Syddjurs Kommune vender kajakken og beder borgerne om hjælp

Normalt er det kommunens opgave at hjælpe borgerne. Men nu vender Syddjurs Kommune på en tallerken og beder borgerne om hjælp til at rette op på en betændt økonomisk situation.

Artiklens øverste billede
Syddjurs Byråd har fået en genial ide. De 27 politikere beder nu borgerne om hjælp til at gøre kommunens økonomi mere effektiv. Pressefoto

Alle kender til, at man stirrer sig blind på en opgave, der virker uløselig.

Så kommer der én forbi, kaster et hurtigt blik på problemet og kommer med en oplagt løsning. 

På samme måde kan en kommune stirre sig blind på sine egne rutiner, mener man i Syddjurs Kommune.

Derfor er det godt engang imellem at få andre øjne på. Og hvilke øjne er bedre end borgernes?

Syddjurs Kommune er derfor hoppet med på den galej, som andre kommuner også har gjort det - ikke at ty til Oraklet i Delfi, men simpelthen spørge borgerne.

»Har du en god idé eller et forslag til, hvordan kommunen kan reducere sine udgifter? Er der procedurer, som kan ændres, arbejdsmetoder, der kan gentænkes, eller måske er der service, som vi helt kan undvære? Så vil Syddjurs Kommune gerne høre fra dig.«

Sådan lyder det i en invitation til borgere og medarbejdere på gulvet.

Blod, sved og tårer

Årsagen er, at Syddjurs økonomien er på vej ud af en forkert tangent. Det har allerede fået konsekvenser, men der skal meget mere til.

Da Byrådet vedtog Budget 2023, var beskeden fra embedsværket, at budgetlægningen for 2024 ville kræve blod, sved og tårer. 

Et stigende antal ældre og flere børn er med til at øge udgifterne med op til 25 mio. kr. årligt, hvor under halvdelen dækkes af den kommunale udligning. Ligesom landets øvrige kommuner oplever Syddjurs Kommune også flere borgere med komplekse problemstillinger og støt stigende udgifter til vikarer på ældreområdet.

Samtidig er inflationen med til at øge udgifterne til de helt nødvendige anlægsarbejder, der er nødvendige i en kommune som Syddjurs, der øger antallet af indbyggere hvert år og hastigt nærmer sig 45.000.

Find 60 mio. kr.

Byrådet besluttede i forbindelse med budgetforliget for 2023, at der frem mod budgettet i 2024 skulle udarbejdes et såkaldt ’omstillings- og reduktionskatalog’ på 50 mio. kr., hvoraf det blev forventet, at ca. 30 mio. skulle udmøntes - altså omsættes til praksis.

På byrådsmødet 21. december vedtog et tavst Byråd at hæve ambitionerne fra 50 til 60 mio. kr. på baggrund af en opdateret økonomisk prognose.

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) udtaler om omstillings- og reduktionskataloget:

»Vi ved allerede nu, at Budget 2024 bliver vanskeligt, så det gælder om at forberede os bedst muligt. I Byrådet er vi meget nysgerrige på at høre medarbejdernes og borgernes forslag og ideer. Det kan være både mindre forslag, men også forslag som indebærer omlægning eller gentænkning af et område. Opgaven er, at vi skal kunne levere en god service for færre penge, for det er den virkelighed, som både vi og andre kommuner ser ind i. Det netop offentliggjorte regeringsgrundlag bekræfter dette.«

Den nye SVM-regering lægger i regeringsgrundlaget op til stramme økonomiske betingelser for kommunerne frem mod 2030.

I regeringsgrundlaget står der godt nok, at regeringen vil dække det såkaldte demografiske træk - udgifterne til flere børn og ældre - men det er en sandhed med modifikationer - tillige bliver kommunerne stillet i udsigt at skulle aflevere cirka 2,5 milliarder af servicerammen til finansiering af bedre løn til udvalgte offentligt ansatte.

Inflationen er også en ubekendt faktor, der kan rykke ved de økonomiske forudsætninger. Inflationen er steget med næsten ti procent fra november 2021 til november 2022.

Ud over invitationen til at sende ideer og forslag afvikler Syddjurs Kommune også en række interne møder for ledere og medarbejdere. I marts måned afvikles desuden et borgermøde om omstilling- og reduktionskataloget.

Der er ingen politiske løfter om, at de forslag og idéer, borgerne måtte levere, bliver omsat til virkelighed.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.