Honnør til to skattede undervisere på 25. år

2 x 25 års jubilæum i Dag- og aftenskolen i Rønde.

Artiklens øverste billede
Erling Andersen og Anny Kaasgaard har vedholdenhed som en dyd. De har begge undervist i 25 år i Dag- og aftenskolen i Rønde. Foto: Mogens Greve

Dag- og aftenskolen i Rønde har i dette efterår fejret 2x25 års jubilæum for henholdsvis Erling Andersen og Anny Kaasgaard, som begge har undervist i 25 år.

Det blev markeret ved en festlig sammenkomst lørdag 24. september i Vrinners Beboerhus, hvor indbudte kursister nynnede til harmonikamusik, dansede seniordans og lyttede til fortællingen ’Det Utroligste’ af H. C. Andersen.

Erling Andersen underviser i harmonika på Thorsager Skole, og Anny Kaasgaard underviser i litteratur i Rønde og Hornslet og seniordans i Vrinners Beboerhus.

»Det er en kæmpe indsats, de begge har ydet i alle de år, og en præstation – at tænke på alle de timer, de har brugt på os, der enten har spillet harmonika, læst, diskuteret og analyseret bøger eller danset seniordans. Vi i aftenskolen er meget taknemlige for, at de har været så stabile og tro mod deres arbejde,« siger Grethe Nickelsen, skoleleder i Dag- og aftenskolen i Rønde.

Litteratur og seniordans

Anny Kaasgaard startede med et hold i 1997, og da hun gik på pension i 2011 efter at have været daginstitutionsleder i Hårup, kom hun op på 4 hold i litteratur. I 2017 kom så seniordans på skemaet i Vrinners.

Litteraturholdene læser fortrinsvis skønlitteratur – meget gerne fra hele verden. Hele bogen gennemgår en grundig analyse, personkarakteristik, tidsfastsættelse og tema. Det forunderlige er, at der kan være så mange forskellige opfattelser af samme bog på et hold, noterer Anny Kaasgaard.

Det er typisk hver 14. dag, man mødes.

»Når sæsonen er slut, arrangerer vi i fællesskab en teatertur i Teatret Gruppe 38 på Århus Ø, eller går i biografen for at se en filmatisering af en læst bog,« siger Anny Kaasgaard.

Det sociale fællesskab er med til, at man melder sig igen året efter.

Der er rift om kurserne, og der har endda været venteliste til litteraturholdet i Hornslet, idet lokalet på Hornslet Bibliotek kun kunne rumme 14 deltagere.

Nu efter og grundet corona foregår undervisningen i støre omgivelser Hornslet Hallen, hvor der er rigeligt med plads også til nye deltagere.

Seniordanserne danser torsdag formiddag hver uge. Det er en fornøjelig måde at danse på, hvor man ikke behøver en dansepartner, for at være med, og der afholdes indimellem dage, hvor flere hold danser sammen.

Lidt snyd

Det er faktisk lidt snyd, at Erling Andersens jubilæum først fejres nu. Han startede således i 1995, så det var i coronatiden han rundede de 25 år.

Han underviser nu to hold i harmonika på Thorsager Skole.

»Vi spiller andet og mere end sømandssange. Når vi spiller, er det ’seriøst’, men der er også masser af hygge,« fortæller Erling Andersen.

Som afslutning på sæsonen drager begge hold hvert år af sted for at spille på Ærø Festival 1. weekend i juni.

»At turde sætte sig op på en scene og få en mikrofon i næsen, er noget der skal læres.«

For Erling Andersen har der været løbende udfordringer, når det lokale, som hans hold var blevet tildelt til undervisning, egentlig var til børnehaveklassen – små stole og borde.

Erling Andersen er udlært autoelektriker og er stadig på arbejdsmarkedet. Han havde 1. april i år 40 års jubilæum ved Knebel Drilling i Ryomgård.

Efter jubilæet valgte han at geare lidt ned - fra 30 til 20 timer om ugen.

»Vi arbejder med elektronik og hydraulik og laver radiostyrede maskiner. I gamle dage slog jeg på ting med en hammer. Nu sidder jeg meget ved computeren og må slet ikke slå på ting,« griner Erling Andersen.

En fornøjelse

»Det har i alle årene været en fornøjelse at samarbejde med to meget dygtige, samvittighedsfulde og positive lærere. Hvis der har været udfordringer, har svaret fra de to været: »Vi finder ud af det,«, og det har de virkelig levet op til,« lyder roserne fra Grethe Nickelsen med håbet om, at samarbejdet fortsætter mange år endnu.

Med den stadig store tilslutning til holdene er det en tilkendegivelse af, at det folkeoplysende arbejde er til glæde og gavn. At deltage på et hold giver både indsigt, læring, oplysning og socialt samvær, bemærker skolelederen i Dag- og aftenskolen i Rønde.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.