Ombygning og makeover for godt 23 millioner af de lange

Sten Daugaard Andersen, leder af Team Ejendomme ved Syddjurs Kommune, fastslår, at hele processen med ombygning og renovering af Toftevangskolen, nu Ebeltoft Skole, er foregået efter samme drejebog som ved lignende projekter på andre folkeskoler.

Artiklens øverste billede
Skoleleder Lars Lau Frederiksen har været med fra start til slut i ombygningen/renoveringen, og han er glimrende tilfreds med slutproduktet, har han tidligere udtalt til Lokalavisen.

I midten af august 2022 vendte skolelever over hele landet tilbage fra ferien. Således også på Ebeltoft Skole, hvor dagen var lidt mere speciel end på hovedparten af landets øvrige folkeskoler.

For første gang kunne skolens godt 500 elever se frem til for første gang siden skolens oprettelse i 2012, hvor Skelhøjskolen og Toftevangskolen fusionerede, at være samlet på én adresse.

Første skoledag kunne elever og lærere således tage den ’nye’ Ebeltoft Skole nærmere i øjesyn.

De kunne konstatere, at der stadigvæk var et par hængepartier, der skulle på plads, før Ebeltoft Skole var helt i mål med sammenlægningen.

»Vi mangler lidt i forhold til de nye store områder, vi har lavet. Kantinen er vores ’Bytorv’, biblioteket vores ’Videnstorv’, og så har vi ’Fagtorvet’, hvor de nye faglokaler ligger,« forklarede skoleleder Lars Lau Frederiksen således til Lokalavisens udsendte.

Et naturhus, der skulle stå udenfor, var således ikke blevet klar til tiden og havde været i restordre længe, og så var der småjusteringer, der fortsat lod vente på sig som udsugning i køkkenet til den nye kantine.

Leder af Team Ejendomme i Syddjurs Kommune, Steen Daugaard Andersen, forklarede, at det var leveringsproblemer, der havde forsinket processen.

»Det var meningen, det skulle være klar inden ferien. Men der har været - som så mange andre steder - leveringsproblemer af forskellig art. Så det har trukket ud. Det er ikke plads, vi mangler, men det er selvfølgelig noget bøvl, når det trækker ud,« sagde han til Lokalavisen på første skoledag.

Tilfreds tillidsmand

Der har efterfølgende været rejst kritik af ombygningen og renoveringen af Ebeltoft Skole fra visse kredse i forældresegmentet, som har haft svært ved at øje, at Ebeltoft Skole har været igennem en gennemgribende renovering.

Peter Ravn, lærer på skolen og ligeledes tillidsmand, er i det store hele meget tilfreds med udbyttet af renoveringen og ombygningen af skolen.

»Mine kolleger og jeg er meget tilfredse. Selvfølgelig er der ting, der mangler eller noget som kunne have været løst på en anden måde, men jeg synes, vi har fået meget for pengene,« siger Peter Ravn.

»Vi mangler udearealer, det kan alle se, men det var ikke en del af planen i denne omgang, og så mangler vi et større mødelokale,« lyder det fra lærernes tillidsmand.

»Til gengæld er det blevet godt, at vi har fået indrettet nye faglokaler til klasserne i overbygningen fra 6. til 9. klasse med nyt inventar.«

Modsat de yngste, 0.-5. klasse, der har faste stamlokaler, hører de ældste ikke til fast i et lokale, men vandrer fra faglokale til faglokale.

Faglokalerne til de ældste er alle blevet møbleret med nye elevborde og -stole samt med højderegulerbart lærerbord og –stol.

I processen har vi forsøgt at lægge op til medarbejderinddragelse i denne sag på nøjagtig samme niveau som i andre lignende byggesager

Steen Daugaard Andersen, leder af Team Ejendom Syddjurs Kommune

Toftevangskolen

Syddjurs Byråd bevilgede i første omgang 17,9 mio. kroner eks. moms til ombygningen/renoveringen. Beløbet voksede siden til sammenlagt 23,2 mio. kroner, fordi der undervejs viste sig behov for en opgradering af bl.a. ventilationsanlæg på hele skolen.

