Tre folkeskoler får støtte til at servere frokost til eleverne
Der er fuldtonet politisk opbakning i Syddjurs Byråd til som forsøg at tilbyde skolebørnene frokost hver dag. Mørke, Rosmus og Thorsager får mulighed for at være de første i forsøget.
I det budgetforlig, der i oktober 2022 blev indgået i Syddjurs Byråd med opbakning fra samtlige bortset fra Enhedslistens to mandater, står der om mad:
»Sund kost og fællesskab omkring måltidet er en af forudsætningerne for børns trivsel og læring. Forligspartierne afsætter derfor 500.000 kr. i 2023 (plus overslagsårene 2024-2026, red.) til udvikling og afprøvning af en ordning, der tilbyder skolebørnene frokost. Ordningen afprøves på en til to skoler, som inddrages i tilrettelæggelse af forsøgsordningen. Ordningen forelægges Familie-, børne- og læringsudvalget og evalueres ultimo 2024.«
Man skulle synes, at her skilte de økonomiske vande, fordi der er forskel på blå og røde partiers holdninger til, hvor meget det offentlige (staten, kommunerne) skal ind over menneskers hverdag. De blå siger traditionelt, så lidt stat, indblanding, som muligt. Ansvaret er primært det enkelte menneskes, mens de røde anerkender nødvendigheden af indblanding ud fra et socialt perspektiv, at ikke alle borgere er født med en guldske i munden.
Skatteyderbetalte kostordninger i skolerne er der fuld konsensus om i Byrådet, og nu har Familie-, børne- og læringsudvalget afgjort, at teste, hvordan en madordning påvirker dagligdagen på tre skoler: Rosmus Skole, Mørke Skole og Thorsager Skole.
Der er således tale om et forsøg - egentlig over en toårig periode 2023-2024 - i udvalget er der imidlertid enighed om allerede senere på året at vurdere effekten på de tre skoler.
»De tre skoler, der er med, er reelt sikret et beløb til at servere sund skolemad hver dag de næste fire år, men jeg kan selvfølgelig ikke love, at det bliver sådan, hvis vi skal finde besparelser ved efterårets budgetforhandlinger,« siger Kirstine Bille (SF), formand for Familie-, børne- og læringsudvalget.
Fire ansøgninger
Ud over de tre nævnte havde også Molsskolen lagt billet ind på at få en luns af forsøgskronerne, men skolen blev forbigået i første omgang. Velsagtens fordi Molsskolen fra næste skoleår får optimale muligheder for at arrangere bespisning med indvielsen af Molsværket i juli.
»Molsskolen har jo ikke noget køkken lige nu og afventer, at Molsværket bliver klar til brug, så i udvalget var der enighed om at vente med at koble skolen på ordningen, før de er klar,« siger Kirstine Bille.
Udvalget har fordelt kronerne på de tre skoler i 2023 således:
- Thorsager Skole: 107.000 kr. (lig med det ansøgte beløb)
- Rosmus Skole: 196.500 kr. (har tre modeller i spil fra 250.000 - 500.000 kr.)
- Mørke Skole: 196.500 kr. (har ansøgt om 250.000 kr.)
»Både Rosmus og Mørke Skole har meldt tilbage, at der er med, selvom de får bevilget mindre beløb end de har søgt,« siger Kirstine Bille.
Godt læringsfælleskab
Madordninger er født i SFs baghave, og det glæder Kirstine Bille, at samtlige partier i Byrådet bakker op.
»I SF har vi i mange år ment, at god skolemad er en af måderne til at skabe et godt læringsfællesskab, og vi er tilhængere af at indføre offentligt betalt skolemad i alle danske folkeskoler,« siger Kirstine Bille.
»Det vil selvfølgelig blive helt andre beløb, der kommer på tale, hvis samtlige folkeskoler i Syddjurs Kommune skal være med, men skolemad kan også sagtens have andre afledte virkninger, som vil gavne samfundsøkonomien. Gratis skolemad kan sikkert få en positiv effekt på børnene sundhed og indlæring, og det kan spare penge andre steder på det kommunale budget.«
Det er op til de tre skoler selv at tilrettelægge deres madordninger. Også, hvor stor en forælder-/elevbetaling, der skal være.
»Vi er enige om i udvalget at følge det tæt, og vi ser frem til at høre, hvordan effekten har været, når vi til efteråret får den første evaluering.«