Aftale med Erhvervshus Midtjylland forlænges et kvartal
Politisk har man i Erhvervs- og planudvalget aftalt, at Erhvervshus Midtjylland fortsætter med at yde lokal erhvervsservice i 1. kvartal 2023.
Forklarende tilføjelse til nedenstående artikel:
»Det hedder ikke længere en erhvervstaskforce, men en erhvervsenhed. Det fremgår af sagen til Erhvervs-og Planudvalget den 7. december: Referat (syddjurs.dk)
Det er ikke korrekt, at enheden ikke bliver klar til årsskiftet. Det gør den, hvilket også fremgår af sagen. Fra nytår samles enheden fysisk – i første omgang på rådhuset i Ebeltoft og i løbet af foråret findes en fysisk lokation, hvor enheden forventes at rykke ind fra 1. april 2023.«
Erhvervshus Midtjylland skal også levere lokal erhvervsservice i første kvartal 2023, selv om kontrakten med Syddjurs Kommune reelt udløber ved årsskiftet.
Det har Erhvervs- og planudvalget besluttet, fordi Syddjurs Kommunes nye satsning på erhvervsområdet, intet mindre end en task force, ikke er kørt i stilling endnu og derfor ikke bliver klar til årsskiftet.
Det bekræfter erhvervskonsulent Bo Kristensen, Syddjurs Kommune.
Husk at skelne
Selv om Syddjurs Kommune, når den ambitiøse task force er i drift, beslutter at drive den lokale erhvervsservice til virksomheder og iværksættere herfra, vil Erhvervshus Midtjylland ikke være dømt ude.
Erhvervshus Midtjylland vil fortsat være inde over i Syddjurs.
Erhvervsservice består nemlig af hele to pinde, den lokale og den specialiserede.
Den lokale erhvervsservice i kommunerne er for mange virksomheder den primære indgang til det samlede erhvervsfremmesystem med alle dets aktører og tilbud.
Den lokale erhvervsservice er kommunerne således selv herre over, og den har Syddjurs haft i udbud, som reglerne foreskriver. Den har Erhvervshus Midtjylland vundet hver gang. Senest for perioden april 2020 - december 2022.
Den tager Erhvervshuset sig betalt med 350.000 årlige kroner.
Den specialiserede erhvervsservice er et barn af erhvervsfremmeloven i 2019 vedtaget i Folketinget på kanten af årsskiftet 2018-2019.
De tværkommunale erhvervshuse med tilhørende filialer blev etableret pr. 1. januar 2019.
Erhvervshusene gør specialiseret erhvervsservice tilgængelig til alle virksomheder og fungerer som fysiske knudepunkter for erhvervsfremme.
Erhvervshusene hører under erhvervsministerens tilsyn, og tilsynet gennemføres af Erhvervsstyrelsen.
Hertil betaler Syddjurs Kommune årligt 1,2 mio. kroner, ifølge erhvervskonsulent Bo Kristensen. Det sker efter en fordelingsnøgle i henhold til hver kommunes størrelse og power.
Penge, som Syddjurs Kommune ikke kan undslå at betale.
Syddjurs Udviklingspark
Syddjurs Kommune har tidligere forsøgt at køre solo erhvervspolitisk og selv levere lokal erhvervsservice.
Dengang tilbage i 2013 var ambitionerne tårnhøje med etableringen af Syddjurs Udviklingspark i Mørke. Syddjurs Udviklingspark blev imidlertid aldrig den gode historie, som forlægget havde udset den til at blive.
Da Syddjurs Kommune i 2013 købte ejendommen på Fabriksvej i Mørke, som tidligere husede Miliken, var det tæt på, at lokalpolitikerne med Claus Wistoft (V) og Kirstine Bille (SF) i spidsen kunne gå på vandet.
Syddjurs Udviklingspark blev ved den lejlighed kaldt et pejlemærke for vækst og udvikling i Syddjurs Kommune.
Sådan blev det aldrig. Efter et par år indledende med underskud i Udviklingsparken valgte Syddjurs Kommune at placere sin erhvervsservice hos Væksthus Midtjylland og satte i 2016 ejendommen i Mørke til salg.