Syddjurs Kommune spytter penge i det planlagte Besøgscenter

Ud over de allerede lovede 5 mio. kroner til parkeringspladsen løber udgifter til planarbejdet op i mindst en million kroner.

Artiklens øverste billede
Nye Borgerliges Laila Sortland har fået vished for, at Syddjurs Kommunes kasse ikke er lukket, når det gælder planerne om at opføre et Besøgscenter ud for Kalø Slotsruin. Pressefoto

I Syddjurs Byråd er der 26 varme tilhængere af det planlagte Besøgscenter ud for Kalø Slotsruin, som vil betyde, at den nuværende slotskro må lade livet.

Kun Nye Borgerliges Laila Sortland er arg modstander af Besøgscentret.

Da Byrådet i marts godkendte den reviderede lokalplan og den tilhørende miljøvurdering, som Planklagenævnet havde forlangt, at Syddjurs Kommune skulle få lavet, hvad der ikke var tilfældet i forbindelse med den første lokalplan, stemte Laila Sortland som den eneste imod.

Hun bad efterfølgende kommunens embedsværk om at få et overslag over de økonomiske konsekvenser arbejdet og beslutningerne om Besøgscentret hidtil har haft for Syddjurs Kommune, og vil få, hvis det lykkes Nationalpark Mols Bjerge at rejse de nødvendige midler, men inden da få de nødvendige godkendelser på plads i forhold til fredning.

En lille million

Direktør for Udvikling og Kultur Poul Møller har svaret Laila Sortland, der har måttet rykke for et svar.

Udviklingsdirektøren skriver i sit svar, at embedsværket gennem de sidste år arbejdet med udarbejdelse af lokalplan for Besøgscentret i et omfang, der svarer til cirka ½-1 årsværk.

Et årsværk svarer til 1924 timer pr. år.

Timeforbruget hos kommunens embedsværk »svarer til den typiske sagsbehandlingstid for en lokalplan af denne type,« noterer Poul Møller.

Han oplyser, hvad lønudgiften er estimeret til, men det er i størrelsesordenen 400-500.000 kroner, må man formode udfra det oplyste tidsforbrug.

I årene 2022 og 2023 har der været arbejdet med udarbejdelse af plangrundlaget lig med miljøvurdering og lokalplan. 

Arbejdet er købt hos en ekstern rådgiver (Cowi/Arkitema/Lifa). 

Udgiften for at få lavet miljøvurderingen har været ca. 300.000 kr. Udgiften for at få lavet lokalplan har været ca. 100.000 kr., fremgår det af svaret til Laila Sortland.

Fem mio. kr. plus det løse

Syddjurs Kommune har tidligere på sit anlægsbudget afsat 5 mio. kr. til opførelse af parkeringspladsen ved Besøgscentret.

»Der vil forventeligt også komme en mindre udgift i størrelsesordenen 50.000 kr. til forbedring af cykelstien ved overkørslen til parkeringspladsen,« oplyser udviklingsdirektøren i svaret til Laila Sortland.

Summa summarum: I runde tal vil det have kostet Syddjurs Kommune i omegnen af 6-7 mio. kroner, hvis det lykkes at få Besøgscentret opført.

Syddjurs Kommune har lovet Laila Sortland en mere præcis økonomisk vurdering inden for kort tid.

Syv mio. kroner for et projekt, der på ingen måde kommer Syddjurs borgerne til gode.

Tjener ingen nytte

Laila Sortland hører til den kreds, der hellere så Besøgscentret i bygninger på Kalø Gods.

»Syv mio. kroner for et projekt, der på ingen måde kommer Syddjurs borgerne til gode. Besøgscenteret vil nemlig have den præcis samme effekt, selv om det blev placeret ved eksempelvis Kalø Gods.«

Laila Sortland foreslår i stedet, at de mio. kroner, der afsat i et kommende anlægsbudget, omgående bliver fjernet og i stedet bruges til at prioritere kernevelfærden og de lokale erhvervsdrivende.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.