Tillægsbevilling på 3,8 mio. kroner for at komme i mål
Een alt for lang rejse, som det hedder på moderne kliché-dansk. Men Hornslets nyeste daginstitution åbner til maj.
»Det blev nødvendigt med en tillægsbevilling på 3,8 mio. kr. til at imødekomme de stærkt stigende priser på byggematerialer, der var fra kontraktindgåelse til udførelsen,« siger leder af Team Ejendomme ved Syddjurs Kommune, Steen Daugaard Andersen.
Det er den meget længe planlagte daginstitution, Jordbærmarken, på Rodskovvej ved siden af det areal i Hornslet, der i folkemunde har gået under netop navnet ’Jordbærmarken’ i den østlige del af byen tæt på marker og skov, som er blevet næsten 4 mio. kroner dyrere grundet de stigende priser på byggematerialer.
Institutionen, som åbner til maj, kommer til at kunne rumme 100 børnehavepladser og 30 vuggestuepladser.
Grunden er på ca. 10.000 m². Den oprindelige anlægsbevilling lød på godt 23 mio. kr.
Det var det forhenværende byråd, der allerede i 2019 besluttede at bygge en ny daginstitution i kommunens nu største by.
»Der indhentes tilbud på byggeriet i efteråret, og den nye daginstitution forventes klar i 2021,« lød det optimistisk i en pressemeddelelse som udgik fra kommunen umiddelbart efter, at beslutningen var politisk konfirmeret.
Hat og briller
Først i september 2021 godkendte et enigt byråd lokalplanen for den nye daginstitution, der var sendt i høring i maj 2021.
»Jeg vil gerne medgive, at den kommende daginstitution er født noget turbulent,« lød det dengang på byrådsmødet fra Riber Hog Anthonsen (V), daværende formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur.
»En række aftaler med de omkringliggende lodsejere til den nye daginstitution om brug af nabo- og skovarealer, som vi fik at vide var på plads, viste sig ikke være det. Det er selvfølgelig ikke godt nok og en forklaring på, hvorfor vi ikke får en naturbørnehave men en mere traditionel børnehave,« forklarede udvalgsformanden.
»Hertil kommer så det vejudlæg om forlængelse af 4. maj vejen over på Rosenholmvej, som ligger beskrevet i Kommuneplanen. Det er vi blevet gjort opmærksomme på sent i processen. Det er selvfølgelig håbløst at placere en naturbørnehave ved siden af en mulig vejstrækning.«
Det planlagte vejudlæg var der enighed hele ’vejen’ rundt i byrådet om at få pillet ud næste gang Kommuneplanen skulle vedtages.
Alternativet ville være at gøre det, da lokalplanen blev vedtaget, men så skulle lokalplanen have været sendt i fornyet høring med tilsvarende forsinkelse af byggeriet, og det var forsinket nok i forvejen.
»Når alt er sagt, vil jeg gerne gøre mig til talsmand for, at vi nu taler den kommende daginstitution op. Det bliver godt for de mange børnefamilier i Hornslet, at vi får en institution i den østlige del af Hornslet, og snart skal vi også til at opføre en ny i den vestlige del,« lød opfordringen fra Riber Hog Anthonsen.
Bliver pillet ud
Kirstine Bille (SF), nuværende formand for Familie-, børne- og læringsudvalget, har tidligere udtalt til Lokalavisen, at hun klart forventer, at det planlagte vejudlæg om forlængelse af 4. maj vejen over på Rosenholmvej, som ligger beskrevet i Kommuneplanen, pilles ud af denne, når Byrådet skal vedtage Kommuneplanen næste gang.
»Jeg forventer selvfølgelig, at den fælles beslutning i det gamle byråd står ved magt og bekræftes af det nuværende byråd, når vi senere skal vedtage Kommuneplanen,« lød det fra Kirstine Bille.
Vand i øjnene
På det nyligt afviklede udvalgsmøde i Familie-, børne- og læringsudvalget var den nye leder af Jordbærmarken, Dorte Bygballe Lindebæk, hidkaldt for at orientere om sine tanker om daginstitutionens profil.
Om den står der meget højstemt i dagsordensteksten:
»Naturdannelse er en af hjørnestenene i Jordbærmarken, og uderummet er derfor også en integreret del af børnenes hverdag. Legepladsen er indrettet med et lille skovområde, en bålplads, shelters og et stort udeværksted. I Jordbærmarken er natur noget man kan sætte i spil inde som ude, på egen matrikel og i nærområdet. Det handler om at være under åben himmel og sammen opleve kvaliteterne i det, men det handler også om bæredygtighed, miljø og meget mere. Omsorg og nærvær de bærende søjler for at arbejde med læring, trivsel, dannelse og udvikling.«
Et forsigtigt gæt fra en, der ikke var tilstede på mødet, er, at det måtte have været svært at holde tårerne tilbage hos de fem udvalgsmedlemmer.
Vurderingen fra embedsværket lød da også inden mødet, »at Jordbærmarkens profil stemmer overens med de politiske ønsker om en institution med fokus på natur og bæredygtighed, som det fremgår af Byrådets visions- og udviklingsstrategi samt den nye Familie-, børne- og læringspolitik.«
Mon ikke?
Når der har været så stærkt behov for at fremhæve naturen, hænger det selvfølgelig sammen med, at der fra begyndelsen politisk var bred enighed om at opføre en naturbørnehave og ikke et udstyrsstykke af en traditionel og dyr institution.
Tankerne om en naturbørnehave, som en base for børnene, når de møder ind hver morgen, og stempler ud om eftermiddagen, men ellers mest er ude i Guds fri natur, måtte puttes i mølposen, og i stedet er der nu opført en mere traditionel børnehave med en tilhørende legeplads.
Hvorfor det er gået sådan, og hvorfor er tidsplanen skrevet væsentligt? Forløbet kunne have været anderledes, hvis kommunens daværende embedsværk havde været klarere i spyttet og havde haft fod på de ting, der har forsinket forløbet.