»Vi tilbyder unge et år ekstra til at blive klogere på, hvad de vil«

Rønde Skoles Linje 10 kan i dette skoleår mønstre 72 unge, der har brug for et år efter folkeskolen til at modnes og til at blive helt sikre på, hvad de vil. Politisk er der fortsat uenighed om fremtidens model for 10. klasse.

Artiklens øverste billede
Lærer og koordinator på Linje 10, John Sabalic (nummer to fra v.), sammen med tre unge, der har valgt Linje 10 med helt klare mål for øje. Fra v.: Mathilde Jensen, Kolind, Villads Elbæk og Adam Mulford, Ebeltoft. Læs om de tre unge, deres valg af Linje 10 og deres kommende livsvej i næste nummer af Adresseavisen. Foto: Lars Norman Thoimsen

Halvgamle stoddere kan huske, hvordan fortidens varme og solidariske besynger af ungdomslivet, Søren Kragh-Jakobsen, senere filminstruktør på øverste hylde, i nummeret ’Ud i livet’ - med tilføjelsen ’Man kan, hvad man vil,’ - hyldede den usikkerhed og det tomrum, som mange unge også dengang i 1970’erne stod i, når de skulle vælge livsretning og uddannelse efter 9. klasse.

»Færdig med skolen, festen var god...det er noget, du skal igennem. Det er det eneste råd, jeg kan give.«

Meget har ændret sig siden dengang, men det er fortsat sådan for mange unge, at overgangen fra skolen og ud i livet er den samme til alle tider.

10. klasse igen-igen

Politikerne i Syddjurs Byråd har gjort det til en disciplin at diskutere 10. klasse mindst to gange i en byrådsperiode på fire år, og nu er temaet på dagsordenen igen i Familie-, børne- og læringsudvalget, hvor der i lighed med tidligere ikke er konsensus om, hvordan det bedste 10. klassestilbud skal se ud.

Syddjurs Byråd kommer til på sit kommende møde at diskutere en indstilling fra et flertal på to i Familie-, børne- og læringsudvalget, Casper Grud Nielsen (S) og Jesper Yde Knudsen (Ø) som vil bevare noget, der ligner det nuværende tilbud, mens Venstres Riber Hog Anthonsen vil have et fremtidigt 10. klassetilbud i udbud.

Formand og næstformand, to gange Kirstine, men efternavnene Bille (SF) og Kvorning (C), er erklæret inhabile.

Først lidt baggrund

På Rønde Skole har de i en årrække haft 10. klasse, og klassen er sammen med EUD 10 på Kalø og Ryomgård Realskole de eneste alternativer i Syddjurs for unge, der vil have et 10. skoleår for at blive klar til at vælge livs- og uddannelsesvej, hvis de da ikke vælger et 10. klassetilbud i Norddjurs. Hovedparten af unge vælger efterskole eller går direkte på gymnasiet.

Rønde Skoles Linje 10 har i år 72 elever, som hver dag møder ind. EUD 10 på Kalø, som Syddjurs Kommune har udliciteret driften af til Vinden Djurs, har tre håndfulde.

Tidligere tiders store efterspørgsel efter et år på EUD 10 på Kalø er helt væk nutildags.

Det var ellers en politisk satsning, som man i Syddjurs Byråd nærede store forventninger til som kongevejen til at få unge mennesker bugseret over i en erhvervsuddannelse.

Men de unge vil tilsyneladende ikke, som politikerne helst så, at de agerede. Sikkert derfor den store politiske bevågenhed.

Vi er gode til at tilbyde unge et modningsår efter folkeskolen. Linje 10 er mellemtrinnet mellem folkeskole og ungdomsuddannelse og et alternativ til et efterskoleophold for de unge, der vælger os.

John Sabalic, lærer og koordinator

Et afklaringsår

Hos Linje 10 i Rønde har John Sabalic været lærer og koordinator i 18 samfulde år nu, og han føler sig endnu mere overbevist om behovet for det tilbud, som Rønde Skole tilbyder unge i Syddjurs efter 9. skoleår.

»Over 70 unge, hvor langt over 60 kommer fra Syddjurs, resten fra det nordlige Aarhus, er et godt argument, synes vi selv,« siger John Sabalic.

»Vi er gode til at tilbyde unge et modningsår efter folkeskolen. Linje 10 er mellemtrinnet mellem folkeskole og ungdomsuddannelse og et alternativ til et efterskoleophold for de unge, der vælger os«

»Vi tilbyder elever et år ekstra til at blive klogere på, hvad de vil, og jeg kan fortælle dig, at når vi når til marts, er stort set alle vores unge ikke i tvivl. De er blevet klædt på til at kunne træffe et valg, om det så hedder gymnasium eller erhvervsuddannelse eller noget andet. Det er en glædens dag for os.«

Skoleleder på Rønde Skole, Torben Madsen, supplerer:

»I sidste skoleår valgte over hver tredje fra Linje 10 en erhvervsuddannelse. Det ved vi fra de tal, vi modtager fra UU-vejledningen (Ungdommens Uddannelsesvejledning, red.).«

Skolelederen er ikke i tvivl om, at Linje 10 er noget de unge gerne vil, netop for at blive afklaret og for fleres vedkommende at få hævet det faglige niveau i matematik eller dansk.

Vi gør meget ud af, at de unge kommer i erhvervsrelaterede praktikker og får et indtryk af uddannelsessteder, som ligger lige op til deres valg af uddannelsesvej.

Torben Madsen, skoleleder

»Nogle vælger selvfølgelig os af andre hensyn end de faglige. Forældre og kammerater har stor indflydelse på valget. Det ser vi også, når de unge skal vælge linjefag hos os,« siger Torben Madsen.

Hverken han eller John Sabalic vil høre tale om, som kritikere af og til mumler, at Linje 10 blot er et fjumreår, hvor de unge kan dandere den og gøre som det passer dem.

»Det er der overhovedet ikke tale om. Det første halve år bruger vi til sammen med de unge at hjælpe dem til at afklare, hvad de vil. Det sker ved personlige samtaler, brobygningsforløb på forskellige uddannelser, praktikforløb på virksomheder og besøg på virksomheder og uddannelsesinstitutioner sideløbende med undervisningen. Der er ikke meget tid til at fjumre, kan jeg love dig,« understreger John Sabalic.

»Vi gør meget ud af, at de unge kommer i erhvervsrelaterede praktikker og får et indtryk af uddannelsessteder, som ligger lige op til deres valg af uddannelsesvej,« supplerer Torben Madsen.

Hvorfor 10. klasse ofte er på den lokalpolitiske dagsorden, har skolelederen ikke noget bud på - eller vil ikke have det.

Han henviser til udvalgsformanden og resten af udvalget.

John Sabalic har tidligere undret sig over, at der i hans 18 år har været meget sparsomt med besøg af lokalpolitikere på Linje 10. Det gør han fortsat.

Ros fra Grud

Temaet ’for mange unge, der vælger gymnasiet, og ikke tager en erhvervsuddannelse’ var oppe at vende på duelmøderne med Leif Lahn Jensen (S) og Jens Kloppenborg (V) under den nyligt afviklede valgkamp.

På mødet i Mørke roste Socialdemokratiets byrådsmedlem Casper Grud Nielsen Linje 10 i høje toner, fordi Rønde Skole netop bruger meget krudt på at hjælpe de unge til at træffe et seriøst valg om uddannelsesvej.

Casper Grud Nielsen gjorde opmærksom på, at Rønde Skole gør meget for at få de unge i gang med en erhvervsuddannelse og har succes med det.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.