47 sider fældede kommunaldirektøren

Undersøgelse bekræfter, at det står skidt til med det psykiske arbejdsmiljø i Kommunaldirektørens Sekretariat på Grenaa Rådhus. Men udelukkende med Christian Bertelsen som hovedperson.

Artiklens øverste billede
Avisen har fået aktindsigt i rapporten, som Marselisborg Consulting har udarbejdet som Norddjurs Kommunes svar til Arbejdstilsynets påbud. Navne og titler er overstreget af kommunen af hensyn til de pågældende anonymitet. Foto: Søren Andersen

Der var ingen vej uden om, da økonomiudvalget i Norddjurs Kommune fredag morgen mødtes for at tage stilling til kommunaldirektør Christian Bertelsens videre skæbne. Det bliver et farvel til chefen for den kommunale administration siden 2017. Kommunalbestyrelsen træffer den endelige afgørelse på sit næste møde, som er tirsdag 18. april.

Der er ingen perspektiv og det virker formåls- og meningsløst at møde på arbejde. Tilliden er væk

Medarbejder i sekretariatet

Christian Bertelsen har været hjemsendt siden begyndelsen af året, da det kom frem, at Arbejdstilsynet mente der var konkret mistanke om det psykiske arbejdsmiljø og krænkende adfærd i Kommunaldirektørens Sekretariat.

Arbejdstilsynet gav et påbud til kommunen om, at anvende en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet til at undersøge, om der var hold i anklagerne.

Højere omfang

Og det var der. Også i et noget højere omfang end det oprindeligt var meldt ud. Men ikke udelukkende med Christian Bertelsen, for der udtrykkes også utilfreds med den kommunale ledelse. Det fremgår af den rapport, som konsulentvirksomheden Marselisborg Consulting har leveret. En rapport på 47 sider, som dokumenterer, at det står helt galt til med arbejdsklimaet i sekretariatet på rådhuset.

Selv om opgaverne og kollegerne er gode, er det ikke nødvendigvis nok til at blive, når man oplever at få mindre energi af at være på sin arbejdsplads. Jeg har svært ved at sove, svært ved at koncentrere mig, og svært ved at have tillid til, at det ender godt

Medarbejder i sekretariatet

Avisen har begæret aktindsigt i rapporten og har fået det. Med visse undtagelser, hvor navne og titler er overstreget for at undgå identifikation og bevare anonymiteten.

Rapporten er blevet til på baggrund af dels en spørgeskemaundersøgelse blandt ledere og medarbejdere i sekretariatet - med en svarprocent på 100 - og dels interviews med de samme og med seks tidligere ansatte.

Jeg kan til tider være bekymret for stress i forhold til mig selv, men også i forhold til mine kolleger, hvor vores samarbejde og kulturen generelt er præget af et stort arbejdspres.

Medarbejder i sekretariatet

Når man måler den overordnede jobtilfredshed - eller mangel på samme - viser tallene, at den for medarbejdere i sekretariatet er tre points lavere end landsgennemsnittet. Og at hele 76 procent ikke ønsker at anbefale andre at søge en stilling i sekretariatet. 63 procent fremhæver, at de i løbet af de sidste to uger har oplevet stress enten hele tiden, ofte eller sommetider. 69 procent vurderer, at det er sandsynligt, at de vil søge et nyt arbejde inden for et år. Det tilskrives i høj grad en mistillid til ledelsen - altså ikke kun kommunaldirektøren - som følge af dens håndtering af Christian Bertelsens ledelses- og kommunikationsstil, som 31 procent oplever som mobning.

Uden klare mål

Næsten 40 procent af de ansatte oplever, at der ikke er klare mål for deres arbejde - og hver tredje oplever, at de skal udføre arbejdsopgaver, der er unødvendige. 44 procent oplever uhensigtsmæssige arbejdsgange og 38 procent, at de skal bruge tid på arbejdsopgaver, som de har svært ved at se formålet med.

Det var psykisk svært at være i den forudsigelighed. Der var aldrig en tilfredshed - det kunne altid være gjort bedre og anderledes

Medarbejder i sekretariatet

Der nævnes en frygt- og nulfejlskultur i arbejdet. Et flertal fortæller, at forholdet mellem medarbejdere og ledelsen er præget af mangel på gensidig respekt og anerkendelse. Der er et klart billede af, at ledelsen ikke er god til at løse konflikter, og typisk savner man en klar begrundelse, når der træffes væsentlige beslutninger i sekretariatet.

