Nogenlunde sådan kommer det til at se ud, når Life Boats besøger Ebeltoft.

Nogenlunde sådan kommer det til at se ud, når Life Boats besøger Ebeltoft.

Kulturby 2017:

Tre sejlende kvindeskulpturer lægger til kaj

Der bliver debat og fællesspisning, når Life Boats ankommer til Ebeltoft 7. oktober

Borgere i Syddjurs kan fredag 7. oktober og tre dage frem blive vidner til et sælsomt sejlende fænomen: Life Boats - et kunstværk bestående af tre kvindekroppe støbt i fiberbeton. Kulturskibe med navnene Liv, Længsel og Minder; den unge, den gravide og den gamle kvinde.
Norskfødte Marit Benthe Norheim er idékvinde og kunstner bag kunstværket. I denne tid sejler de el-motoriserede skibe rundt mellem 15 byer i kommuner, der er med i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.
Life Boats er Flagskibe for 2017 – en forløber, der skal vække nysgerrighed og gentænke kunsten; kunst, som kommer til publikum, der bogstaveligt talt kan gå om bord i den.

Hele 2017-programmet lanceres 12. oktober

Skibene, der markerer lanceringen af det totale 2017-program, som offentliggøres 12. oktober i Aarhus, medbringer bl.a. 19 galionsfigurer, der er udformet som symbolske portrætter af nulevende kvinder over 70 år.
Kvinderne har det til fælles, at de kommer fra forskellige kulturer og har forholdt sig til andre kulturer end deres egen. Med disse fortællinger i lastrummet lægger Life Boats til kaj i Ebeltoft, hvor der for interesserede borgere er lagt op til et spændende møde med kunstneren og nogle af de mennesker, som har hjulpet hende undervejs i processen.
Ét af disse mennesker er arkitekt og professor Gitte Marling, Ebeltoft, der sammen med sin mand, Hans Kiib, har været med til at støbe den sidste båd, sammen med cirka 150 andre frivillige. I døgndrift arbejdede de hårdt med fiberbetonen – men havde det samtidig hyggeligt med alle de andre frivillige.

Seminar i Det Grænseløse Køkken

Gitte Marling har tilrettelagt et program for aktiviteterne i Ebeltoft omkring Life Boats. Dette sker i samarbejde med Ny Malt, Aarhus 2017 og Kulturafdelingen i Syddjurs Kommune. Et af elementerne er et seminar i ”Det Grænseløse Køkken” i Ny Malts gård med fællesspisning (madbilletter købes ved madvognen). Arrangørerne arbejder også på at få arrangeret en afsluttende performanceforestilling i havnen ved de tre skibe.
På mødet kan man møde en lang række kunstnere og forskere, der holder oplæg om forskellige aspekter af den mobile kunstform, som Life Boats er udtryk for.
Marit Benthe Norheims sejlende kvindeskulpturer eksperimenterer, ligesom Sculpture by the Sea i Aarhus, med at bringe kunsten ud i naturen eller byens rum. Her kan kunsten i et flygtigt kys mødes i den korte periode, hvor kunsten indgår som en del af naturen eller byrummet.
Seminaret i Ebeltoft rummer tre debatelementer:
• Projekt Life Boats – mål, drømme og realisering.
• Fortællinger på tværs af grænser – om hvordan kunst og forskning kan berige hinanden.
• Kunstens rolle i byens rum – ud over at være dekorativ, pæn og behagelig.

Gitte Marling håber, at rigtig mange vil deltage i debatten om kunst og forskning.

Gitte Marling håber, at rigtig mange vil deltage i debatten om kunst og forskning.

Det tværkulturelle fredsbudskab

Gitte Marling håber, at mange borgere fra Syddjurs vil være med til at diskutere kunst med udgangspunkt i de oplæg, som kunstneren og de deltagende universitetsfolk kommer med. Hun er vis på, at såvel børn som voksne nok skal få en god oplevelse ved at besøge skibene neden ved Fregatten Jylland og Glasmuseet Ebeltoft.
”De andre steder, hvor skibene har været over sommeren, har børnene som regel været de første. Siden får de forældrene med ned til havnen, hvor kvinderne typisk viser mest interesse for fortællingerne omkring skibene, mens mændene er mere optagede af det tekniske – hvordan Søren får man sådan noget til at flyde, og hvad kan de klare,” siger Gitte Marling.
Man kan under besøget komme ind i skibene, tegne, lytte til Geir Johnsons musik - og opleve det spektakulære i det tværkulturelle fredsbudskab; drømmene, erindringerne og mødet mellem mennesker i kunsten.

Fakta om Life Boats

Life Boats er tre fuldt sødygtige skulptur-skibe.

Skibene er 12 meter lange, tre meter høje og stikker godt en meter under vandoverfladen.

Den daglige rækkevidde er 50-55 km med cirka fire sømil i timen (~godt syv km/t).

Hvert skib er ladet med kvindehistorier – om længsel, liv og minder.

Efter den afsluttende sejlads til Aarhus, hvortil kunstværket kommer 12. oktober, er det meningen, at skibene skal sejle videre ned gennem Europa med fortællingerne om kvinder – og om Aarhus 2017.

Aktuelt er det muligt at sejle med lIfe-boats på følgende ture:
16. september Mariager – Hadsund.
18. – 20. september Hadsund – Udbyhøj Nord – Randers.
29. september Randers – Bønnerup.
1. oktober Bønnerup – Grenå.
7. oktober Grenå – Ebeltoft.
Man kan henvende sig til Susanne Hyldborg-Jensen, Aarhus-2017 på tlf.: 20301497.

Links til mere information om Life Boats:
http://www.aarhus2017.dk/da/udvalgte-highlights/life-boats/
http://www.life-boats.com/
https://www.facebook.com/Lifeboats.mbn/

Publiceret 13 September 2016 15:02