Enhedslisten har været i syv sind forud for kampdagen

Partiets frontløber i Byrådet, Jesper Yde Knudsen, erkender i en skrivelse til medlemmerne, at han har forståelse for, hvis lokale Enhedsliste folk bider tungen af sig selv for at sidde i stue med socialdemokrater 1. maj.

Artiklens øverste billede
Enhedslisten og Jesper Yde Knudsen er klar på at være i stue med lokale socialdemokrater 1. maj efter, at partiet har fået opfyldt en række krav og formuleringer i forspillet, som signalerer afstand til SVM-regeringen. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Jesper Yde Knudsen, et af de få byrådsmedlemmer, der gør en dyd ud af at holde den politiske fane højt og ikke være til fals for small talk og se igennem fingrene løsninger, erkender, at det har været en ekstra svær pille at sluge at skulle fejre 1. maj sammen med Socialdemokraterne i betragtning af, at partiet indgår i en SVM regering, som Enhedslisten sikkert ville bruge Roundup på at fjerne, hvis den var vokset frem i Enhedslistens baghave.

Det gør han i en skrivelse til Enhedslistens medlemmer i Syddjurs.

Heri skriver han bl.a.:

»I Enhedslisten Syddjurs har vi nøje overvejet om vi skulle holde 1. maj sammen med Socialdemokratiet, da partiet jo deltager i en regering der på en række centrale områder modarbejder arbejdernes interesser f.eks. forringelser for nedslidte, indblanding i overenskomster og nedskæringer på velfærd til fordel for skattelettelser til de rigeste.«

og videre:

»Det centrale spørgsmål i vores overvejelser har været, hvordan vi bedst bekæmper regeringens asociale og dybt skadelige politik. Det mener vi bedst, at vi gør ved at samle alle de kræfter der er imod denne politik og skabe så meget modstand som muligt.«

(...) Socialdemokratiet i Syddjurs har ved flere lejligheder åbent vist deres modstand mod væsentlige dele af Regeringens politik.

Lokale kammerater

Når Enhedslisten alligevel falder til patten og accepter at være i stue med socialdemokrater, er forklaringen, ifølge Jesper Yde Knudsen, de lokale socialdemokrater.

»Der er rigtigt meget, vi ikke er enige med de lokale socialdemokrater om, men vi har på mange områder haft et rigtigt godt samarbejde til gavn for borgerne i Syddjurs, og Socialdemokratiet i Syddjurs har ved flere lejligheder åbent vist deres modstand mod væsentlige dele af Regeringens politik.«

Dog stillede Enhedslistens ufravigelige krav for at være med til en fælles 1. maj fest, at der blev udsendt en pressemeddelelse, som efterlod ingen i tvivl om, hvor der er lokal enighed, men hvor Regeringen gør noget stik modsat.

Formuleringen i pressemeddelelsen: »Det er stadigvæk aktuelt at markere arbejdernes kampdag i en tid, hvor der kæmpes for at forsvare rettighederne til tidligere pension for nedslidte, for overenskomstforhandlinger uden indblanding og for velfærd frem for skattelettelser til de rigeste,« opfylder Enhedslistens krav og tilsyneladende også både de øvrige medarrangører, SF, Socialdemokratiet, fagbevægelsen og Alternativet.

Gad vide, hvordan en svada som ovenstående ville lyde i et socialdemokratisk byrådsmedlems mund?

Det bekymrer de sig ikke om i Enhedslisten.

Grøn profil

Enhedslisten har også ønsket at markere, at kampen for den grønne omstilling hænger uløseligt sammen med arbejdernes kampdag. Derfor er Alternativet med i flokken.

Grøn omstilling er et punkt, hvor Enhedslisten mener, at regeringen svigter befolkning og natur.

Det har afstedkommet formuleringen i pressemeddelelse: »Det er også indlysende at kampen for ordentlige arbejdsforhold og bedre livskvalitet hænger uløseligt sammen med kampen for en grøn omstilling til gavn for klima og biodiversitet. Derfor er vi glade for i år at kunne byde velkommen til Alternativet som medarrangør af fejringen af 1. maj.«

Summa summarum: Enhedslisten danser med ved 1. maj festen på Kulturhotellet efter at have fået sine udfald mod SVM-regeringen med i pressemeddelelsen.

For første gang i mange år er det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem Leif Lahn Jensen ikke på talerlisten til en 1. maj fest. Det ville også være svært for den socialdemokratiske gruppeformand på Christiansborg at gå på talerstolen i ly af de to paroler, som Enhedslisten har krævet at få med og som direkte skyder på den regering, som Leif Lahn Jensen er bannerfører for.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.