»Kulturgrunden har en unik beliggenhed - så udnyt den da«

Henning Sørensen, 78, har lavet et forslag til, hvordan Kulturgrunden i Hornslet Midtby kan udnyttes med både kulturhus, sundhedshus og seniorboliger.

Artiklens øverste billede
Henning Sørensen vil bygge helt op til Rosengården og placere en parkeringskælder under byggeriet. Foto: Lars Norman Thomsen

Forhenværende tømrermester i Hornslet, Henning Sørensen, 78, med tidligere erhvervsaktiv base på Hornbjergvej følger fortsat levende med i sin bys udvikling. Det gælder også planerne for Kulturgrunden på hjørnet af Tingvej og Nyvej.

I et stykke tid nu har han brugt masser af krudt på at forfine et forslag til, hvordan Kulturgrunden med fordel kunne udnyttes og blive et livligt midtpunkt for en bred kreds af borgere, hvis der er vilje til det.

Henning Sørensen har ved hjælp af papir og pap fremstillet en minimodel af et byggeri i tre etager med plads til både kulturhus, sundhedshus og i omegnen af 50 lejligheder, der vil fylde hele området fra ’hjørnet’ og op til Rosengården uden, at det bliver for massivt og uden luft.

»Jeg blev inspireret af et projekt, jeg læste om i Køge, og det satte tankerne i gang,« siger den forhenværende tømrermester, der solgte sin forretning, Rosenholm Tømreren/Hornslet Totalentreprise, i 1999 og siden tog et erhvervskørekort, så han fortsat havde noget at rive i.

»Jeg blev som ung uddannet ved en tømrer i Skørring og blev selvstændig i starten af 1970’erne. Min plan var at stoppe som 50 årig, men jeg fortsatte nu til jeg blev 55,« smiler han.

Jeg blev inspireret af et projekt, jeg læste om i Køge, og det satte tankerne i gang.

Henning Sørensen blev alene, da han lagde op. Hans kone døde umiddelbart efter af en blodprop, og for ti år siden døde hans bror, som han havde et tæt forhold, også arbejdsmæssigt.

Han triller rundt i sin lejlighed i kørestol. For flere år siden fik han konstateret Parkinsons sygdom. Det har hæmmet hans mobilitet meget, men han er ikke bundet til kørestolen hele tiden. På gode dage kan han godt selv bevæge sig rundt.

»Det er sgu’ træls, for det påvirker en hele tiden, og det er svært at indstille sig på, når man som jeg har været aktiv hele livet.«


Henning Sørensens miniaturemodel af et muligt fremtidigt byggeri på Kulturgrunden fylder et helt bord hjemme i privaten. Foto: Lars Norman Thomsen

Kælder under det hele

»Mit udgangspunkt er, at man lige så godt kan tænke projektet stort fra start, så det ikke bliver en gang tilfældigt gratværk.«

Derfor kan et kulturhus i tilknytning til Kom-Bi ikke stå alene.

»Nu har Kommunen købt Kulturgrunden for et par år siden, og derudover Tingvej 18 og 20. Derfor er der basis for at lave et projekt, hvor man bygger helt hen til Rosengården med de fordele, det vil betyde at koble tingene sammen, fordi man vil kunne udnytte en række fælles faciliteter meget nemmere,« siger Henning Sørensen.

Han vil bygge i tre etager, så der bliver plads til et sundhedshus med forskellige discipliner samlet ud mod Tingvej med lejligheder i de øverste etager. Lejligheder har han også tænkt ind i den resterende del af byggeriet, som ikke skal bruges til kulturhus.

Han vurderer, at der kan blive plads til 20 lejligheder over Sundhedshuset og alt i alt cirka 50 samlet med størrelser på 70-100 kvadratmeter.

»Under det hele tænker jeg en parkeringskælder og et sikringsrum eller beskyttelsesrum, hvad vi nu skal kalde det,« siger Henning Sørensen.

»Jeg kan se klare fordele ved, at der bliver tænkt meget mere drift ind i byggeriet end jeg frygter bliver tilfældet. +50 generationen efterspørger seniorboliger, og de skal placeres i midtbyen og ikke ude omkring, hvor der er langt til forretninger og andre faciliteter.«

Grønt projekt

I Henning Sørensens model er der plads til et større lukket areal i midten af det hele.

»Vi kan kalde det et slags overdækket tropeland, hvor man kan sætte sig ud, og hvor der kan tænkes og placeres forskellige aktiviteter.«

Den forhenværende tømrermester vil opføre et bæredygtigt byggeri med solceller på tagene.

Det kan laves som et grønt og meget energivenligt projekt.

»Det kan laves som et grønt og meget energivenligt projekt.«

- Hvor stort er projektet i grundplan?

»Det er vel cirka små 2.000 kvadratmeter«

- Prisen?

»I omegnen af 100 mio. kroner, men kommunen har jo allerede leveret de 25 mio.«

Henning Sørensen fortæller, at han har forsøgt at få Syddjurs Kommune i tale, uden held. Han er villig til at uddybe sit forslag og diskutere det med både bestyrelsen i Kulturgrunden og Syddjurs Kommune.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.