Går det med to sociale caféer i samme by?
Med åbningen af Folkestedet har Kolind fået to sociale væresteder/caféer med en lille kilometers afstand. Den mangeårige Kafé Kolind byder den nye dreng i klassen velkommen, og stifter af Folkestedet, Daniel Fibecker Demsitz med en fortid hos Kafé Kolind, forsikrer, at han ikke vil genere sin tidligere arbejdsplads.
»This town ain’t big enough for the two of us.« (Denne by er ikke stor nok til to af vores slags).
Elskere af en klassisk amerikansk western vil kunne nikke genkendende til bemærkningen.
I Kolind lever de i håbet om, at byen er stor nok til at kunne huse to sociale væresteder/caféer.
Hidtil har Kafé Kolind i Drasbeksgade haft eneretten, men nu er Folkestedet kommet til i lokaler på Nødagervej 4 i Gammel Kolind, som tidligere var hjemsted for virksomheden L. Simonsen.
Det er Daniel Fibecker Demsitz, som er initiativtager til Folkestedet. Han har en fortid som ledende medarbejder hos Kafé Kolind, men valgte at sige farvel i sommeren 2022.
Kafé Kolind drives af KFUM’s Sociale Arbejde. Caféens formål er på den danske folkekirkes grund at yde en diakonal og social indsats, samt bidrage til at skabe værdige kår for mennesker i udsatte livssituationer.
Stort set samme formål har Grøn Kors, der er foreningen bag Folkestedet.
Daniel Fibecker Demsitz var sammen med daværende leder af Kafé Kolind, Bente Fogh Møller, med til at etablere et musikprojekt, Musikkens Fællesskaber, hvor formålet var, at ensomme gennem musikken kunne finde nye legekammerater og få mulighed for ny social luft og livskvalitet.
Et af de meget synlige resultater var Kolind Balladeband, som bestod af socialt udsatte mennesker i alderen 30 til 70 år med Daniel Fibecker Demsitz som musikalsk mastermind og flere af brugerne af Kafé Kolind som spillemænd. Bandet kom på manges læber ikke bare lokalt, men også nationalt.
Ikke konkurrent
Daniel Fibecker Demsitz, som bor i Grenaa og har gang i en professionel musikkarriere ved siden af sit socialpædagogiske arbejde, har ikke været med til at starte Folkestedet for at genere sin gamle arbejdsplads, Kafé Kolind.
»Slet ikke. Kort tid før, at jeg stoppede hos Kafé Kolind i sommeren 2022 efter eget ønske, dannede jeg godt nok sammen med den tidligere leder Bente Fogh Møller en forening, hvor formålet var at arrangere nogle sommerferieture. Det var så det, og det var slet ikke meningen, at vi skulle lave sådan noget som Folkestedet,« siger Daniel Fibecker Demsitz.
Bente Fogh Møller, som stort set har været med siden Kafé Kolinds start forud for kommunesammenlægningen tilbage i august 2005 og senere blev chef, stoppede sit virke som leder af den sociale café efter at have været sygemeldt i en længere periode.
I stedet tiltrådte Tatiana Erbs i februar 2021, men hun var der kun ganske kort tid, før hun var nødt til at melde pas.
»Jeg stoppede, fordi min arbejdsgiver, KFUM’s Sociale Arbejde, ændrede i min kontrakt ultimativt i forhold til musikprojektet, som jeg havde været med til starte sammen med Bente Fogh Møller, og sammen med ikke mindst hende finde pengene til projektet,« siger Daniel Fibecker Demsitz.
Efter at have få flere tilkendegivelser fra medlemmer af Kolind BalladeBand indvilgede Daniel Fibecker Demsitz i efteråret at engagere sig i det projekt, der nu er blevet til Folkestedet og som forleden åbnede med en hær af lokalpolitikere fra Syddjurs som gæster.
»Vi fik muligheden for at etablere Folkestedet på Nødagervej 4 og sammen med cirka 20 frivillige, heraf hovedparten af medlemmerne fra Kolind Balladeband, gik vi i gang med at knokle og få indrettet os med økonomisk hjælp fra en række mindre sponsorer,« forklarer Daniel Fibecker Demsitz.
Lokalerne er pænt store på Nødagervej 4 og har plads til både samlingssted, øvelokale, depot og køkken. Sammenlagt råder Folkestedet over 130 kvadratmeter.
Grøn Kors
Folkestedet drives af nonprofit foreningen Grøn Kors, som er en NGO (forkortelse for non-governmental organization, direkte oversat ’ikke-statslig organisation’)
»Vi har intet mål om profit og er udelukkende dannet for at gøre mest muligt godt for andre mennesker med alle de midler vi kan hente hjem. Derfor holder vi driftsomkostningerne på et absolut minimum. En stor del af arbejdet i Grøn Kors og på Folkestedet udføres af frivillige,« understreger Daniel Fibecker Demsitz, som er formand for bestyrelsen i Grøn Kors, hvor de øvrige medlemmer er hans far Ib Fibecker og så Bente Fogh Møller. Sidstnævnte er kassemester.
