Syddjurs satsede butikken otte steder i kommunen - men økonomien holder ikke vand

Otte stordagplejere i Syddjurs koster boksen. Det tvinger politikerne til at lukke dem igen over de næste to år.

Artiklens øverste billede
Det gamle posthus i Ryomgård, som ejes af Syddjurs Kommune, er hjemsted for en af de otte stordagplejere i Syddjurs, men nu ser det ud til, at stordagplernes dage er talte. Foto: Lars Norman Thomsen

Syddjurs Kommune så ud til at have skudt papegøjen, da man 1. november 2021 åbnede den første stordagpleje i Syddjurs Kommune i ét privat hjem.

Siden er der kommet yderligere otte til.

Der er oprettet en stordagpleje i henholdsvis Thorsager, Rønde, Mols, Ebeltoft og Ryomgård, og tre i Hornslet.

I Syddjurs var man presset ud over kanten på pasningsgarantien samtidig med, at det var var svært at trylle nye dagplejere af den gamle skole på grund af den ugentlige arbejdstid på 48 timer frem.

I en stordagpleje kan flere dagplejere slå sig sammen om at passe børn - fire børn pr. dagplejer og et 5. gæstebarn.

For dyrt

Det har imidlertid vist sig at være for dyrt at have otte stordagplejere i Syddjurs.

Derfor er der politisk koncensus om at hæve prisen for forældrebetaling for stordagplejere fra dagplejeniveau til vuggestueniveau. 

Den forventede prisstigning fra 2.930 kr. til 3.810 kr. pr. måned skyldes den højere normering i stordagplejere i forhold til dagplejen. 

Der er cirka 64 børn i stordagpleje, mens der er ca. 386 i vuggestue og 350 i dagplejen. 

I løbet af 2024 og 2025 forventes ordningen med stordagplejere at blive helt udfaset, og medarbejderne fra disse tilbud vil få mulighed for at komme til samtaler på stillinger i dagtilbud og i vuggestuer.

Det bekræfter formand for Familie-, børne- og læringsudvalget Kirstine Bille (SF).

Ordningen med stordagplejere er tænkt som en midlertidig løsning og vil gradvist blive udfaset i løbet af 2024 og 2025 i takt med, at der bliver ledige vuggestue- og dagplejepladser. 

I Hornslet forventes der med den nye institution Jordbærmarken, der er åbnet, at byens tre stordagplejere kan udfases i 2024. 

Med baggrund i udfasningen vil der gradvist blive lukket for ventelisterne til de eksisterende stordagplejere i takt med at der udvides med øvrige tilbud.

Alternativ til forældre

De forældre som ønsker at søge et andet pasningstilbud på grund af prisstigningen, vil have mulighed for at søge ledige pladser i vuggestue eller dagpleje afhængig af lokalitet. 

De medarbejdere, som bliver ledige i takt med udfasningen, vil få mulighed for at komme til samtaler ved ledige stillinger i dagplejen eller i vuggestuerne, oplyser Syddjurs Kommune.

Sag ved Ankestyrelsen

En række kommuner har arbejdet med stordagplejere, men der er i offentligheden rejst tvivl om lovgrundlaget og der er rejst en sag ved Ankestyrelsen. 

Syddjurs Kommune har baseret oprettelsen af stordagpleje på aftaler og overenskomst indgået af KL.

Det er BUPL, der har rejst sagen overfor Ankestyrelsen.

BUPL påpeger, at i modsætning til daginstitutioner er dagplejen (også dagpleje op til maksimalt 10 børn) reguleret- og kendetegnet ved, at den foregår i private hjem eller i lokaler i børnenes hjemlige miljø. 

I Dagtilbudslovens §21 er der kun én undtagelse fra denne hovedregel: Gæstepleje (typisk i form af gæsteplejehuse) kan foregå »i andre lokaler end dagplejeres hjem, barnets hjem eller børnenes hjemlige miljø.« 

Forudsætningen er her, at børnene ikke fast kan indskrives i de nævnte ’andre lokaler’

Begrebet ’Børnenes hjemlige miljø’ bliver udfoldet i Børne- og Undervisningsministeriets Dagtilbudsvejledning punkt 246:

»Pasningen foregår som udgangspunkt i enten dagplejerens eller børnenes private hjem. Det forudsættes, at dagplejeren eller barnet har tilknytning til det hjem eller lokale, der benyttes til dagplejen. Dette betyder, at dagplejen skal etableres i dagplejerens private hjem eller i andre velegnede lokaler i børnenes hjemlige miljø, eksempelvis i boligbebyggelse eller bofællesskaber i børnenes hjemlige miljø.«

BUPL mener dermed, det er klarlagt, at lovgivningen ikke handler om, hvorvidt man indretter eksterne lokaler ’ude i byen’ hjemligt – men derimod om de ovenfor citerede kriterier er tilstede eller ej.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.