Politikere og embedsmænd forklarer sig: Stordagpleje er blevet økonomisk klods om benet på kommunen

Rutineret SF udvalgsformand og Børn og læringschef erkender, at kommunikationen til forældre og ansatte om status for stordagplejens fremtid ikke har været god nok. Opklarende møde onsdag i Kom-Bi.

Artiklens øverste billede
Børn- og læringschef Per Viggo Larsen erkender, at informationen om den planlagte afvikling af otte stordagpejer i Syddjurs ikke har været god nok.

Mange forældre og ansatte røg prompte op i det røde felt, da det pludselig gik op for dem, at de otte stordagplejer i Syddjurs ikke var tænkt som en blivende mulighed på linje med almindelig dagpleje og vuggestuer, men kun som en overnight sensation.

Det affødte en række debatindlæg og andre reaktioner i Lokalavisens spalter. 

Tillige har en gruppe forældre indkaldt til et opklarende møde onsdag 17. maj i Kom-Bi i Hornslet, hvor bl.a. formand for Familie-, børne- og læringsudvalget Kirstine Bille (SF) og sikkert flere politikere fra samme udvalg deltager plus Børn og læringschef Per Viggo Larsen og Direktør for Sundhed og dannelse, Anders Blæsbjerg Baun.

»Jeg erkender og beklager, at vi ikke har været gode nok til at kommunikere om status for stordagplejens fremtid,« siger Per Viggo Larsen.

Det samme gør Kirstine Bille som vedgår, at det har haltet med at være klare i spyttet overfor både forældre og ansatte.

»Der er plads til forbedringer. Det har jeg gjort forvaltningen opmærksom på, og jeg forstår udmærket, at mange forældre og ansatte føler, at informationen til dem ikke har været god nok.«

Jeg erkender og beklager, at vi ikke har været gode nok til at kommunikere om status for stordagplejens fremtid

Per Viggo Larsen

Beslutningen er taget

Politisk er det besluttet, at stordagplejen skal udfases, som det hedder i løbet af 2024 og 2025. Udfase er med på listen over meget brugte buzzwords i den offentlige sektor. Det betyder reelt bare, at noget afvikles, afskaffes eller fjernes gradvis.

Sagen har været behandlet på offentlige dagsordener i Familie-, børne- og læringsudvalget 18. april, Økonomiudvalget 26. april og slutteligt i Byrådet 3. maj. 

Der har været politisk enighed hele vejen fra yderste højre til yderste venstre om at afvikle stordagplejen over de næste to år, fordi den ganske enkelt er blevet for dyr sammenlignet med en almindelig dagpleje.

»Merudgiften skyldes forskellen i normering mellem almindelig dagpleje og stordagplejen. En stordagplejer er et tilbud med tre ansatte på 37 timer i hvert hus samt otte indskrevne børn og to gæstepladser. I almindelig dagpleje er der en normering på fire børn per voksen plus en gæsteplads. Fire børn placeret i stordagplejen koster 220.000 kr. mere om året, end hvis de samme fire børn blev passet hos en almindelig dagplejer. Det er 55.000 kr. mere per barn om året,« forklarer Per Viggo Larsen.

Der går cirka 64 børn i stordagpleje, mens der er ca. 386 i vuggestue og 350 i dagplejen.

Politisk er det besluttet i enighed, at forældrebetalingen for at få sit barn passet i en stordagpleje hæves fra dagplejeniveau til vuggestueniveau fra 1. september 2023. En prisstigning fra 2.930 kr. til 3.810 kr. om måneden.

»Da vi oprettede stordagplejerne i 2022, var der tale om et nyt tilbud, og bemandingen samt omkostningerne blev derfor gradvist tilpasset. Det skete på et tidspunkt, hvor hovedprioriteten var at sikre et pasningstilbud til de mange nye børn. Vi må dog erkende, at vi ikke hurtigt nok har tilpasset taksten. Men på grund af den økonomiske udgift ved tilbuddet har det været nødvendigt at foretage justeringen,« siger Per Viggo Larsen.

