Arkivfoto.

Arkivfoto.

Kolindsund:

myter og fremtid

En mangeårig sundbo og kender af Kolindsund kigger bagud og fremad ved sogneaften i Nimtofte

Af
Af Lars Norman Thomsen

Frem til 1872 var Kolindsund Danmarks næststørste sø. I 1840'erne og 1850'erne diskuterede man mulighederne for at mindske oversvømmelser, men først da der i 1872 dannedes et aktieselskab, skete der noget. Aktieselskabets formål var at tørlægge Kolindsund.
Rundt om søen blev der anlagt en 43 kilometer lang dæmning. Der blev gravet en Nord- og Sydkanal, med det formål at aflede vandet fra hele oplandet.
Landbrugene i Kolindsund blev etableret i 1880'erne og 1890'erne. De var alle ejede af Aktieselskabet Kolindsund, som dyrkede jorden. Aktieselskabet Kolindsund solgte i 1921 jorder og gårde til private.
Sådan lyder den korte historie om Kolindsunds fortid, som jævnligt popper op på den politiske dagsorden. Ikke mindst, fordi foreningen, Kolindsunds Venner, der har som kardinalpunkt at gendanne søen, sørger for det. Kolindsunds Venner og en række politiske partier ser både erhvervs- og turistmæssige muligheder i at gendanne Jyllands største sø.
 

Tidligere V-formand i Syddjurs, Finn Prang-
Andersen (th), der her følges med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ved et V-arrangement i Ebeltoft i, fortæller om Kolindsund ved sognraften i Nimtofte onsdag. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

Tidligere V-formand i Syddjurs, Finn Prang- Andersen (th), der her følges med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen ved et V-arrangement i Ebeltoft i, fortæller om Kolindsund ved sognraften i Nimtofte onsdag. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen.

En sundbo fortæller

Kolindsund er også temaet ved en sogneaften i konfirmandstuen i Nimtofte onsdag 1. oktober. Her kommer Finn Prang-Andersen, Pognæs og fortæller om Kolindsund. Hvordan så Kolindsund ud før afvandingen? Hvad med myterne om Kolindsund? Hvordan vil fremtiden se ud?
Finn Prang-Andersen har historisk tilknytning til Pognæs og har ligeledes en længere erhvervskarriere bag sig. Han varetager fortsat flere bestyrelsesposter og var også i en periode formand for Venstre Syddjurs. Han var således manden, der fik overbevist nuværende borgmester i Syddjurs, Claus Wistoft, og Venstres bagland om, at Wistoft var Venstres bedste bud på en borgmester.
Det er Nimtofte og Tøstrup Menighedsråd, der arrangerer aftenen med Finn Prang-Andersen. Sognearrangementet begynder klokken 19.30.

Publiceret 30 September 2014 20:37