Her nævnes det i rapporten fra Marselisborg Consulting, at ledelse og medarbejdere ikke ser ens på tingene. Hvor ledelsen i spørgeskema og interviews giver udtryk for at have forsøgt at tage hånd om situationen, giver medarbejderne udtryk for, at ledelsen ikke har handlet hverken tilstrækkeligt eller hensigtsmæssigt.

Generelt er jeg glad for mit arbejde. men hele den nuværende situation er meget svær for alle, og påvirker min arbejdsglæde og arbejdsmiljøet i meget betydelig grad i øjeblikket

Medarbejder i sekretariatet

Det nævnes, at der er general utilfredshed med ledelsens måde at håndtere forandringer på. Det handler om større grad af inddragelse, behov for øget kommunikation og en større tydelighed. Det betyder, at medarbejderne ikke har forståelse for de forandringer, som ledelsen gennemfører. 

”Situationen har udviklet sig til, at den begrænsede forståelse for mange medarbejdere manifesterer sig som en begrænset tillid til ledelsen”, står der i rapporten.

95 procents udskiftning på et år

Også en meget stor udskiftning i personalet er nævnt.I 2022 var personaleomsætningen 95 procent i afdelingen. Konkret var der en tilgang af 11 medarbejdere og en afgang på ti i sekretariatet. I interviews med seks medarbejdere, som forlod sekretariatet i 2022 fremgår det, at den høje personaleomsætning, arbejdspresset og mistrivsel blev drøftet med nærmeste leder og taget op i samarbejdsudvalg, men at man ikke har oplevet, at der efterfølgende er blevet handlet på bekymringen.

Ledelsesstilen skaber en følelse af manglende tillid og en frygtkultur, som man skal forsøge at begå sig i, og man er følelsesmæssigt ofte i alarmberedskab

Medarbejder i sekretariatet

Flere medarbejdere fremhæver, at man er bevidst om, at nærmeste leder sandsynligvis er gået videre i systemet - men at der ikke skete ændringer til det bedre.

Et tiltag med at bringe en nyansat sekretariatschef tættere på medarbejderne opfattes ikke som tilstrækkeligt i forhold til den rejste kritik.

”Det handler først og fremmest om at medarbejderne gerne havde set en uforbeholden undskyldning fra ledelsens side”, hedder det i rapporten.

Det er svært, at vi ved, at ledelsen kender til problemet, men man gør ikke noget. Hvis nærmeste leder har gjort noget, så er det usynligt for os. Høringssvaret var dråben

Medarbejder i sekretariatet

I afsnittet om konflikter og krænkende adfærd nævnes det, at 31 procent angiver, at de månedligt oplever mobning på arbejdspladsen. Og med Christian Bertelsen som den aktive, men en enkelt nævner dog, at der også er oplevet mobing fra anden side.

Tilliden mellem ledelse og mig som medarbejder er totalt væk. Ledelsen har ikke forsøgt at ændre forholdene, og ledelsen har ikke en gang som det mindste tilkendegivet, at der var et problem

Medarbejder i sekretariatet

Lidt over halvdelen af dem, som har oplevet mobning inden for de seneste måneder, fortæller at de har anmeldt mobningen. De resterende har ikke gjort det af hensyn til den fremtidige samarbejdsrelation og frygt for, at der ikke ville blive taget hånd om anmeldelsen.

På et tidspunkt blev krænkelser så meget en del af vores hverdag, så man ikke reagerede på det. Det er svært i dag at tænke på, at man har fundet sig i det og har fundet sig i, at kolleger er blevet behandlet så groft

Medarbejder i sekretariatet

56 procent oplever, at tonen er for hård enten dagligt eller ugentligt. Og igen er der forskel på ledelsens og medarbejdernes opfattelse af om kritikken af ledelses- og kommunikationsstil hos kommunaldirektøren, er blevet fremført i det etablerede system før Arbejdstilsynet kom på besøg i november 2022.

Man er bange for at lave fejl, og der er en nulfejlskultur, som er ekstrem at være i. Man begynder også at tvivle på sig selv. Det påvirker også privatlivet

Marselisborg Consulting fastslår i rapporten, at der fortsat er risikofaktorer i det psykosociale arbejdsmiljø i sekretariatet på rådhuset.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.