Hornslet Skole hamrer derudaf med trecifret antal børn i 0. klasse

Kommunens største skole har over et hundrede tilmeldte børn på nuværende tidspunkt til 0. klasserne, der starter til august.

Artiklens øverste billede
'Hvordan begynder man i skole? Giver gode råd og tips med på vejen til skolestarten.

I Syddjurs Kommune har man nu det første overblik over, hvor mange, der begynder i 0. klasse.

Her stikker Hornslet helt af med 106 børn, der er tilmeldt skolestart til august. Det er er lig med 4. klasser, godt og vel. 

Hornslet Skole skilles om få år i to med en udskolingsskole ved Hornslet Hallen for 6.-9. årgang og en indskolingsskole for 0.-5. årgang på den nuværende matrikel,

Nærmeste forfølgere til kommunens største skole er Ebeltoft Skole med 44 børn og Rønde Skole med 29 drenge og piger.

Bemærk at Thorsager Skole, kommunens mindste folkeskole, med 29 tilmeldte børn går en børnerig klasse i møde. Det er efterhånden flere år siden, at byens distriktsråd præmierede forældrepar, der parrede sig med børn for øje. Måske er det den opfordring, der slår igennem nu?

Statistik er ligesom en bikini - den viser meget, men skjuler det væsentligste. 

Tallene skal tages med et lille gran salt, fortæller Kenneth Enrico Petersen, Leder af dagtilbud hos Syddjurs Kommune.

»Tallene er ikke endelige og kan ændre sig lidt. Ryomgaard Realskoles tal er ikke verificeret og kan være højere,« noterer han.

Børn der indskrives til skolestart i kommunens folkeskoler i august, starter i skolens SFO 1. april (tidlig SFO). Børn der går i kommunale dagtilbud overflyttes automatisk til tidlig SFO. Hvis forældre ikke ønsker dette tilbud, skal de sørge for at udmelde deres barn.

Ifølge Folkeskoleloven indtræder undervisningspligten den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år. Det betyder, at 0. klasse er obligatorisk.

Årgang 2017 interessant

25. januar 2023 boede der 535 børn i Syddjurs Kommune som er født i 2007 og 465 børn, der er født i 2017, fordelt på kommunens ti skoledistrikter.

Årgang 2007 er den, der til sommerferien afslutter deres 9. klasse. Børnene i årgang 2017 starter modsat med store øjne og forventninger deres skoleliv i 0. klasse.

Forskellen på 70 mellem antallet af børn i årgang 2007 og årgang 2017 udtrykker, at der fortsat er flere børn, der forlader skolen end der begynder. Sidste år var tallet 90, så forskellen mellem afgang og tilgang bliver mindre og mindre. I flere skoledistrikter er tilgangen endog større end afgangen.

Det er imidlertid vigtigt at skrive sig bag øret, at der er tale om et øjebliksbillede dateret 25. januar 2023. Nettotilflytning til de ti skoledistrikter kan naturligvis ændre ved billedet og gør det som hovedregel frem mod august måned.

Tabellen viser potentialet i de enkelte skoledistrikter og tåler sammenligning med, hvor mange børn, der er tilmeldt tidlig skolestart.

Den medtager både børn født i Syddjurs i det pågældende årstal, som fortsat har adresse i kommunen - endvidere børn, som ikke er født i Syddjurs Kommune, men som er flyttet til kommunen sammen med deres familie.

Eksempel: Når der er tilmeldt 39 børn til 0. klasse på Rønde, mens der i skoledistriktet er registreret 80 potentielle børn i årgang 2017 25. januar 2023, så er det et forsigtigt udtryk for, hvor mange børn der er tilmeldt skoledistriktets folkeskole. Naboen, Ugelbølle Friskole, med 29 tilmeldte børn i 0. klasse tager således sin andel af de potentielle børn.

Klasseloftet sænkes ikke nu

Et bredt flertal i Folketinget var i 2022 enige om at sænke klasseloftet i folkeskolens mindste klasser.

For nye årgange i 0. til 2. klasse må der maksimalt være 26 elever i klasserne. I dag er der et loft på 28 elever. 

Men ændringen træder ikke i kraft fra næste skoleår 2023-2024 som forventet.

Der kom et folketingsvalg og en regeringsdannelse, der trak længe ud, i vejen. Derfor er der heller ikke vedtaget en finanslov for 2023 endnu.

Det bekræfter skolechef Per Viggo Larsen, Syddjurs Kommune.

»Det er endnu ikke afklaret, hvonår klasseloftet sænkes hos de mindste. Det bliver ikke til det kommende skoleår, men tidligst i det, der følger. Det er også spørgsmålet, om man vil gøre det i et hug eller starte med 0. klasse først og siden udfase det til 1. og 2. klasse,« siger Per Viggo Larsen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.