Anita Søholm: »Toggerbo oplagt lokation til Naturbørnehaven«

Syddjurs Byråds repræsentant i Fredningsnævnet synes, det er bare er 10-4, at Naturbørnehaven Mols Bjerge får lejlighed til at teste et område ved Toggerbo tre måneder i 2023 for at se, om det er oplagt som fremtidig lokation.

Artiklens øverste billede
Anita Søholm har boet i Mols Bjerge i stort set hele sin levetid og kender hver en afkrog. Hun har netop solgt sin bondegård nær Vrinners. Anita Søholm ser et område ved Toggerbo, som oplagt ny lokation til Naturbørnehaven Mols Bjerge. Pressefoto

Forud for kommunalvalget i 2023 bad Adresseavisen Socialdemokratiet forklare, hvorfor partiforeningen i Syddjurs sagde nej til Kalø Skovene som hjemsted til en Naturnationalpark, fordi der her ligger en skovbørnehave?

Argumentet var svært at forstå, fordi Socialdemokratiet samtidig sagde ja til Naturnationalpark i Mols Bjerge, hvor Naturbørnehaven Mols Bjerge har holdt til i over 25 år?

Partiets grønne profil i Byrådet, biolog Anita Søholm, forklarede den tilsyneladende tvist således til Adresseavisen:

»Der er stor forskel. Jeg har jo selv haft en søn, der har gået i Naturbørnehaven Mols Bjerge. Hvor skovbørnehaven ved Kalø jo er et stationært sted, og børnene er afhængig af, at de kan komme i skoven og gennem den ned til havet, så har Naturbørnehaven Mols Bjerge tre mobile skurvogne. Så de flytter rundt forskellige steder i naturen, hvor der faktisk ikke er hegnet. Fx er de om sommeren ved Fuglsø strand, om vinteren i Daaleren ved Knebel og om sommeren i et område tæt på Tre Høje, hvor der heller ikke er hegnet, så de har virkelig mange muligheder for at færdes i naturen og i mange forskellige naturtyper - ved strand, på kystskrænter, i skov og på lysåbne overdrev.«

Løsning muligt

Om det kan fortsætte sådan, som Anita Søholm beskrev for et år side, når Naturnationalparken holder sit indtog på en stor del af statens areal i Mols Bjerge, har forældre, ledelse og personale i Naturbørnehaven Mols Bjerge stillet store spørgsmålstegn ved.

Peder Hammerskov Rasmussen og Karen Randrup Heydorn sidder begge med i bestyrelsen for Støtteforeningen i Naturbørnehaven Mols Bjerge, hvor førstnævnte er formand, hører til tvivlerne.

Det gav de udtryk for overfor Adresseavisen forud for folketingsvalget.

»Med de planer, som der er kommet frem indtil videre, er der ingen tvivl om, at det vil få store konsekvenser for Naturbørnehavens fortsatte virke, som vi kender den i dag,« sagde således Peder Hammerskov Rasmussen.

Han nævnte, at den vante placering ved Viderup nær Trehøje om foråret for eksempel hænger i en løs tråd.

»Der er så meget indhegning i det område, at børnene nu ville være henvist til at gå gåsegang langs med hegnet. Og det er ikke nogen ordentlig ramme til mellem 22 og 26 børn,« påpegede han.

Toggerbo en mulighed

Da Adresseavisen senere forelagde kritikken overfor skovridder Peter Brostrøm, Naturstyrelsen, sagde denne:

»Der er bestemt tænkt på Naturbørnehavens fremtid, og der er også en god dialog med distriktsleder Claus Peter Olesen og Fællesbestyrelsen for børnehaverne og Molsskolen,« lød det fra Peter Brostrøm.

En del af området, hvor det er muligt at placere skurvognene ved Toggerbo, er Natura 2000 naturtype. Derfor er der behov for græsningspleje en del af året. Naturstyrelsen har tilkendegivet, at det godt kan ske efter den 1. december, hvor Naturbørnehaven normalt flytter til Daaleren

Anita Søholm, Syddjurs Byråd, medlem af Fredningsnævnet

Han fremsendte senere en mail på Adresseavisens foranledning med en række ønskværdige scenarier for fremtiden, som er udarbejdet af Fællesbestyrelsen for Molsskolen, Børnehuset Mols og Naturbørnehaven Mols Bjerge med Claus Peter Olesen og næstformand i Fællesbestyrelsen Torben Salomonsen som underskrivere. Henvendelsen er fremsendt til Naturstyrelsen.

