21 nye to-kammer skraldebiler indkøbt til at taget skraldet

Fra årsskiftet overtager spanskejede Urbaser A/S en stor del af affaldstømningen på Djursland, og firmaets chauffører er klar til opgaven i spritnye to-kammer skraldebiler hjemkøbt til at løse opgaven i både Norddjurs og Syddjurs - også når den nye affaldsordning rulles ud 1. maj.

Artiklens øverste billede
Inden nytår blev samtlige 21 nye skraldebiler tjekket af repræsentanter fra Urbaser A/S, leverandører og de chauffører, der skal køre bilerne. Foto: Lars Norman Thomsen

21 nye skraldebiler, treakslede Mercedes biler og toakslede DAF, var flot linet flot op på Industrivej 11 i Ryomgård forleden. Grund og bygninger ejes af Rygaard Transport & Logistic A/S, men nu også base for en ny aktør, der har overtaget store dele af affaldstømningen på Djursland.

Det er det renovationsfirmaet, Urbaser A/S, der skal stå for at tømme beholdene med restaffald, madaffald, plastik, glas og metal.

Urbaser A/S er et dansk registreret aktieselskab, der ejes af et norsk holdingselskab, Urbaser Nordic AS. Urbaser A/S er en del af det industrielle spanske selskab Urbaser, som på nordisk plan opererer i Sverige, Norge og Finland. 

På verdensplan betjener firmaet mere end 50 millioner mennesker fordelt over 27 lande gennem et stort netværk af mere end 40.000 ansatte.

Det fælleskommunale affaldsselskab Reno Djurs I/S havde affaldstømningen i EU-licitation sidste år, og her landede lokale Brdr. Fisker fra Nørager opgaven med at tømme papir/papbeholdere og tekstil på hele Djursland, mens altså Urbaser A/S tager sig af resten.

Det sønderjyske renovationsfirma Meldgaard, som tidligere har tømt alle andre beholdere på Djursland, fik ikke del i det nye udbud. 

Urbaser A/S er allerede kørende flere steder i Danmark og sidder på næsten halvdelen af markedet, så det er ikke nyt land for virksomheden.

2. januar rullede de 27 spritnye to-kammer skraldebiler ud på deres jomfrutur. Førstedagen var præget af lidt børnesygdomme, men Urbaser A/S forventer, at dr kommer fart over feltet snarest. Foto: Lars Norman Thomsen


Dyr investering

21 nye tip-top moderne spritnye nye to-kammer skraldebiler var klar til at køre ud 2. januar. Det har ikke været en billig investering. Hver bil koster på den pæne side af en million og mere til for de størstes vedkommende.

Alle biler kører på biodiesel, og det giver faktisk den samme reduktion af CO2 som en elbil. Ulempen her er dog, at biodiesel er dyrere end almindelig diesel. 

Samtidig vil teknikken omkring lift og komprimering blive eldrevet, og det har den fordel, at det støjer mindre.

Når bilerne efter veloverstået dont kører hjem til basen på Industrivej 11 i Ryomgård, står ladestandere parate til at gøre lift og komprimering klar til en ny arbejdsdag.

Bilerne er gearet til at håndtere den nye affaldsordning, som fra 1. maj skal rulles ud til cirka 40.000 husstande og cirka 15.000 sommerhuse på Djursland. Her bliver affald altså hentet af en to-delt skraldebil. Det vil sige, at når affaldsbeholderen tømmes, falder affaldet fra de to beholderrum ned i hvert sit kammer i skraldebilen. 

Efterfølgende læsser skraldebilen sit affald af flere forskellige steder, og affald blandes ikke – affaldet sendes hver for sig videre til genanvendelse.

Vi har pt. 27 chauffører, der kører ud fra Ryomgård. Heraf er kun to nye.

Lars Jensen

Fra Meldgaard til Urbaser

På Industrivej 11 bliver de daglige ledere af driften, Christian Mølbæk Jensen og Lars Jensen. 

Førstnævnte har en fortid som stationsleder hos Falck i Aarhus. Nu er han driftsleder for Urbasers aktiviteter i Nordjylland.

Sidstnævnte, der bor i Grenaa, kommer fra Meldgaard, hvor han havde en tilsvarende funktion.

»De chauffører, som betjente Djursland for Meldgaard, har for hovedpartens vedkommende taget imod tilbuddet om at blive ansat hos Urbaser A/S,« siger Lars Jensen, 60.

Han er egentlig uddannet mejerist, men skiftede til skrald, da mejeriet i Grenaa drejede nøglen.

»Jeg har kørt skrald siden 2004. I en periode som kørende formand, før jeg i 2018 blev sat af skraldebilen og fik en funktion, som den jeg nu har hos Urbaser,« siger Lars Jensen.

Han glæder sig over, at stort set samtlige af de gamle kolleger fra Meldgaard-perioden er fulgt med over.

»Vi har pt. 27 chauffører, der kører ud fra Ryomgård. Heraf er kun to nye. Når vi 1. maj begynder at rulle den nye affaldsordning ud, får vi brug for flere chauffører. Ti yderligere plus afløsere, vurder vi,« siger Lars Jensen.

Pap og papir

Brdr. Fisker I/S i Nørager landede ved EU-licitationen opgaven med at tømme papir/papbeholdere og tekstil på hele Djursland.

Så Brdr. Fisker fortsætter, som nævnt med at køre pap og papir, samt tekstiler, de næste 8 år, på hele Djursland.

Ud over de to ekstra biler, så har vi tre skraldebiler, der skal bygges om. Det kommer til at koste 500.000 kroner pr. stk.

Kim Fisker

Da den nye ordning stiller krav til affaldshåndteringens CO2 udledning, bliver det nødvendigt med nogle justeringer.

»Ud over de to ekstra biler, så har vi tre skraldebiler, der skal bygges om. Det kommer til at koste 500.000 kroner pr. stk. Så lander vi på at have fem biler i alt og otte mand, inklusiv os fire brødre,« siger Kim Fisker.

»De nye biler må maks. være 89 centimeter i højden, så det stiller nogle ret skrappe krav til os,« tilføjer Kim Fisker.

Brdr. Fisker solgte pr. 1. oktober 2022 den gren af virksomheden, der gik under navnet Fiskers Erhverv og industriaffald og som kørte industriaffald for virksomheder til HCS.

HCS er en af Danmarks store transport- og miljøvirksomheder med mere end 500 ansatte fordelt på 14 lokationer i 7 lande og er en førende leverandør inden for hovedområderne Transport & Spedition og Miljø & Affald.­

»Vi fik et godt tilbud, og det skrev vi under på,« siger Kim Fisker.

Dermed hedder fremtiden for Brdr. Fisker I/S udelukkende at tømme papir/papbeholdere og tekstil på hele Djursland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.