Rute 15 mellem Bale og Tåstrup skal udbygges
Den planlagte strækning, som et politisk flertal i Folketinget vil udbygge, er ca. 12 km lang og løber mellem slutningen af den nuværende 2+1 motortrafikvej syd for Bale til krydset Lufthavnsvej/Ebeltoftvej, rute 21.
Nu bliver der sat skub i planerne om den planlagte udbygning af Rute 15 mellem Bale og Tåstrup.
Det har forligspartierne ’Bag Aftale om infrastrukturplan 2035 den 28. juni 2021’ endelig godkendt.
Projektet er planlagt til at begynde i 2031.
Der afsat 12 mio. kr. til miljøkonsekvensvurderingen (MKV) og 357 mio. kr. til anlægsudgifter.
»Det vil gøre det lettere og hurtigere at køre til og fra Aarhus Lufthavn, Ebeltoft og Grenaa Udbygningen sker som en del af planen for bedre infrastruktur, Fremtidens Veje, som Liberal Alliance har været med til at sikre,« siger en tilfreds Jens Meilvang (LA), medlem af Transportudvalget på Borgen.
Baggrund
Der er allerede i 2012 udarbejdet en forundersøgelse for udbygning af Rute 15 mellem Løgten og Tåstrup.
En strækning på ca. 3,4 km mellem Løgten og Bale åbnede i 2016 som en 2+1 motortrafikvej og med en hastighedsgrænse på 100 km/t.
Fra Bale er der er hovedlandevej til Grenå (Rute 15), til Ebeltoft (Rute 21) og landevej til Aarhus lufthavn. Landevejen er 2-sporet med nødspor og alle krydsninger er ude af niveau.
På enkelte dele af strækningen er der allerede 2+1 eller 2+2 spor.
Udbygningsstrækningen er ca. 12 km lang og forløber mellem slutningen af den nuværende 2+1 motortrafikej syd for Bale til krydset Lufthavnsvej/Ebeltoftvej (rute 21).
»Der er ikke problemer med trafikafviklingen generelt set på strækningen. Der kan dog forekomme forringet trafikafvikling i myldretiderne, og der vil med stigende trafik i årene fremover, grundet tung transport til Grenaa Havn, og sommerbelastning til sommerhusene og turistattraktionerne, kunne opstå øgede trængselsproblemer på dele af strækningen i myldretiderne,« hedder det i et notat fra Vejdirektoratet.
Kommissorium
I det kommissorium, som er grundlaget for den kommende miljøkonsekvensvurdering (MKV), bliver der gjort opmærksom på, at man nu går i gang med i detaljer at kigge på »de vejtekniske, trafikale, miljømæssige, arealmæssige samt anlægs- og samfundsøkonomiske effekter.«
»Som en del af undersøgelsen ses endvidere på muligheden for et såkaldt 0+alternativ, som er en mindre omfangsrig løsning end en udbygning. Det kan f.eks. være mindre, trafikale forbedringer på delstrækninger, ombygning af kryds eller andre tiltag, som er målrettet specifikke udfordringer på strækningen«
Vejdirektoratet forventer, at nye forslag og ideer bliver født undervejs - blandt andet i forbindelse med den indledende offentlige idefase.
»Konsekvenser af forslag vurderes i forhold til en situation, hvor den nuværende vej bevares uændret. Der forventes ikke undersøgt nye vejforløb. MKV’en vil kunne danne grundlag for en politisk stillingtagen til et konkret anlægsprojekt,« lyder det i kommissoriet.