Marienhoffskolen satser på yderligere otte børn
Skoleleder Ann Taul Andersen har et fromt håb om, at der kan støde yderligere otte elever til de 32 børn, der allerede er tilmeldt skolestart til august. Det har stor betydning økonomisk, for klassens dynamik og venskaber.
Marienhoffskolen har på nuværende tidspunkt 32 børn tilmeldt 0. klasse, der begynder til august. Set i forhold til, at der 25. januar var registreret 42 unge i Ryomgård Skoledistrikt i årgang 2017, er det tilfredsstillende.
Resten har enten valgt privatskole eller friskole, starter på specialskolen i Pindstrup eller har fået skoleudsættelse.
Skoleleder Ann Taul Andersen håber imidlertid stærkt på at nå op 40 elever inden august.
Andre skoler har den samme problemstilling lige nu. Det er ikke nogen større hemmelighed, at antallet af elever har indflydelse på skolens økonomi. Pengene til skolerne fordeles efter Syddjurs Kommunes økonomiske tildelingsmodel. Som udgangspunkt følger pengene barnet, og derfor er der bedre økonomi for skolerne, hvis der er 20 elever i en klasse frem for de 16, som er den klassestørrelse, som lige nu er udgangspunktet for Marienhoffskolen. De nuværende 32 tilmeldte fordeles på to små klasser.
Betyder meget mere
Økonomien er en faktor, men størrelsen på en skoleklasse har betydning på andre fronter.
»Det betyder noget for gruppedannelse, klassens dynamik og kommende venskaber, at en klasse er af en vis størrelse,« siger Ann Taul Andersen.
I de senere år har Marienhoffskolen modtaget mange elever fra Norddjurs Kommune til skolestart. Det gør skolen ikke i samme omfang mere.
Nu kommer eleverne omkring 2. – 4. klasse. Elever, der spiller fodbold, går til gymnastik og andet i deres fritid, kender ofte nuværende elever i klassen.
» Vi er glade for, at tilflyttere til Ryomgård området vælger Marienhoffskolen, og heldigvis ved vi, der er et par børn i vente til sommer,« siger Ann Taul Andersen.
Frisættelse af skolerne
Marienhoffskolen har med sine cirka 425-430 børn en størrelse, der gør, at skolen har ressourcer til to-lærerordninger, små hold og trivselsvejledere.
Desuden betyder skolens moderne rammer meget for trivsel og læring.
»Marienhoffskolen kerneopgave er at udvikle elevernes trivsel og læring mest muligt,« understreger Ann Taul Andersen.
Den nye regering gør meget ud at betone i sit regeringsgrundlag, at den vil give skolerne fri. Helt i tråd med trenden i samfundet, at frie fugle klarer sig bedst.
»Regeringen vil sætte folkeskolen fri sådan, at det åbenlyst vigtigste kommer i fokus – de basale færdigheder, børnenes udvikling, dannelse og trivsel, samt at skolen forbereder børnene på at tage en ungdomsuddannelse eller lære et håndværk,« står der at læse i regeringsgrundlaget.
Det passer sammen med, at Frihedsgraderne i folkeskolen, som blev vedtaget i Folketinget i juni 2021 i forbindelse med Covid-19 blev forlænget til også at gælde i det nuværende skoleår. Ligeledes det, der begynder til august.
Skoler og kommuner får således også i skoleåret 2023/24 frihed til at konvertere understøttende undervisning til blandt andet tolærerordninger og delehold. De får derudover mulighed for at fravige målsætningen om fuld kompetencedækning og må i begrænset omfang undervise online i den almindelige undervisning.
Det bekræfter skolechef Per Viggo Larsen, Syddjurs Kommune.
Partierne vil bygge videre på de gode erfaringer fra coronahåndteringen i grundskolen. Det gælder blandt andet for den virtuelle undervisning, som der dog kun gives mulighed for i et begrænset omfang. Den må maksimalt udgøre 20 procent af den samlede undervisning om ugen. Herudover kun efter aftale med forældre.