Nogle har brug for det faglige løft. Andre for at udvikle de personlige kompetencer – hvad ved politikerne?

Syddjurs Byråd beslutter i denne uge, hvad der skal ske med kommunens 10. klassetilbud fremover. Der er lagt op til en snæver afgørelse med SF som dark horse, men hvor mange politikere har mon vendt temaet med de nuværende unge på Linje 10?

Artiklens øverste billede
Lærer og koordinator på Linje 10, John Sabalic (nummer to fra v.), sammen med tre unge, der har valgt Linje 10 med helt klare mål for øje - nemlig at blive afklaret i valg af fremtid. Fra v.: Mathilde Jensen, Kolind, Villads Elbæk og Adam Mulford, Ebeltoft. Foto: Lars Norman Thoimsen

»Er du i tvivl om din vej i uddannelsessystemet og kan du bruge et fagligt og socialt løft? Så er Linje 10 noget for dig. Det er et springbræt til resten af livet, hvor du får et studieforberedende år i et godt fællesskab. Du bliver mere afklaret om din fremtid i 10. klasse på Rønde Skole.«

Sådan lyder budskabet i alt sin korthed til de unge, der påtænker at skulle forbi Rønde Skole for at blive afklaret om deres fremtid, uddannelses- og jobmæssigt.

72 unge går på uddannelsen i dette skoleår, som Adresseavisen kunne fortælle i det seneste nummer, hvor lærer og koordinator John Sabalic og skoleleder Torben Madsen fortalte om deres syn på det år, som Rønde Skole tilbyder unge i Syddjurs efter 9. skoleår.

»Vi er gode til at tilbyde unge et modningsår efter folkeskolen. Linje 10 er mellemtrinnet mellem folkeskole og ungdomsuddannelse og et alternativ til et efterskoleophold for de unge, der vælger os,« lød det blandt andet fra John Sabalic.


Stor fleksibilitet

Tre nuværende unge på uddannelsen, Mathilde Jensen, Kolind samt Villads Elbæk og Adam Mulford, begge Ebeltoft, har ikke fortrudt, at de valgte Linje 10.

Trioen har som overordnet mål for skoleåret personlig udvikling og afklaring frem mod deres ungdomsuddannelse.

»Jeg stod og skulle vælge mellem Grenaa og Rønde. Jeg valgte Rønde, fordi jeg havde hørt godt om Linje 10 fra bekendte, men også fordi jeg her kunne tage Sundhedslinjen som linjefag,« siger Mathilde Jensen.

For hende var det også vigtigt, at man løbende kan komme i praktik og ikke bare i en enkelt uge, hvor alle på Linje 10 er væk fra skolen.

Fleksibiliteten tiltaler hende.

Det samme gør mulighederne for at få et løft niveaumæssigt i enkelte fag.

»Jeg synes, det er godt, at lærerne forholder sig til det niveau, du kommer med, og at vi får en snak om, hvor jeg synes, der er plads til forbedringer. Det er meget motiverende,« siger Mathilde Jensen.

- Hvad vil du gerne arbejde med fremover?

»Nok noget pædagog, tænker jeg.«

Jeg er blevet overbevist om, at jeg skal fortsætte på EUX Business i Rønde efter 10. klasse, og jeg føler mig klar til det.

Adam Mulford

Ikke klar til gymnasiet

Adam Mulford kom til Rønde fra Ebeltoft Skole med en forventning om, at Linje 10 skulle bruges til at afklare, om han vil være moden til gymnasiet fra august 2023.

»Jeg følte mig ikke klar til gymnasiet, da jeg gik i 9. klasse. Det billede jeg har af gymnasiet er, at det hele foregår på meget højere niveau, og samtidig følte jeg et stort behov for at forhøje mine karakterer eller gøre forsøget,« siger Adam Mulford.

Han synes, at Linje 10 har givet ham et boost på alle måder. Nye omgivelser, nye lærere og nye kammerater, der ser på en på anden måde, er nogle af forklaringerne.

»Jeg er blevet overbevist om, at jeg skal fortsætte på EUX Business i Rønde efter 10. klasse, og jeg føler mig klar til det,« siger Adam Mulford.

EUX Business er kendt som den erhvervsfaglige studentereksamen. Her får man en studenterhue på hovedet samtidig med, at man tager en erhvervsfaglig uddannelse

Ved at kombinere en erhvervsuddannelse inden for kontor, handel og salg med en studentereksamen giver EUX Business et godt afsæt til at komme direkte i job – samtidig med at uddannelsen holder døren åben til en videregående uddannelse, på samme måde som andre studentereksamener.

Håndværkervejen

Villads Elbæk har gået på Syddjurs Friskole og afsluttet skoletiden på Molsskolen.

Han ved allerede nu, at han skal gå på Den jydske Haandværkerskole fra august. Også han havde brug for Linje 10 til at blive afklaret, og det er han blevet.

»Jeg vil tage en EUX-uddannelse på Den jydske Haandværkerskole. Det tiltaler mig, at jeg efter endt uddannelse står med både et svendebrev og et eksamensbevis i hånden, der giver mig adgang til at læse videre,« siger Villads Elbæk.

Uddannelsen, som kombinerer teori og praktik, varer 4.5 år.

Den begynder med 20 uger på grundforløb 1 (GF1) efterfulgt af 20 uger på grundforløb 2 (GF2).

Senest efter GF2 skal man have lavet uddannelsesaftale med en virksomhed. Lykkes det ikke at finde en praktikplads inden afslutning af GF 2, kan man få en skolepraktikplads på Den jydske Haandværkerskole, da skolen er praktikcenter.

Varm kartoffel

Tre unge synspunkter som indspark til en politisk varm debat, der kulminerer onsdag aften på Byrådsmødet.

Morten Siig Henriksen og de øvrige SF'ere bestemmer retningen for det kommende 10. klasse tilbud i Syddjurs. Pressefoto


Tre modeller er i spil, men kun de to har politisk appel:

1.. Konservative og Venstre, 12 mandater, vil sende 10. klassestilbuddet i udbud, og her kan både Rønde Skole og Viden Djurs, der driver de nuværende tilbud byde ind sammen med andre aktører. Nye Borgerliges Laila Sortland havde ikke afklaret sit standpunkt ved redaktionens slutning.

2. At køre videre efter den nuværende model med en almen del (Rønde Skole) og en erhvervsrettet del (Viden Djurs). Den støttes af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, i alt 8 mandater.

SF er dark horse i dette spil. Gruppeformand Kirstine Bille er qua sin tilknytning til Viden Djurs, hvor hun er lærer og sidder i bestyrelsen, inhabil ligesom i øvrigt Konservatives Kirstine Kahr Kvorning, der er næstformand i skolebestyrelsen på Rønde Skole.

SF er normalt ikke udbudsfetichister, så spørgsmålet er, hvad de resterende i gruppen, Morten Siig Henriksen, Kasper Nissen og Kim Lykke Jensen vil være med til?

Vær spids på, at både SF og Konservative indkalder en substitut for de to inhabile, der bliver sendt ud af byrådslokalet.. Det er Helle Røge hos SF, som er ansat hos Viden Djurs, og Kim Withen Olesen hos Konservative, fordi der er en 14-13 afgørelse i sigte. Konservative har tidligere blameret sig og undladt at indkalde en substitut - det sker ikke igen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.