Syddjurs Kommune har haft to tvangsbortadoptioner de sidste fem år
Der har aldrig været så mange tvangsbortadopterede børn som i 2022. i Danmark. I Syddjurs kan man ikke notere en stigning i antallet.
Flere udsatte børn bør bortadopteres, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i sin første nytårstale i 2019.
»Jeg har truffet et valg. Jeg vil altid stå på børnenes side.«
Statsminister Mette Frederiksen sparede ikke på iscenesættelsen i nytårstalen.
For hende betød det at stå på børnenes side, at flere udsatte børn skal bortadopteres, og at vilkårene for anbringelser uden for hjemmet skulle være bedre.
Måske er det derfor, at der heller aldrig har været så mange tvangsbortadopterede børn som i 2022 i Danmark.
Ifølge tal fra Ankestyrelsen, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, blev der i 2022 tvangsbortadopteret 32 børn frem til den 4. december. Det er fem flere børn end i 2021 og 22 børn flere end i 2019.
Beslutningen tages i kommunernes børn- og ungeudvalg, inden det afgøres i Ankestyrelsen.
Adresseavisen har bedt om aktindsigt hos Syddjurs Kommune for at få et overblik over antallet af tvangsbortadopterede børn i årene fra 2018 til 2022.
Der har været blot to tvangsbortadoptioner på de fem år. En i 2020 og en i 2022. Begge har Ankestyrelsen nikket ja til. Sagen fra 2022 afgøres endeligt i Ankestyrelsen 27. marts 2023, viser tilbagemeldingen fra Syddjurs Kommune.

Særligt udvalg
Det er som udgangspunkt kommunens børn- og ungeudvalg, der som første instans træffer afgørelser af tvangsmæssig karakter om et barn eller en ung.
Børn og unge-udvalget består af
- 2 medlemmer valgt af og blandt Byrådets medlemmer
- 1 dommer
- 2 pædagogisk-psykologisk sagkyndige.
Statsforvaltningen udpeger de børnesagkyndige til udvalget, Domstolsstyrelsen udpeger dommer til udvalget og byrådet udpeger to medlemmer.
De to byrådsmedlemmer er Michael Aakjær (A) og Henriette Qvist Eriksen (V).
Børn og unge-udvalget kan bl.a. træffe afgørelser om
- tvangsmæssig undersøgelse af et barns eller en ungs forhold
- tvangsmæssig anbringelse af et barn eller ung uden for hjemmet
- afbrydelse af samvær eller kontakt mellem barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaver under en anbringelse
- overvåget samvær under en anbringelse.
Det er forvaltningen, der beslutter om en sag skal forelægges for børn og unge-udvalget.
Forvaltningen sørger for, at sager der skal afgøres af børn og unge-udvalget forelægges for udvalget sammen med sagens akter samt en indstilling om sagens afgørelse.
Du kan ikke efterfølgende tage til gruppemøde i Socialdemokratiet og læsse af på partifæller.
Hårdt arbejde
Michael Aakjær, som til daglig er leder af den delvis lukkede døgninstitution Grenen i Glesborg, er formand for børn- og ungeudvalget.
Han vedgår, at det er hårdt arbejde at sidde med i det ’hemmelige’ udvalg, der af indlysende årsager er omgærdet af tavshed, og dagsordnerne lukket land for offentligheden.
»Det er hårdt arbejde i den forstand, at vi som oftest har med virkelig tunge sager at gøre og sidder med ulykkelige mennesker. Du kan ikke efterfølgende tage til gruppemøde i Socialdemokratiet og læsse af på partifæller. Allernådigst kan du lade falde en bemærkning om, at det er hårdt arbejde, og det er så det,« siger Michael Aakjær.
»Qua mit daglige job har jeg nogle fordele, og jeg samarbejder fint med Henriette Qvist Eriksen. Vi bruger hinanden godt og sparrer fint, synes jeg. Man skal kun sige ja til børn- og ungeudvalget, hvis man har lyst til det og brænder for arbejdet, og det bør måske understreges mere under konstitueringsforhandlingerne efter et kommunalvalg.«
To politikere, der sidder sammen med tre fagpersoner. En dommer med juridisk ekspertise, og to rutinerede psykologer, som er sagkyndige på deres felt. Hvad kan to politikere, der er at betagte som lægfolk, bidrage med i denne sammenhæng?
»Vores opgave er at påse ordentligheden i forvaltningens praksis. Forvaltningen afgør jo om en sag skal forelægges for børn og unge-udvalget,« siger Michael Aakjær.
En gang pr. måned
Som udgangspunkt mødes udvalget en gang om måneden. De 12 årlige møder er forhåndsbookede.
»I 2022 har vi ikke kunnet klare os med de planlagte møder, så her har vi mødtes hyppigere,« siger Michael Aakjær, der som formand har mulighed for at træffe en såkaldt formandsbeslutning i forhold til en sag, der bliver ham forelagt af forvaltningen.
»I akutte tilfælde kan udvalgets formand eller næstformand træffe en foreløbig afgørelse. Formandens eller næstformandens afgørelse skal inden syv dage forelægges hele udvalget,« fortæller formanden.
Børn- og ungeudvalget er et nævn med domstolslignende kompetence. Derfor er det også dommeren, der leder møderne i forhold til retspraksis.
Udvalget er et såkaldt ja/nej udvalg og kan derfor alene beslutte at følge eller afvise forvaltningens indstilling.
Rettelse:
Efterfølgende er Lokalavisen blevet gjort opmærksom på følgende:
Der er ikke længere noget, der hedder Statsforvaltningen.
En stor del af Statsforvaltningens opgaver herunder udpegning af børnesagkyndige til de kommunale børne- og ungeudvalg er overgået til Familieretshuset.
Familieretshuset åbnede den 1. april 2019 og hører i dag organisatorisk og budgetmæssigt under Social-, Bolig og Ældreministeriet.