»Scenarieforslagene indgår nu i det videre arbejde og vil blive drøftet på det næste møde i den lokale projektgruppe. Her må scenarierne afvejes i forhold til bl.a. andre interessenters ønsker, politisk fastlagte rammer og evt. lovgivningsmæssige bindinger, herunder fredningen, naturbeskyttelseslovgivning m.v.,« forklarer Peter Brostrøm.

Det arbejde ligger lige nu brak grundet regeringsforhandlingerne, som betyder, at Danmark lige nu kun har en fungerende regering. Det betyder, at embedsmænd som Peter Brostrøm er afskåret fra at agere, indtil en ny regering er på plads, og det er fastslagt, om planerne for en Naturnationalpark i Mols Bjerge skal føres ud i livet eller skal pilles af brættet.

De fire scenarieforslag er: Fuglsø Strand (sommer), Daaleren ved Knebel (vinter), Toggerbo (efterår) og et område i den sydlige del ved Viderup (forår).

De to første lokationer kan umiddelbart fortsat benyttes og konflikter ikke med Naturnationalparken. Lokationen ved Toggerbo kræver en tilladelse fra Frednævningsnævnet.

En ny lokaktion ved Viderup er uafklaret, men skal nu undersøges og kortlægges sammen med Naturstyrelsen.


Leif Lahn Jensen (th.), MF, skrev til Miljøminister Lea Wermelin med en opfordring til, at der bliver lyttet til de frustrationer, som bl.a. Karen Randrup Heydorn (tv.) og Peder Hammerskov Rasmussen, med i bestyrelsen i Støtteforeningen for Naturbørnehaven Mols Bjerge gav udtryk for overfor det lokale folketingsmedlem forud for folketingsvalget Foto: Lars Norman Thomsen

Søholm positiv

Anita Søholm, som er Syddjurs Kommunes repræsentant i Fredningsnævnet, var i sidste uge sammen med de øvrige medlemmer af Fredningsnævnet, en repræsentant fra Naturstyrelsen, skoleleder Claus Peter Olesen m.fl. ude at bese området ved Toggerbo.

»En del af området, hvor det er muligt at placere skurvognene ved Toggerbo, er Natura 2000 naturtype. Derfor er der behov for græsningspleje en del af året. Naturstyrelsen har tilkendegivet, at det godt kan ske efter den 1. december, hvor Naturbørnehaven normalt flytter til Daaleren,« siger Anita Søholm.

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene.

Hun er yderst positiv overfor, at Toggerbo bliver testet som fremtidigt hjemsted for Naturbørnehaven:

»Under hensyntagen til, at Naturstyrelsen giver tilladelsen i relation til Natura2000, er jeg meget positiv overfor at give dispensation fra fredningen i første omgang tre måneder i efteråret 2023, så Naturbørnehaven kan afprøve placeringen ved Toggerbo,« siger Anita Søholm.

»Det er en oplagt placering, fordi her både er parkeringsplads, skønne sammenhængende naturarealer for børnene at boltre sig på, samt forskellige faciliteter, der kan anvendes. Den øgede trafikbelastning skal naturligvis vurderes, men i forhold til, hvad der ellers er af trafik i bjergene, så må de relativt få biler i en tre måneders periode om efteråret, betragtes som værende begrænset. Og det er jo lokale forældre og personale, der er vant til at færdes i bjergene, og som må formodes at kende reglerne for hensynsfuld kørsel, vi taler om.«

Hun understreger, at det for hende har betydning, at man spreder belastningen i området, så Naturbørnehaven er i et ca. 3 måneders rul fire forskellige steder.

Yderligere et alternativ

Da Adresseavisen talte med skoleleder Claus Peter Olesen i forbindelse med rejsegildet på Molsværket, gav han også udtryk for optimisme og håb om, at der kan findes en fremtidig løsning med fire lokationer.

Den øgede trafikbelastning skal naturligvis vurderes, men i forhold til, hvad der ellers er af trafik i bjergene, så må de relativt få biler i en tre måneders periode om efteråret, betragtes som værende begrænset.

Anita Søholm, Syddjurs Byråd, medlem af Fredningsnævnet

»Vi er lige nu i proces, er det ikke sådan, det hedder, men alt jo ligger stille grundet forhandlingerne om en ny regering,« lød det fra Claus Peter Olesen.

Han kunne fortælle, at der er kommet et femte alternativ i spil, hvis et af de fire nævnte kikser.

»Hvis det lykkedes at få fire lokationer på årsbasis, som Naturbørnehaven kan bruge på skift tre måneder om året, er det optimalt for os. Lad os se, om det ikke lykkes,« sagde skolelederen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.