Nye bremser på Syddjurs økonomien betyder silkesnoren til 10-12 medarbejdere i den kommunale administration

Økonomiudvalget foreslår ikke en genåbning af indeværende års budget, men vælger i stedet at skrue på en række knapper, der forventes at reducere serviceudgifterne med 20 mio. kroner.

Artiklens øverste billede
Det er ikke mælk og honning, der er på dagsordenen i Syddjurs Byråd. Udsigterne for kommuneøkonomien ser alt andet end lyse ud. Pressefoto

Syddjurs leverede i 2021 et positivt regnskabsresultat på 129 mio. kroner - ikke mindst grundet høj aktivitet i samfundet og et abnormt højt salg af kommunale byggegrunde.

I 2022 er det altså gået lige modsat.

Trækket på kassen i 2022 betyder, at Syddjurs nu kommer under de 280 mio. kr. set over et år, som er underliggeren for kassebeholdningen i Syddjurs Kommunes økonomiske politik.

Det er ingen hemmelighed, at Syddjurs økonomien er under pres og ser ud til at blive det yderligere i 2024.

Nu kommer det igen til udtryk ved, at Økonomiudvalget i tilsyneladende enighed anbefaler det samlede byråd at nikke ja til en række forslag for at sikre budgetoverholdelse i 2023.

Det sker på baggrund, at man kender regnskabet for januar måned 2023, et spinkelt grundlag javist, men altså nok, at Økonomiudvalget træder på bremsen ved at foreslå følgende:

  • Begrænset ansættelsesstop i hele organisationen, undtaget er hjemmepleje, sygepleje og plejehjem, samt folkeskoler og dagtilbud (Alle ansættelser skal godkendes af direktionen)
  • Generel begrænsning af medarbejdernes deltagelse i konferencer, kurser og videreuddannelse samt køb af ekstern bistand (Udgifter over 10.000 kr. skal godkendes af direktionen.)
  • Nedlæggelse af 10-12 administrative stillinger på Rådhuset
  • Stop for udbetaling fra en række kommunale puljer
  • Reduktion af tilskud fra intern barselspulje
  • En generel opfordring til alle arbejdspladser om at udvise økonomisk tilbageholdenhed

Tiltagene forventes at reducere serviceudgifterne med over 20 mio. kroner.

Byrådet nikker ja til det hele på byrådsmødet 29. marts.

Der hænger et damoklessværd over de politiske hoveder i resten af 2023. Det er er faktisk det rigtige billede at bruge.

Opfølgning i maj

Da det gamle byråd tilbage i starten af 2020 dengang vedtog at genåbne budgettet, var alarmklokkerne endnu mere overvældende, fordi bunden dengang var ved at blive slået helt ud af den kommunale kasse.

Så galt er det ikke denne gang, men situationens alvor illustreres meget godt af, at den kommunale likviditet fortsat skrider i den forkerte retning - 15 mio. kroner i forhold til det forventede i januar 2023.

Det er aftalt i Økonomiudvalget, at når regnskabet for 1. kvartal 2023 ligger klar i maj, følges der op på den opbremsning, som er aftalt.

Hvis den negative udvikling fortsætter, er det imidlertid meget sent at genåbne indeværende års budget til den tid, hvis det skal have nogen effekt på det endelige regnskabsresultat i 2023, så der bliver inden da en målstreg at forholde sig til, når regnskabet for februar ligger der slut april.

2024 en gyser

Politisk har man allerede i lang tid haft øjnene rettet mod 2024, der ser mere end svær ud at komme i mål med.

Allerede i august 2022 startede man i de politiske udvalg med at finde besparelser i et omfang på 30 mio. kroner med henblik på at skære 20 mio. kroner af i 2024.

Da budgetforliget for 2023 blev underskrevet i oktober af alle partier minus Enhedslisten var de 30 mio. kroner vokset til 50 mio. kroner og inden årets udgang var forudsætningerne for dette tal allerede ændret så meget, at de 50 mio. kroner nu var øget til 60 mio. kroner.

Det 60 millioners-katalog ligger klar til brug.

Det var de 60 mio. kroner, som Venstres Claus Wistoft på partiets generalforsamling i februar forudså snarere er vokset til 80 mio. kroner, når budgetforhandlingerne går i gang til august.

Skrider indeværende års budget yderligere, bliver øvelsen med at lave 2024 budgettet en kriminalroman.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.