Udvalg siger nej til at skære i Akutkliniks åbningstid

Region Midtjyllands direktion fik ikke sit ønske opfyldt - i denne omgang.

Artiklens øverste billede
Akutklinikken på Grenaa Sundhedshus er af direktionen i Region Midtjylland indstillet til at være lukket i dagtimerne på hverdage og åbent i færre timer i weekender. Foto: Region Midtjylland

To af de stående udvalg i Region Midtjylland - Hospitalsudvalget og Udvalget for nære Sundhedstilbud - har sagt nej tak til en indstilling fra direktionen om at skære i åbningstiden på blandt andre Akutklinikken i Grenaa. Akutklinikken i Grenaa er i dag åben fra klokken 8-22 alle ugens dage, men af direktionens forslag fremgik, at klinikken skal være lukket i dagtimerne og i færre timer i weekender.

Vi stemte ikke om punktet, så det er et enigt udvalg, der står bag indstillingen og siger nej til her og nu at ændre i åbningstiderne på Akutklinikken. Jeg og resten af udvalget mener, at Akutklinikkernes funktion skal ses i en større sammenhæng og hvor det får betydning, at der kommer nærhospitaler. Det kan ikke løsrives fra den sammenhæng, og vi skal have fokus på både afstande og befolkningens sammensætning, hvor vi ved, at der i Norddjurs er mange svage og udsatte borgere, som har langt til et sygehus

Else Søjmark

Baggrunden for direktionens forslag er blandt andet, at sundhedsvæsenet er under pres. Vi bliver flere ældre og borgerne fejler ofte flere ting på én gang. En reduktion af akutklinikkers åbningstid skal medvirke til at sikre behandling af de mest syge patienter - der er mangel på personale, og det er vanskeligt at skaffe behandlersygeplejersker til især akutkliniker i den vestlige del af Region Midtjylland.

Samme indstilling

Det er stort set samme indstilling, som de to udvalg leverer til i første omgang forretningsudvalget og dernæst regionsrådet. Og den lyder, at man ønsker en udsættelse af sagen om akutklinikkerne. Det begrundes dels med, at man vil afvente udfaldet af forhandlinger med de praktiserende læger om en ny aftale om driften af lægevagten i regionen, og dels, at man skal tage højde for Sundhedsstyrelsens beskrivelse af, hvad der skal tilbydes i de nærhospitaler, som regeringen har foreslået indført og som et samlet folketing siden stod bag.. Her var Grenaa i regeringens oprindelige udspil udpeget til at rumme et nærhospital, men i den endelige version blev konkrete byer ikke længere nævnt, fordi man lokalt skal kunne argumentere for, hvorfor man skal have et nærhospital.

Hospitalsudvalget indstiller til forretningsudvalget, at rammerne for drift af akutklinikker, herunder akutklinikkernes åbningstider, indgår i den samlede plan for det videre arbejde med akutområdet.

Med andre ord - så er faren for en reduktion i åbningstiderne på Akutklinikken i Grenaa ikke drevet over, da sagen skal tages op igen på et senere tidspunkt.

Enigt udvalg

Det lokalt valgte regionsrådsmedlem Else Søjmark, Grenaa, er formand for Udvalget for nære Sundhedstilbud, som stort set nåede frem til samme holdning som Hospitalsudvalget.

Else Søjmark er valgt på Djursland til regionsrådet - og formand for Udvalg for nære Sundhedstilbud. Pressebillede

»Vi stemte ikke om punktet, så det er et enigt udvalg, der står bag indstillingen og siger nej til her og nu at ændre i åbningstiderne på Akutklinikken. Jeg og resten af udvalget mener, at Akutklinikkernes funktion skal ses i en større sammenhæng og hvor det får betydning, at der kommer nærhospitaler. Det kan ikke løsrives fra den sammenhæng, og vi skal have fokus på både afstande og befolkningens sammensætning, hvor vi ved, at der i Norddjurs er mange svage og udsatte borgere, som har langt til et sygehus,« siger Else Søjmark, der glæder sig over enigheden blandt de valgte regionspolitikere..

