Byrådsmøde onsdag: Syddjurs Byråd kommer til at minde om Københavns hovedbanegård i myldretiden

Forvaltningsloven § 3 bliver flittigt benyttet til byrådsmødet onsdag 30. november. Det er den, der handler om byrådsmedlemmers inhabilitet.

Artiklens øverste billede
Christoffer Pedersen (V) bliver sat udenfor døren til onsdagens byrådsmøde. Det samme gør Kirstine Bille (SF) og Kirstine Kahr Kvorning (C). Pressefoto

Syddjurs Byråd har for vane at diskutere kommunens 10. klassetilbud et par gange i hver byrådsperiode. Onsdag 30. november er ingen undtagelse.

De unge skal forfølge deres drømme, lyder en trofast politisk floskel. Den er også brugt meget i Syddjurs, så den vil flittigt blive brugt onsdag aften.

Inden selve byrådsmødet har SF, Venstre og Konservative været i heftig aktivitet grundet flere medlemmers inhabilitet.

Det gælder SFs gruppeformand Kirstine Bille som allerede, da 10. klasse blev behandlet i Familie-, børne- og læringsudvalget og senere i Økonomiudvalget blev erklæret inhabil. Bille sidder i bestyrelsen i Viden Djurs, der allerede er en del af 10. klassetilbuddet i Syddjurs via driften af EUD10 på Kalø Økologiske Landbrugsskole og har en kommerciel interesse i, at et flertal i Byrådet vælger at sende fremtidens 10. klassetilbud i udbud.

Den konservative næstformand i Familie-, børne- og læringsudvalget, Kirstine Kahr Kvorning, er også erklæret inhabil. Hun er næstformand i skolebestyrelsen på Rønde Skole, der i en årrække har drevet den almene del af 10. klassetilbuddet i Syddjurs, Linje 10.

Begge partier indkalder en substitut, når punktet skal behandles på byrådsmødet. SF indkalder tidligere byrådsmedlem, Helle Røge, der i øvrigt er ansat hos Viden Djurs, mens Konservative hidkalder 1. suppleanten Kim Withen Olesen.

Da Byrådet i november 2018 besluttede at pille den dengang planlagte debat om fremtidens 10. klasse af dagsordenen på byrådsmødet, var det Kirstine Bille, der som udvalgsformand foreslog punktet pillet af. Her blev der ikke sat spørgsmålstegn ved hendes habilitet - også dengang var hun lærer og med i Viden Djurs bestyrelsen?

Puslespil hos V

Hos Venstre har der været gang i puslespillet for at få kabalen til at gå op. Gruppeformand Claus Wistoft deltager slet ikke i byrådsmødet. 1. suppleanten Gunnar Sørensen er som formand i bestyrelsen i Viden Djurs inhabil, når der skal diskuteres 10. klassetilbud.

Tillige bliver Christoffer Pedersen også erklæret inhabil, når 10. klasse kommer på dagsordenen. Det vurderer Syddjurs Kommunes jurist.

Juristen skriver til Christoffer Pedersen: »I og med Viden Djurs har en direkte og økonomisk interesse i sagens behandling, vurderes det forhold, at du som en del af ledelsen skal varetage Viden Djurs’ interesser konkret, hvilket vil indebære en fare for, at afgørelsen i Byrådet vil kunne blive påvirket af uvedkommende hensyn.«

Det sker med henvisning til Forvaltningsloven § 3 stk. 3: » (...)vedkommende deltager i ledelsen af eller i øvrigt har en nær tilknytning til et selskab, en forening eller en anden privat juridisk person, der har en særlig interesse i sagens udfald, (...)«

Forvaltningsloven § 3 har 2 x Kirstine, Bille og Kahr Kvorning, også fået stukket i næsen.

Stakkels Venstre har været nødt til at kigge længere ned på listen over potentielle substitutter, og her er pilen landet ved Birthe Moe Laursen, Mørke, og forhenværende byrådsmedlem Else Marie Høgh, Hornslet.

PS! Et medlem kan ikke selv beslutte at erklære sig inhabil, men skal underrette Byrådet eller udvalget, hvorefter Byrådet og udvalgene træffer beslutningen.

Tilføjelse:

Adresseavisen har efter, at ovenstående blev produceret, fået oplyst, at Venstres gruppeformand Claus Wistoft ikke deltager i byrådsmødet, som der rigtigt står skrevet.

Han er forhindret i embedsmedfør.

Det giver imidlertid ikke Venstre ret til at indkalde en substitut.

Forklaring kommer her:

I henhold til Styrelsesloven skal borgmesteren indkalde en stedfortræder, når et medlem af byrådet har lovligt forfald fra et møde i byrådet, uanset med hvilken varighed medlemmet har forfald. Hvis medlemmets forfald er af lovlig karakter, skal der indkaldes en stedfortræder. Det gælder f.eks. til det konstituerende byrådsmøde og 2. behandling af forslaget til næste års budget.

Det enkelte byråd kan i sin egen styrelsesvedtægt, som selvfølgelig er underlagt Styrelsesloven, imidlertid beslutte, at et byrådsmedlem ikke kan indkalde en stedfortræder i andre tilfælde end de nævnte. Det er tilfældet i Syddjurs, og derfor kommer der ingen stedfortræder for Claus Wistoft til byrådsmødet.

Så det bliver kun Birthe Moe Laursen, der dukker op, og remplacerer Christoffer Pedersen, når debatten om fremtidens 10. klasse foldes ud.

Det bliver samtidig politisk debut for Birthe Moe Laursen, der i øvrigt er mangeårig demenskoordinator ved Syddjurs Kommune.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.