Drømmenes teater begynder at tage form

Sidste uges rejsegilde på det nye knudepunkt i Knebel markerede, at hvis tingene spiller, er Molsværket klar til indvielse i sommeren 2023.

Artiklens øverste billede
Der bliver et fint udsyn til den kommende fodboldbane med moderne lysanlæg udenfor Molsværkets spise- og mødested og det store multirum. Foto: Lars Norman Thomsen

Nu er det muligt at danne sig et kvalificeret skøn over omfanget af »Drømmenes hus,« som Grith Mortensen, formand bestyrelserne i foreningen Mols i Udvikling og Ejendomsfonden Molsværket, kalder det, der i sommeren 2023 bliver klar til brug for borgerne på Mols og Helgenæs.

Vi vil have et Molsværket, hvor der hele tiden summer af liv, er travlt, og hvor der er larm, hop, dans, stilhed og sang

Grith Mortensen

Sidste uges rejsegilde på Molsværket var et møde ved en af de sidste milepæle i en meget tour de force, der begyndte tilbage i 2013-2014, da der fra politisk hold begyndte at rumle med en ny daginstitution på Mols til afløsning af den nuværende Børnehuset Mols.

»Her var der heldigvis nogle kreative folk herude, der fik os overbevist om i Byrådet, at vi måske skulle tænke lidt sjovere og større,« som Kirstine Bille (SF), formand for Familie-, børne- og læringsudvalget, formulerede det, da hun sammen med Heine Skovbak Iversen (B), formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget, holdt den obligatoriske tale.

De driftige mennesker ude på Mols fik overbevist politikerne, og derfor er det kommende Børnehus inkorporeret i det samlede byggeri og udgør en væsentlig del af de godt 22 mio. kroner, som politikerne har investeret i projektet.

Børnehuset, som Syddjurs Kommune ejer rent fysisk og driver, får plads til 60 børnehavebørn, 15 vuggestuebørn og et rum til de lokale dagplejere.

Syddjurs Byråd vedtog i forbindelse med Budget 2023 at bevilge årligt 185.000 kroner til Molsværket, »der skal sikre fortsat liv og udvikling centreret omkring Molsværket,« som det lidt klodset står formuleret i budgetbemærkningerne.

Håndværkerne lyttede andægtigt til Kirstine Bille og Heine Skovbak Iversen ved sidste uges rejsegilde. Foto: Lars Norman Thomsen

Travlt hele tiden

»Vi vil have et Molsværket, hvor der hele tiden summer af liv, er travlt, og hvor der er larm, hop, dans, stilhed og sang,« supplerede Grith Mortensen.

Det får hun.

Molsværket skal, når det står færdigt midtvejs i 2023, forbinde Molshallen med skolen og huse dagpleje, multisal til IF Mols m.fl., en ny børnehave og vuggestue, sognegård for Mols og Helgenæs og et spisehus, hvor børn og voksne kan indtage føde og fornøden væde.

Den gamle fodboldbane ved Molsskolen nyopføres til foråret med spritnyt lysanlæg. Banen vendes simpelthen 90 grader, og der bliver også plads til en 5-mandsbane.

Lysanlægget er finansieret af midler fra Syddjurs Kommunes til renovering af lysanlæg for 75 procent af anlægssummens vedkommende. De sidste 25 procent er egenfinansiering.

IF Mols Fodbold, ser frem til de bedre træningsfaciliteter. Netop fodboldafdelingen har i opførelsesfasen af Molsværket måttet holde for i forhold til faciliteter og omklædning i forbindelse med kampe.

Molsværket udmærker sig ved, at de involverede har haft en strategi fra start som er blevet fulgt. Tillige er finansieringen 99 procent på plads. De eventuelt sidste procenter forsøger man at fundraise, fortæller Grith Mortensen.

»Det har altid været vores plan i Ejendomsfondens bestyrelse.«

Så når en ny driftsansvarlig Brugerforeningsbestyrelse tager over, når ibrugtagningstilladelsen er givet til sommer, så er anlægget fuldt finansieret og man kan gå den første i måneden trygt i møde, fordi der ikke af driften skal lægges til side til betaling af månedlige renter og afdrag af et realkredit- eller banklån.

»Den budgetterede anlægssum på 57 mio. kroner forventer vi holder. Hertil kommer de næsten 8 mio. kroner fra Nordea-fonden, hvoraf en del skal bruges på indmaden,« siger Grith Mortensen.

Formand for Ejendomsfonden og Mols i Udvikling, Grith Mortensen, kan nu ane målstregen for Molsværkets indvielse. Foto: Lars Norman Thomsen

Bump undervejs

Snart kan de mange involverede i Molsværket ånde lettet op og tage sig en morfar i visheden om, at de bump, der har været undervejs, er blevet jævnet med jorden.

Udviklingen i materialeprisernes himmelflugt forårsagede, at budgetforudsætningerne lige pludselig skred.

Derfor skulle der flere penge til. Syddjurs Byråd bevilgede på Budget 2022 5 mio. kroner yderligere til byggeriet. Oprindeligt stod der opført 2.5 mio. kroner i overslagsåret 2022, da Budget 2021 blev vedtaget i oktober 2020. Det valgte byrådet at øge til det dobbelte.

Det var en forudsætning for, at andre bidragsydere - læs de større fonde -. ville øge deres andele af finansieringen.

Men der er fornemt skaffet over 62 mio. kroner til byggeriet, som det fremgår af faktaboksen i løbet af de syv år som forarbejdet har stået på.

Næste step hedder at få den kommende Brugerforening kørt i stilling. Den bliver ansvarlig for den daglige drift og bundlinjen. Brugerforeningen erlægger en årlig husleje til Ejendomsfonden. Midler, der skal bruges til vedligehold af bygningerne.

Brugerforeningen får til opgave som en af sine første handlinger at ansætte den kommende værkfører - en superman eller superwoman, der bliver ’direktøren’ i Molsværket.

Brugerforeningen kommer også til at tage stilling til selve maddelen, som bliver en væsentlig af kulturen i Molsværket, og hvad der ellers er basis for at ansætte af personale.


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.