2023: Giver Syddjurs bolden op til et friplejehjem?
På blot fire år er der sket en fordobling i antallet af ældre, der bor i en friplejebolig, viser ny analyse fra DI.
I løbet af de seneste fire år er antallet af indskrevne borgere i friplejeboliger vokset med omtrent 850, hvilket svarer til en fordobling. Fra 2021 til 2022 er er der tale om en stigning på ti pct.
I samme periode er tilslutningen til de kommunale plejeboliger faldet. Friplejehjemmenes markedsandel er samlet set vokset fra mindre end en pct. i 2009 til lidt over fire pct. i 2022.
Det viser en frisk analyse fra Dansk Industri (DI).
47 ud af 98
Samlet set findes der private alternativer til de kommunale plejeboliger i 47 ud landets 98 kommuner - i form af enten privatejede friplejehjem, selvejende plejehjem uden driftsoverenskomst og kommunale plejehjem, hvor driften varetages af en privat leverandør.
En gennemgang af de seneste budgetaftaler for 2023 foretaget af DI viser desuden, at 18 kommuner enten overvejer eller allerede har konkrete planer om at etablere nye friplejeboliger inden for kommunegrænsen.
12 af disse kan ikke tilbyde borgerne et privat plejeboligtilbud i dag. Det gælder bl.a. Kerteminde Kommune, Allerød Kommune og Syddjurs Kommune.
I Syddjurs er et privat plejeboligtilbud indskrevet i noterne til det seneste budgetforlig, og det er i tråd med, hvad der står i SVM-regeringens regeringsgrundlag.
Blå presser på
I valgkampen forud for folketingsvalget i november spillede de blå partier ud med et fælles forslag om, at der skal være ét friplejehjem i hver kommune, og at der skal være pårørende i alle plejehjemsbestyrelser.
Venstres lokale kandidat på Djursland, Jens Kloppenborg, talte på vælgermøderne stærkt for, at der er brug for mere frit valg generelt i den offentlige sektor.
»Vi ønsker, at der bliver flere friplejehjem, så der i alle kommuner er mindst ét friplejehjem, så alle ældre har noget at vælge imellem,« lød det gentagne gange fra Jens Kloppenborg, der som bekendt ikke blev valgt til Folketinget.
I Syddjurs Byråd er der et politisk flertal for ideen bestående af Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Radikale Venstre.
Socialdemokratiet har ikke lukket døren endnu og er parate til at diskutere temaet, ifølge partiets chefideolog og politiske ordfører Ole Sønderskov Hansen, mens SF og Enhedslisten siger blank nej.