Akutklinikkerne kan behandle skader, når borgernes egen læge ikke har åben, eller skader, som praktiserende læger ikke kan behandle. Det kræver en henvisning fra egen læge eller vagtlæge for at få hjælp i en akutklinik, der typisk er bemandet med en sygeplejerske og en vagtlæge.

Der er i dag seks akutklinikker i regionen. De er beliggende i Silkeborg, Holstebro, Skive, Grenaa, Ringkøbing og Lemvig. I alle de sundhedshuse, hvor der er akutklinikker, er der mulighed for at få taget blodprøver og få optaget røntgenbillede uafhængigt af akutklinikkens åbningstid. Derudover er der i sundhedshusene en række forskellige planlagte behandlingstilbud, som er uafhængige af akutklinikaktiviteten. Tilbuddene varierer sundhedshusene imellem afhængig af, hvad der lokalt kan lade sig gøre.

Borgmestre savner dialog

Det er ikke kun i Grenaa, at regionens direktion foreslår at skære i akutklinikkens åbningstid, og det fik borgmestrene fra henholdsvis Silkeborg, Skive, Lemvig, Holstebro, Norddjurs og Ringkøbing-Skjern kommuner til at sende et brev til regionrådsformand Anders Kühnau, (S), med en invitation til et dialogmøde.

Borgmestrene er skuffede over, at regionen ikke på forhånd har diskuteret forslaget med kommunerne. Her er akutklinikkerne nemlig en central aktør i det nære sundhedsvæsen, hvor personalet har et tæt samarbejde med de kommunale sundhedstilbud og med lægevagten.

Nærhospitaler på vej

Lige inden der blev udskrevet valg til Folketinget tirsdag 1. november offentliggjorde Sundhedsstyrelsen det faglige forarbejde til etableringen af op til 25 nærhospitaler i Danmark.

Det forventes, at de første midler fra nærhospitalspuljen på 4 mia. kr. udmøntes i 2023.

Nærhospitalerne er en central del af den brede politiske aftale om en sundhedsreform, som regeringen indgik i maj 2022. Her blev der afsat 4 mia. kr. til etableringen af op til 25 nærhospitaler, der skal give flere borgere kortere afstand til en lang række sygehusfunktioner og bidrage til, at flere borgere oplever øget nærhed f.eks. via digitale løsninger i eget hjem og større sammenhæng i patientforløb.

Med Sundhedsstyrelsens faglige ramme til etableringen af nærhospitaler ligger nu de faglige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen til, hvad et nærhospital skal indeholde og hvilke patientgrupper, der vil få gavn af et nærhospital.

»Nærhospitalerne er den største post i sundhedsreformen, og de skal sikre et trygt og sammenhængende sundhedstilbud for borgere i hele landet. Nu skal regioner og kommuner sammen se på, hvordan de kan organisere sig i et nærhospital, så de kan tilrettelægge gode, sammenhængende forløb for patienterne. Det vil især blive et løft for kronisk syge eksempelvis patienter med KOL, hjertesygdomme eller nyresygdomme, der har brug for jævnlige undersøgelser og som derfor nu får kortere vej til f.eks. blodprøvetagning eller ambulant kontrol,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Flere funktioner

Sundhedsstyrelsens faglige ramme beskriver, hvilke regionale tilbud, der bør være til stede i alle nærhospitaler eksempelvis røntgen, blodprøvetagning og ambulante forløb. Derudover beskriver rammen andre funktioner, der også kan være til stede på matriklen eksempelvis kommunale sundhedsydelser som genoptræning, sundhedspleje samt praksissektoren.

På baggrund af Sundhedsstyrelsens faglige ramme kan regioner og kommuner nu gå i dialog om, hvordan de kan organisere sig i et nærhospital og skabe en styrket lokal sundhedsindsats, ligesom de kan drøfte, hvor nærhospitalerne hensigtsmæssigt kan placeres. Det næste skridt bliver – med afsæt i den faglige ramme fra Sundhedsstyrelsen – at udarbejde de konkrete ansøgningskriterier til nærhospitalspuljen, som vil indgå i puljeopslaget, som regioner og kommuner skal søge i fællesskab.

Puljen forventes opslået i starten af 2023, og de første midler forventes at blive udmøntet i løbet af 2023.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.