Debat:

Traditionen Tro - hvor var de unge, deres forældre, lærerne og præsterne?

Af Elisabeth K. Grahl-Madsen, Baunehøjparken 4 A. 8410 Rønde

Det blev en både vedkommende, spændende og velspillet oplevelse at se teaterstykket «TRADITIONEN TRO» den 28. januar 2016. Det var Syddjurs Teaterforenings første forestilling på Kulturhotellet i Rønde. Teaterforeningen havde engageret det nyetablerede teater MÆRKVÆRK som i sin egen pressemeddelelse skriver om sig selv:» Mærkværk skaber teateroplevelser, der rammer ned i de unges liv og udfordringer på vejen til at blive voksen. «TRADITIONEN TRO» - en lille forestilling om de helt store spørgsmål.»
Og det var det!
I denne forestilling undersøger Mærkværk de unges forhold til religion og tro med udgangspunkt i tiden omkring konfirmationen. Forestillingen går tæt på tre unge og de begivenheder, der præger deres liv, tanker og tro.

De tre unge skuespillere spiller glimrende og glider ubesværet ind og ud ad mange roller incl. deres egne forældre på en fin måde. Scenografien var i sin enkelhed meget kreativ. Man kunne ikke være i tvivl om, hvor vi befandt os ved bare at forandre på, hvordan nogle lange stykker tyndt stof blev draperet. Vi befandt os i de tre unge kammeraters hemmelige og hellige hule, i en kirke hvor præsten stod mellem to englelignende vinger af stof, da en af de unge havde brug for sjælesorg. Og sådan blev det ved.
I vores globaliserede verden bliver vi alle konfronteret med mennesker som tilhører andre religioner. Også unge må forholde sig til andre måder at tro på. Det var flot at opleve at stykket har denne dimension med. Man begrænser sig til at citere sutras fra Koranen og tekster fra Jødernes trosunivers. Det er relevant at man forholder sig til de tre monoteistiske religioner som har Abraham som fælles stamfar og dermed meget fælles tankegods.
Stykket er som skabt til samtale, til at stille spørgsmål og skabe dialog mellem forskellige måder at se på og forholde sig til nogle af de store spørgsmål i livet.
Det er sjælden kost at sådanne stykker laves og opsættes – og ovenikøbet for unge og på et sprog som de genkender.
Men hvor var de? De unge? Hvor var deres forældre, lærere, præster? Hvorfor blev en så gylden anledning til samtale med unge såvel som med andre levende mennesker om så vigtige spørgsmål forpasset? Spørgsmål som jeg ser det har både med sjælsfred og fred i verden at gøre.

Publiceret 03 February 2016 10:06