Debat Syddjurs:

Kæmpevindmøller truer din nattesøvn

Af Lars Klottrup, Mosevej 1, Hedeskov, Rønde:

"Kæmpevindmøller udsender ikke blot relativt mere lavfrekvent, 'buldrende' støj end små vindmøller, således at naboer til kæmpevindmøller ofte plages med lavfrekvent støj, der overskrider grænsen på 20 dB. Om natten bliver det endnu værre!
I nattens ofte stabile atmosfære er forskellen i vindhastighederne mellem de forskellige højder meget stor, for eksempel høj vindhastighed i møllens højde og kun lidt vind ved jorden. En så stor forskel på vindhastigheder på tværs af rotorarealet ændrer møllens normale 'swish-swish'-lyd til en mere generende 'dunkende', impulsiv lyd. Dette er naturligvis mest udtalt ved kæmpevindmøller, hvor forskellen i vindhastighed mellem rotortop og -bund kan være betydelig. Da møllestøjen ved stor vindhastighed i møllens højde og næsten vindstille ved jorden tillige ikke bliver maskeret med naturlig vindskabt lyd, såsom susen i træerne, er nattesøvnen spoleret.
En klage til kommunen fører så til, at der foretages kontrolmålinger af støjen – i dagtimerne, hvor der ikke er så store forskelle i vindhastighederne i de forskellige højder. Så resultatet bliver formentligt, at kommunen finder alt i orden! Men nattesøvnen er stadig spoleret!
Kæmpevindmøller truer din nattesøvn – Vil du finde dig i det?"

Publiceret 15 January 2011 11:15