Rikke Larsen kan hjælpe børn med at knække læsekoden. Hun er netop startet som Alkalær-underviser. Alkalær = “Alle kan lære at læse”

Rikke Larsen kan hjælpe børn med at knække læsekoden. Hun er netop startet som Alkalær-underviser. Alkalær = “Alle kan lære at læse”

Hjælp at hente til at knække læsekoden

Lærer Rikke Larsen, Thorsager, er nystartet Alkalær-underviser på Djursland

Af
Af Lars Norman Thomsen

Rikke Larsen, 39, til daglig lærer på Ebeltoftskolen, garanterer, at hun kan knække læsekoden for de børn, for hvem bogstaver og ord er en stor pine i hverdagen.
Hun, der bor i Thorsager med mand og fire børn i alderen 3-7 år, har netop startet en lille nebengeschäft, hvor hun tilbyder individuel læseundervisning efter Alkalær-metoden, en helt ny måde at lære at læse og stave på. 
"Alle kan lære at læse" – Alkalær.

Læsetrappen

"Det har vist sig, at alle der bliver undervist efter Alkalær, kan lære at læse, hvis undervisningen samtidig foregår individuelt og i elevens eget tempo," fortæller Rikke Larsen, der første gang stiftede bekendtskab med Alkalær-metoden i 2013.
"I bogen Læsetrappen læste jeg blandt andet om, hvordan vores brug af sproget har ændret sig gennem tiden. Her fik jeg også nogle forklaringer på mange af de frustrationer jeg i årenes løb har mødt i forbindelse med elever, der havde svært ved at lære at læse," fortæller hun.
Det gjorde hende ekstra nysgerrig, og det fik hende til at tage en uddannelse, så hun nu er startet som Alkalær-underviser.
Den første og eneste på Djursland indtil videre.
"De eneste forudsætninger for at lære et barn at læse efter Alkalær-metoden er, at barnet er motiveret, har et sprog og et fungerende sanseapparat," siger Rikke Larsen.
Alkalær-metoden tager udgangspunkt i alfabetets og sprogets lyde, fordi det at læse netop er at sætte lyde sammen til ord.
"Alle ved, at det at kunne læse er en forudsætning for et barns trivsel og lyst til at gå i skole," siger Rikke Larsen.

Flere lyde end bogstaver

Hun peger på, at kun små fem procent af ordene det danske sprog udtales som de staves. Desuden indeholder det danske sprog mange flere lyde end der er bogstaver.
"For eksempel er der ni vokaler i det danske alfabetet, men A kan udtales på ikke mindre end ni forskellige måder. Derudover er der bogstaver, vi slet ikke kan høre, når de udtales, og desuden opfører nogle af konsonanterne sig lidt som vokaler. Allerede her bliver det tydeligt, hvor kompliceret det danske sprog er, og hvorfor så mange som følge deraf har læsevanskeligheder," som hun skriver på sin nyoprettede hjemmeside: læsogblivglad.dk.

Publiceret 19 November 2014 08:30