Jørgen Brøgger og resten af Borgerlistens bagland i Syddjurs opgav at opstille en liste til kommunalvalget. Den tidligere Ebeltoft borgmester udtrykker sin dybeste respekt for de kandidater, der lige nu kæmper om en af de 27 pladser i byrådssalen.Foto: Lars Norman Thomsen

Jørgen Brøgger og resten af Borgerlistens bagland i Syddjurs opgav at opstille en liste til kommunalvalget. Den tidligere Ebeltoft borgmester udtrykker sin dybeste respekt for de kandidater, der lige nu kæmper om en af de 27 pladser i byrådssalen.Foto: Lars Norman Thomsen

KV17 - debat Syddjurs:

Min dybeste respekt for vores lokalpolitikere

Af Jørgen Brøgger, tidligere medlem af Syddjurs Byråd for Borgerlisten og før endnu borgmester i Ebeltoft:

“Strøtanker i en kommunalpolitisk valgkamptid.

Det er ikke sjældent, at jeg (og uden tvivl også mange andre) må lægge øren til diverse udtalelser om politikere. Både landspolitikere og lokalpolitikere. Og jo da ikke mindst i denne kommunale valgkamptid.

Politikerne – både dem på Christiansborg og især de lokale – bliver som oftest benævnt som ”de” eller ”man”. Og der er på det nærmeste ingen grænser for, hvad de bliver benævnt som og beskyldt for. ”De” benævnes som oftest som uduelige, inkompetente, direkte dumme og ”åndssvage” – undskyld udtrykket, men det er faktisk et ofte anvendt udtryk.

Det, der derfor undrer mig meget, er, hvorfor det er så vanskeligt at få nogen til at opstille for de forskellige partier og lister, som f.eks. nu her til kommunalvalget?

Når der nu findes så mange kloge mennesker, der har ”løsningen” på dette og hint – ovenikøbet uden behov for at sætte sig ind i realiteterne og baggrunden for de beslutninger, som ”de dumme politikere” træffer, hvorfor er der så ingen af alle disse kloge mennesker, der stiller op for at komme til at gøre en forskel – til forskel for de ”dumrianer”, der ”bare sidder der” og åbenbart ikke ved, hvad de har med at gøre ?

Jeg er fuld af beundring for alle de kandidater, der stiller op til kommunevalget, uanset hvilket parti, I stiller op for. – Tak fordi, I er parate til at yde en indsats til gavn for lokalsamfundets – og dermed borgernes – bedste. Uanset hvilket ståsted, I har.

De fleste af Jer vil ikke blive valgt, der er kun plads til 27. En del af de ”garvede” vil formentlig blive genvalgt, og andre skiftet ud med nye og yngre kræfter. Sådan må og skal det være. Men I, der bliver nyvalgt, skal vide, at I går ind til et spændende, men også meget krævende, arbejde. Det er spændende at være med til at præge lokalsamfundet ud fra, hvad man selv synes, er det rigtige. Men I skal også vide, at det er hårdt. Hvis man vil gøre det godt og ”rigtigt”, kræver det et enormt tidsforbrug. Det er under ingen omstændigheder noget, man kommer sovende til.

Og I skal også vide, at det kan være verdens mest utaknemmelige ”job”. I kan nemt komme ud for at blive ringet op både tidligt og silde af borgere, der gerne vil have jer til at indtage en bestemt holdning, ofte ud fra personlige ønsker, eller som vil skælde ud over et eller andet. Ofte har de, der foretager sådanne opkald, ”oceaner af tid”, uanset tidspunktet for telefonopkaldet. – Det samme gælder journalister, der kan ringe på alle tidspunkter af døgnet og afkræver Jer en stillingtagen til et eller andet emne – ”her og nu” og uforberedt ”på stående fod”.
Men lykke til, til alle I, der er parate til at tage en tørn – og tak for det.

Også en stor tak til alle I, der har været med i flere år, og formentlig kommer til at tage en periode mere. Jeg synes, at I (næsten) alle har gjort det godt, - meget bedre, end ”folkedomstolen” bedømmer jer til. Det håber jeg, at I vil blive ved med – i et godt og positivt samarbejde til gavn for vores alles kommune, Syddjurs.

Jeg er på det seneste blevet mødt med flere udtalelser, om ”hvem skal vi nu stemme på, når Borgerlisten Syddjurs ikke er der mere” ? – Det kan naturligvis kun glæde mig som parti-upolitisk Borgerlistemand, men jeg har indtil nu kun kunnet svare ”Det ved jeg heller ikke”. – MEN til de, der har nævnt muligheden af slet ikke at stemme, har jeg sagt: ”Du SKAL stemme – du skal ikke kun tænke på din stemmeret, men også på din stemmePLIGT”. - ”Hvis du er helt tom for, hvad eller hvem, du skal stemme på, så må du stemme blankt. Du må ikke blive sofavælger”.

Min opfordring til alle skal være: Mød frem, udøv din ret og din pligt, - og stem personligt på en kandidat, som du har tillid til, som du føler, nærer de samme tanker og ønsker for vores kommune, som du selv, og som du føler er troværdig og ordholden. – Husk, dette er ikke landspolitik, men lokalpolitik. Det kræver nogle byrådspolitikere, der sætter kommunens og lokalsamfundet ve og vel over landspolitisk parti-ideologi.”

Publiceret 11 November 2017 16:04