at en taskforce skal være proaktiv i stedet for at være reaktiv, og det er en kultur der skal ændres. Det vil tage tid at gøre op med gamle vaner. Derfor kommer vi også til at diskutere, om en taskforce skal placeres på rådhuset eller skal have sit eget hus et andet sted i kommunen, hvor det vil være oplagt. Det får vi et oplæg om fra vores embedsværk, og det bliver uhyre spændende og afgørende at få diskuteret, hvordan vi indretter os bedst og bliver meget mere ambitiøse.«

Han nævner Fremtidsparken i Følle, nær afkørslen til motortrafikvejen ved Korslund, hvor der langt om længe kommer til at ske noget, og hvor taskforcen bliver afgørende.

»En taskforce skal kunne gøre en forskel på mange måder, men mest af alt skal medarbejderne være synlige og også kunne tage ting i opløbet, før der ender med at blive ’en politisk sag’ ud af det, som vi senest har set det med Birkeparken i Rønde Midtby og det planlagte byggeprojekt her.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.