Ny vandværksbestyrelse trukket i arbejdstøjet
Rønde Vandværks nyvalgte bestyrelse er i gang med at forberede kommende ekstraordinær generalforsamling.
Der er nok at tage fat på for den nyvalgte bestyrelse i Rønde Vand A.m.b.a., der blev valgt forleden på en ekstraordinær generalforsamling i Rønde Idrætscenter.
Her forlod den nu tidligere bestyrelse skyndsomt generalforsamlingen, da formand Henning Sørensen havde holdt bestyrelsens beretning. Sørensen & co. meddelte kort og godt, at den gik i samlet flok, fordi den ikke længere følte, at den havde medlemmerne eller dele af medlemskredsens tillid og opbakning.
Den nye bestyrelse på fem plus en suppleant har siden konstitueret sig med Bo Fensbæk som formand. Han ser frem til at komme i gang med det righoldige arbejde som venter, og som den afgåede formand Henning Sørensen listede op i sin beretning.
»Jeg er personligt meget tryg ved, at vi i bestyrelsen har solid viden om vand, økonomi, strategi, jura og forretningsudvikling og bestyrelsesarbejde, og ser frem til en stabil og målrettet udvikling af Rønde Vand,« siger Bo Fensbæk.
Første opgave bliver afviklingen af yderligere en ekstraordinær generalforsamling, som endnu ikke er sat dato på, men det kommer til at ske snarest, fortæller Bo Fensbæk.
Tre vigtige punkter
Den ekstraordinære generalforsamling kommer til at indeholde i hvert fald tre dagsordenspunkter: Regnskab 2022, Budget 2023 og Strategi for Rønde Vand.
På den afviklede ekstraordinære generalforsamling kritiserede enkelte fremmødte, at dirigent Henrik Vinther ikke ville lade den eksterne revisor gennemgå regnskabet med det argument, at det ikke var muligt, når bestyrelsen havde forladt generalforsamlingen. Det fik han opbakning til blandt et stort flertal af de næsten 100 fremmødte.
Jeg er personligt meget tryg ved, at vi i bestyrelsen har solid viden om vand, økonomi, strategi, jura og forretningsudvikling og bestyrelsesarbejde
Den nyvalgte bestyrelse kommer først og fremmest til at fortælle, hvordan driften af Rønde Vand fremover skal foregå.
Den tidligere bestyrelse forestod selv opgaven, men sådan bliver det ikke i fremtiden. Her kommer bestyrelsen til udelukkende at være virksomhedsbestyrelse i traditionel forstand, mens de daglige driftsopgaver løses af en ansat driftsbestyrer, der refererer til bestyrelsen, eller af lokale firmaer med specifikke specialer
»Bestyrelsen har taget marts 2023 generalforsamlingens kommentar til sig. Det skal derfor ikke være en medarbejdende bestyrelse, men alene en beslutningskørende bestyrelse. Det sikrer meget lavere engagement, samt skal der indkøbes meget mere specialviden for opgaverne, som derved skal prisprøves. Arbejdstempoet og -tiden for bestyrelsen vil gå ned,« lød det kritisk fra den afgåede bestyrelsesformand Henning Sørensen, før han forlod den ekstraordinære generalforsamling.
Honorarer?
Den afgåede bestyrelse blev kritiseret for at havde fået udbetalt sekscifrede honorarer. I Budget 2022 i en samlet størrelsesorden på 376.000 kroner.
Honoraret dækker perioden 1. april til 31. marts. Det er naturligvis ikke bestyrelsen, der bare ’har taget for sig’ i kassen. Ordningen med bestyrelseshonorarer har fungeret siden 2012, og ved hver eneste generalforsamling har det samlede honorarbeløb fremgået af budgettet.
»Jeg har som formand i gennemsnit +10 timer om ugen til vandværket og kan kun sige, det har været en fornøjelse med bestyrelsesmedlemmer, der yder en indsats. Det har været en sand glæde de sidste to år,« lod Henning Sørensen deltagerne på den ekstraordinære generalforsamling forstå.
På den kommende ekstraordinære generalforsamling skal den nyvalgte bestyrelse i forbindelse med fremlæggelsen af Budget 2023 præsentere, hvad den har tænkt sig med honorarer til bestyrelsen.
Den afgåede bestyrelses oplæg til et skrabet budget for 2023 lød på honorarer i en samlet størrelsesorden på 64.000 kroner. Forskellen mellem 376.000 kroner i Budget 2022 og 64.000 kroner i Budget 2023 = 312.000 kroner kan således øremærkes til ansættelsen af en driftsbestyrer, men det vil den nyvalgte bestyrelse gøre medlemmerne klogere på.
Vandværket leverede pr 31. december 2022 vand til 1.539 forbrugere mod 1.423 sidste år, og har 1703 målere mod 1587 sidste år.