Den høje inflation presser Syddjurs økonomien i årets sidste måneder og 2023 med

Danmark stander i våde, mens regeringsforhandlingerne pågår. Det tager inflationen ikke hensyn til. Den banker videre i samfundet, og det får også konsekvenser for kommunernes økonomi.

Artiklens øverste billede
Inflationen i samfundet påvirker også Syddjurs Kommunes økonomi. Arkivfoto

Andresseavisen har spurgt hos Syddjurs Kommunes regnedrenge, hvordan de ser på konsekvenserne for Syddjurs økonomien resten af 2022 og i 2023 grundet den høje inflation i samfundet.

Kommunernes såkaldte serviceramme for 2022 blev reguleret med 5,2 pct. i maj 2022.

Forleden kunne Danmarks Statistik præsentere udviklingen i Forbrugerprisindekset i oktober – 10,1 pct. Et niveau, vi skal tilbage til starten af 1980’erne for at finde magen til.

Hvis inflationen fortsætter med uformindsket kraft de næste måneder, vil den samlede vækst i Forbrugerprisindekset i 2022 nå tæt på 7,9 pct. Mankoen 7,9 – 5,2 = 2,7 ligger altså ud over servicerammen.

Regeringen (den fungerende) har pålagt kommunerne under et selv at finde de 1,4 mia. kroner, der er en følge af inflationen og grundet manglende regulering af priserne. Det fremgår af et brev fra fungerende finansminister Nicolai Wammen til Kommunernes Landsforening.

Samme Kommunernes Landsforening har tidligere beregnet, at der gøres samlet indhug i kommuneøkonomien på cirka 660 mio. kroner hver gang inflationen vækster med 1 procent højere end forventet.

Pres på resten af året

Syddjurs Kommunes regnedrenge skriver i et svar til Adresseavisen:

»Ud over den almindelige pris- og lønregulering af Budget 2022, har Syddjurs Kommune kompenseret for stigende priser på især el, brændstof og fødevarer med 10 mio. kr. i forbindelse med budgetopfølgningen i juli 2022. Det er sket ud fra en konkret vurdering af udgiftspresset, men på et tidspunkt, hvor de senest skøn ikke var fuldt kendte. Der vil derfor sikkert være et pres på budgetterne som følge af inflationen i de sidste måneder af 2022.«

11 mio. bagefter forlods

For det kommunale budget i 2023 som politisk blev vedtaget i oktober er der ud over den almindelige pris- og lønregulering i foråret 2022 kompenseret for stigende priser på især el, brændstof og fødevarer med ekstra 5,3 mio. kr. i en såkaldt budgetblok indeholdt i embedsværkets på forhånd udarbejdede budgetkatalog forud for budgetforhandlingerne.

»Derudover er en række anlægsbeløb i Budget 2023 hævet med 20 procent som tilpasning til det nuværende prisleje. Med de seneste skøn, der er kommet frem efter indgåelsen af Økonomiaftalen (mellem Regeringen og kommunerne, red.) og således efter, at budgetkataloget blev lavet, er der en underkompensation i Budget 2023, der er beregnet til cirka 11 mio. kr.,« forklarer regnedrengene i deres svar til Adresseavisen.

»Da Syddjurs Kommune normalt beregner egne effekter som 7,2 promille af effekterne på landsplan, så matcher det meget godt 1,4 mia. kr. Det forventes, at Kommunernes Landsforening og Regeringen vil skulle forhandle en midtvejsregulering, der vil kompensere en del af stigningen, men det er rigtigt at de foreløbige udmeldinger fra regeringen ikke er specielt positive,« lyder det afsluttende.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.