De forældre som ønsker at få et andet pasningstilbud på grund af prisstigningen, vil have mulighed for at søge ledige pladser i vuggestue eller dagpleje afhængig af lokalitet.

Kæmpe succes

Børn og læringschefen er udmærket klar over, at stordagplejen er blevet en meget efterspurgt kioskbasker både blandt forældre og ansatte.

Da man tilbage i slutningen af 2021 besluttede at oprette stordagplejen, var Syddjurs Kommuner presset ud over kanten på pasningsgarantien samtidig med, at det var var svært at fremtrylle nye dagplejere af den gamle skole på grund af den ugentlige arbejdstid på 48 timer frem.

Småbørnsforældre vrimlede til Syddjurs i et omfang, så selv kommuner som Skanderborg og Favrskov blev sejlet agterud.

På det tidspunkt indgik KL og FOA en aftale som muliggjorde stordagplejen.

Syddjurs Kommune oprettede derefter en række stordagplejer, i starten et par stykker, og siden otte. Ingen havde forestillet sig, at man ville nå op på otte.

»I begyndelsen var det meningen, at stordagplejerne var midlertidige, indtil de nye institutioner på Mols og i Hornslet var klar. I takt med at vi oprettede flere stordagplejer på grund af den store efterspørgsel, er tilbuddet så blevet opfattet som mere permanent,« vurderer Per Viggo Larsen.

Nu er der ikke længere det samme pres på kommunen, fordi grundsalget og tilflytningen af børnefamilier har nået et leje, som gør det muligt for Syddjurs Kommune ikke at skulle løbe en 100 meter sprint hver gang, der efterspørges en dagpleje- eller vuggestueplads til et barn.

Gradvis lukning

I forhold til afviklingen af de nuværende otte stordagplejer kommer det til at ske gradvist.

»Vi vil gradvist lukke for tilgangen i takt med at vores øvrige tilbud kan følge med. Det vil sige, at vi forventer, at langt de fleste børn i de nuværende stordagplejer vil blive der frem til, at de går i børnehave. I takt med at der bliver færre børn i stordagplejen vil vi mindske antallet af medarbejdere. Hvis antallet af børn i en enkelt stordagpleje bliver så lavt, at det er økonomisk uholdbart, vil vi drøfte med forældrene, hvilke muligheder der ellers kan være,« lover Per Viggo Larsen.

Rettidig omhu?

Ud over den økonomiske dagsorden er der en helt anden dagsorden. Den kan en Børn- og læringschef ikke sidder overhørig, når han skal udvise rettidig omhu overfor politikerne.

Der foregår en sag ved Ankestyrelsen om stordagplejens lovlighed (se faktaboks). 

»Det har ikke noget med takstforhøjelserne at gøre, men det er medvirkende til, at vi er nødt til at betragte stordagplejerne som midlertidige,« erkender Per Viggo Larsen. 

»Sagen bliver rejst i løbet af 2022 og påvirker alle de kommuner, der har oprettet stordagplejer. Vi kender endnu ikke udfaldet, men vi er nødt til at planlægge efter, at det er et midlertidigt tilbud.«

Per Viggo Larsen forventer, at hvis sagen falder ud til BUPLs fordel, bliver kommunerne ikke pålagt af Ankestyrelsen med et øksehug at lukke stordagplejen nærmest på sekundet.

»Så forventer vi en længere udfasningsperiode, sådan som vi også har planlagt det,« siger Per Viggo Larsen.

- Det er jo tydeligvis en principdag fra BUPLs side overfor FOA, som er dagplejernes fagforening. Dagtilbudsloven, som BUPL refererer til i deres klage, er vedtaget på Christiansborg, så kunne man ikke forestille sig, at der landspolitisk ville være stemning for at få lavet lovgivningen om, så den populære stordagpleje fortsat kan eksistere side om side med vuggestue og dagpleje?

»Det skal jeg ikke tage stilling til, men du har ret i, at Dagtilbudsloven er vedtaget på Christiansborg. Der er bare også en økonomisk side, at stordagplejen er så meget dyrere i drift for kommunerne, at det fortsat vil være et tema, hvis man ændrer på ordlyden i Dagtilbudsloven.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.