Norddjurs ligger over landsgennemsnittet - Syddjurs under

Antallet af børn i familier i Danmark under fattigdomsgrænsen faldt med 2.700 fra 2020 til 2021. Der er dog fortsat 53.800 børn, der vokser op i relativ fattigdom. Det svarer til 4,7 pct. af alle børn under 18 år.

Artiklens øverste billede
Sådan læses figuren: En person i Danmark vil være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 137.500 kroner om året. Den disponible indkomst er det beløb, der går ind på kontoen, når skat er fratrukket. Både løn og offentlige ydelser indgår. Lever man to personer (1 voksen og 1 barn) sammen, skal man under tre år have en indkomst på under 178.700 kroner tilsammen for at kunne betegnes som fattig.

I Syddjurs Kommune er antallet af fattige børn under 18 år steget fra 340 i 2020 til 360 i 2021. 4,3% af børn under 18 år bor i familier under fattigdomsgrænsen. 

I Norddjurs Kommune er antallet af fattige børn under 18 år uændret fra 330 i 2020 til 330 i 2021. Her bor 5,3% af børn under 18 år i familier under fattigdomsgrænsen.

Det kan man læse i en ny analyse ’Færre fattige børn, men ikke i alle kommuner’ fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Stor forskel

Der er stor forskel på omfanget af børnefattigdom på tværs af landets kommuner, viser analysen.

Andelen af fattige børn er højest på Syd- og Vestsjælland, på den københavnske vestegn, i Sydjylland, dele af Fyn samt enkelte øvrige kommuner. I disse kommuner er det op mod hvert 11. barn, der lever under fattigdomsgrænsen.

Det er kommuner som Lolland, Brøndby, Guldborgsund, Langeland og Slagelse, hvor andelen af børn i familier under fattigdomsgrænsen er relativt højest. Her ligger andelen af relativt fattige børn på 7,5 til 9,1 pct.

I Egedal, Allerød, Gentofte og Solrød er relativ børnefattigdom omvendt et sjældent fænomen. I disse kommuner varierer andelen af relativt fattige børn fra 2,0 til 2,4 pct. af børn under 18 år.

Østjylland

Kigger man på de 12 østjyske kommuner, viser tallene, at Skanderborg sammen med Odder og Favrskov ikke just har børnefattigdom tæt inde på livet.

Syddjurs ligger med en relativ fattigdomsandel på 4,1 pct. under landsgennemsnittet på 4,7, men Norddjurs til gengæld ligger over med sine 5,3 pct.

Kun mægtige Aarhus har vel ikke særligt overraskende en større andel, mens Randers også ligger over landsgennemsnittet.

Sammensat gruppe

Analysen viser, at de fattige børnefamilier ikke snævert kan kategoriseres.

En stor del af forsørgerne i familierne under fattigdomsgrænsen modtager en kontanthjælpsydelse eller anden offentlig understøttelse i løbet af året. 

Over de seneste år er der sket et stort fald i antallet af fattige børn, hvis familie er berørt af kontanthjælpsydelser, men der er omvendt sket en stigning i antallet, der er berørt af andre ydelser, f.eks. ressourceforløbsydelse og førtidspension.

En relativt stor gruppe af de fattige børnefamilier er ikke er i berøring med ydelsessystemet i løbet af året. Denne gruppe har været stigende i antal set over en årrække og er fortsat med at vokse, mens den generelle udvikling i børnefattigdom har været nedadgående, dokumenterer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i sin analyse.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.