Venstres kongstanke bliver nu en realitet i Syddjurs - men kun på vågeblus

Nu er alt klappet og klar til, at der kan vælges bestyrelser på de fem plejehjem i Syddjurs Kommune. Bestyrelserne bliver primært et rådgivende organ uden reel mulighed for at tage ledelsesmæssige beslutninger.

Artiklens øverste billede
Christoffer Pedersen (V), formand for Sundheds-og Ældreudvalget, ser bestyrelser på kommunens plejehjem som et fremskridt, fordi det kan involvere lokale kræfter i i at sikre nogle gode og trygge plejehjem. Arkivfoto

Et enigt byråd besluttede i det forgangne år, at der skal etableres bestyrelser på Syddjurs Kommunes plejehjem, der tidligere hed plejecentre.

Samme byråd har nikket ja til vedtægterne for de kommende bestyrelser, så nu hedder næste skridt at få bestyrelserne dannet.

De nye bestyrelser skal fungere som sparringspartnere for plejehjemsledelsen og kan også være med til at udbrede de gode fortællinger om plejehjemmene. Bestyrelserne er samtidig en måde at inddrage civilsamfund, foreninger og andre relevante i arbejdet med at skabe gode, åbne og tilgængelige plejehjem. 

Bestyrelsen får ikke en hardhitter-funktion i form af magt og indflydelse, men udelukkende en mere tanteagtig funktion som rådgivende organ, som skal medvirke til at styrke beboeres og pårørendes medinddragelse og indflydelse, som det hedder.

Bestyrelserne får derfor ikke beføjelser til at hyre og fyre lederen, men kan stille forslag og sparre om opgaverne på plejehjemmene. 

I dag sker inddragelsen af beboerne og pårørende blandt andet gennem plejehjemmenes bruger- og pårørenderåd. 

Der vil fortsat være mulighed for at beholde beboer- og pårørenderådene på de plejehjem, hvor initiativet har opbakning.

Nogle plejehjem har i dag udfordringer med at rekruttere til bruger- og pårørenderådene. 

Hvorfor det er muligt at beholde beboer- og pårørenderådene svæver hen i det uvisse, men skal sandsynligvis ses i sammenhæng med bestyrelsernes trods alt begrænsede indflydelse.

Sået i baghaven hos V

Det er især Venstre på landsplan, der har talt varmt for at indføre lokale bestyrelser på de kommunale plejehjem. Bestyrelserne skal sikre at beboerne, de pårørende, de frivillige samt de kommunale repræsentanter bliver inddraget. 

»Vi har set nogle optagelser på TV2 over sommeren, der viser, at nogle steder har man altså fokus rettet det forkerte sted hen og ikke rettet det mod beboere eller pårørende. Det handler om mennesker. Det handler ikke om systemer,« udtalte Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i august 2020 efter en omtalt dokumentar på TV2, der dokumenterede svigt i ældreplejen.

Venstre, Dansk Folkeparti, Ny Borgerlige og Liberal Alliance stillede i Folketinget midtvejs i 2020 beslutningsforslag om indførelse af obligatoriske plejehjemsbestyrelser på kommunale plejehjem. Der var sympati for forslaget, men ikke politisk flertal for at gøre bestyrelserne obligatoriske og med personaleansvar.

I stedet kan kommunerne etablere bestyrelser, der skal give større indsigt i samt indflydelse på beslutninger, som har betydning for beboernes hverdag på plejehjemmet.

Plejehjemsbestyrelser kan ses som en pendant til eksempelvis daginstitutioner og skoler. Blot med den forskel, at her medvirker forældrene ved ansættelsessamtaler af medarbejdere og har også indflydelse på, hvem der leder stedet.

Lederen sekretær

I Syddjurs lægges der i første omgang op til, at bestyrelsens ikke rummer en fast sammensætning af medlemmer, men at der er en bred repræsentation. Det kan for eksempel være en repræsentant udpeget af Ældrerådet, pårørenderepræsentant, beboerrepræsentant og repræsentanter fra civilsamfundet (lokale organisationer med interesse for ældreområdet). 

Ved at udvide rekrutteringsgrundlaget vil sandsynligheden for at finde nogen med motivation og lyst til at indgå i bestyrelsesarbejdet stige, forventer politikerne.

Det er forhåbningen, at den brede repræsentation i bestyrelsen kan skabe mere synlighed, inddragelse af lokalsamfundene og sprede viden om plejehjemmene. 

Det er fast, at plejehjemslederen agerer sekretær ved hvert møde, og at bestyrelserne som udgangspunkt har mindst 7 medlemmer. Bestyrelserne vælges for fire år ad gangen.


Snak med politikerne

Bestyrelserne får årligt lejlighed til at komme i audiens hos politikerne i Sundheds- og ældreudvalget. 

Christoffer Pedersen (V), formand for Sundheds-og Ældreudvalget udtaler: 

»Jeg tror på, at de nye bestyrelser kan styrke samarbejdet med de lokale frivillige og mellem medarbejdere og pårørende. Plejehjemmene er vigtige institutioner i vores lokalsamfund - ligesom skoler og daginstitutioner. Vi ønsker med oprettelsen af bestyrelserne, at vi får flere gode kræfter involveret i at sikre nogle gode og trygge plejehjem, hvor der er fokus på det gode ældreliv. Vi ser i udvalget frem til at følge etableringen af de nye bestyrelser og til dialogen med bestyrelsesmedlemmerne.«

Ordningen med plejehjemsbestyrelser evalueres efter 1 år.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.