Hele processen frem til det færdige resultat er forløbet efter samme drejebog, som kommunen har gennemført ved lignende projekter, ifølge Steen Daugaard Andersen.

Det hele startede med, at de demografiske prognoser forudsagde stærkt faldende elevtal i Ebeltoftområdet og med to store skoler ville man hurtigt komme til at stå med en overkapacitet af bygninger på skoleområdet.

Derfor blev der allerede i forbindelse med vedtagelsen af det kommunale budget for 2017 og de tre følgende overslagsår afsat midler til en samling på den ene af skolerne med opstart fra 2020/2021.

»Ud fra prognoserne ville en tilbygning, på en af skolerne, på 800 – 1000 m2, være tilstrækkeligt til at klare en sammenlægning, og ud fra det blev det oprindelige anlægsbeløb afsat,« forklarer Steen Daugaard Andersen i en mail til Lokalavisen.

Lederen af Team Ejendomme forklarer videre, at der i processen åbnede sig en mulighed for, at en mere gennemgribende ombygning af den tidligere Toftevangskolen ville være en god løsning, både fordi at skolen var i en relativ god stand, var effektivt indrettet og tillige en af de mest energieffektive skoler i Syddjurs Kommune.

Man ville ved ombygning frem for en tilbygning også opnå en fornemmelse af at det var noget nyt og mere moderne, ifølge Steen Daugaard Andersen.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke bliver plads til alle ønsker, men det opleves i langt de fleste byggesager

Steen Daugaard Andersen, leder af Team Ejendom Syddjurs Kommune

Det samlede areal er alligevel blevet større, fordi en grønnegård er blevet overdækket og inddraget i de samlede opvarmende arealer ligesom der er bygget et anneks, Naturhuset, til undervisning i bl.a. natur-teknik.

Efter bogen

»I processen har vi forsøgt at lægge op til medarbejderinddragelse i denne sag på nøjagtig samme niveau som i andre lignende byggesager, som altid sker i et samarbejde mellem Team Ejendomme som projektleder og skolens ledelse som sammensætter byggeudvalg og følgegrupper mm.« forklarer Steen Daugaard Andersen, der selv har en fortid i skolebestyrelsen på Toftevangskolen i perioden 1998-2002.

Altså ingen svinkeærinder sammenlignet med lignende byggeprojekter på andre af kommunens folkeskoler. Tingene er foregået helt efter bogen, ifølge lederen af Team Ejendomme.

I tilfældet Ebeltoft Skole startede det hele med en forventningsafstemning på det overordnede plan, hvor projektledelsen fra Ejendomme, Steen Daugaard Andersen, Syddjurs Kommunes skolechef Per Viggo Larsen og skoleleder Lars Lau Frederiksen.

Herefter begyndte en længerevarende proces på tre til fire måneder, hvor der blev lavet et byggeprogram i samarbejde med byggeudvalg og følgegrupper. 

»Byggeprogrammet dannede grundlag for et rådgiverudbud, som blev vundet af Procesarkitekter som videreførte inddragelsesprocessen inden den endelig projektering gik i gang og slutteligt gennemførelse af håndværkerudbuddet,« forklarer Steen Daugaard Andersen.

Nødvendige prioriteringer

Projekter i den prisklasse undergår undervejs nogle prioriteringer.

I Ebeltoft Skoles tilfælde prioriterede man således Naturhuset frem for at give udearealerne et løft.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke bliver plads til alle ønsker, men det opleves i langt de fleste byggesager,« anfører Steen Daugaard Andersen i den fremsendte mail til Lokalavisen.

Et boost til udearealerne er ikke opgivet.

»Der har efterfølgende været drøftelser med skolelederen om den manglende opgradering af udearealerne, og der blev i den anledning lagt op til, at skolen skulle nedsætte en gruppe som skulle udarbejde et ønske til, hvordan man kunne tænke sig udearealerne omkring skolen kunne opgraderes.«

Steen Daugaard Andersen bemærker, at udearealerne ofte ligger i bunden, når skolerenoveringer prioriteres.

»Det er dog ofte set, at det alligevel ved fælles hjælp, evt. fundraising og efterfølgende års budgetter er lykkedes at komme i mål med dette også.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.