Vi vil ikke være en kopi af Kafé Kolind. Vores ambition er at skabe fællesskaber for børn og voksne med lidt ekstra fokus på de, der har behov.
»Bente har lovet at være kasserer, men hun bliver ikke en del af hverdagen i Folkestedet. Hun sidder derhjemme,« siger Daniel Fibecker Demsitz, som er uddannet sanger og laver korarrangementer i hele Danmark.
Stoppestedet holder åbent tirsdag, onsdag og fredag i tidsrummet klokken 13-17. Altså andre åbningstider end Kafé Kolind, der holder åbent fra mandag til torsdag klokken 8-14 og fredag klokken 8-13.
»Vi vil ikke være en kopi af Kafé Kolind. Vores ambition er at skabe fællesskaber for børn og voksne med lidt ekstra fokus på de, der har behov,« siger Daniel Fibecker Demsitz.
Grøn Kors kan få kommunalt lokaletilskud i medfør af Folkeoplysningsloven, men ellers er der ingen forbindelse fra Folkestedet og til kommunekassen.
Daniel Fibecker Demsitz lønnes for ugentlige 20 arbejdstimer, men som han grinende siger: »Jeg får løn for 20 timer, men arbejder 50.«
Uden midler
I efteråret 2021 dryppede der hele 2,2 mio. kroner fra TrygFondens regionale råd i Midtjylland til en videreførelse af Musikkens Fællesskaber, herunder Kolind Balladeband.
Checken blev overrakt af Claus Wistoft i dennes egenskab af at være en del af repræsentantskabet i TrygFondens regionale råd.
TrygFondens regionale råd i Midtjylland består af 16 demokratisk valgte kandidater. Sammen med repræsentanterne fra de øvrige fire regioner udgør de TryghedsGruppens øverste myndighed og har bl.a. indflydelse på de midler, TrygFonden hvert år uddeler til landsdækkende og regionale projekter. En af de 16 kandidater i Midtjylland er Claus Wistoft.
Beløbet er givet til Kafé Kolind, så det er ikke midler Daniel Fibecker Demsitz har kunnet tage med videre til sit nye projekt.
Det gælder også de 100.000 kroner, som Syddjurs Byråd har bevilget til Kafé Kolind som medfinansiering til fortsat drift af musikprojektet.
Beløbet blev afsat i budget 2021 med virkning til og med 2024, hvor projektet evalueres.
Velkommen til Folkestedet
Hos Kafé Kolind er der no hard feelings over, at Folkestedet er blevet til virkelighed med tidligere Kafé Kolind ansatte som drivkræfter.
Udviklingskonsulent Susanne Kolby Rahbek, KFUM’s Sociale Arbejde, hilser Grøn Fond og Folkestedet velkommen.
Vi glæder os over, at Kafé Kolind er i god gænge og kører videre med Peder Jensen som daglig leder.
»Det er altid meget fint med sociale initiativer, så det hilser vi meget velkommen,« siger Susanne Kolby Rahbek.
»Vi har i høj grad høj grad for brug for den slags samlingssteder, og især da nu, hvor der er mørkt udenfor, så ved vi, at behovet er stort.«
Susanne Kolby Rahbek understreger, at hun kender ikke det nye tilbud og heller ikke til, hvorfor Folkestedet er opstået.
Derfor vil hun heller ikke kommentere fortiden på Kafé Kolind og årsagerne til, at den tidligere leder af Kafé Kolind, Bente Fogh Møller, nu sidder i bestyrelsen i Grøn Fond, og at Daniel Fibecker Demsitz er den udfarende kraft i Folkestedet.
»Vi glæder os over, at Kafé Kolind er i god gænge og kører videre med Peder Jensen som daglig leder. Efter nogle udskiftninger på personalesiden har Peder Jensen fået skabt en god stemning, ligesom musikprojektet kører flot videre med en kompetent leder,« siger Susanne Kolby Rahbek.
Daglig leder af Kafé Kolind, Peder Jensen, vil heller ikke rippe op i fortiden. Af den simple grund, at han først tiltrådte 1. juli 2022 og således ikke har aktier i, hvorfor han hovedkulds blev tilbudt stillingen efter den foregående leders hurtige exit og heller ikke kender til, hvorfor Daniel Fibecker Demsitz valgte at trække stikket.
»Jeg kigger fremad, for jeg vil ikke kommentere noget, jeg ikke kender til. Min opgave er at være daglig leder af Kafé Kolind, og det bruger jeg krudtet på med stor glæde,« siger Peder Jensen.
KFUM’s Sociale Arbejde er en af Danmarks største sociale diakonale organisationer, som hjælper børn, unge og voksne i udsatte livssituationer, fx ensomme, hjemløse, psykisk sårbare, mennesker i misbrug og fattigdom, sårbare familier og andre, som er socialt udsatte.
KFUM’s Sociale Arbejde har over 170 sociale institutioner og projekter, knap 1.000 ansatte og flere end 2.600 frivillige landet over.