Flere begår fejl: Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Selv om det er koldt udenfor, skal du huske at lufte ud med gennemtræk flere gange i løbet af dagen. Det sikrer et sundt indeklima.

Artiklens øverste billede
Selv om det er koldt udenfor, skal du huske at lufte ud med gennemtræk flere gange i løbet af dagen. Det sikrer et sundt indeklima. Foto: Adobe Stock

Sommeren er gået på hæld, og det er slut med at have vinduerne åbne døgnet rundt.

Men hvordan sørger du så for at bevare et sundt indeklima i din bolig, nu hvor det begynder at være koldt udenfor?

Her bør man følge rådet fra professor Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der blandt andet forsker i indeklima.

Du skal minde dig selv om, at din bolig skal luftes ud med gennemtræk 3-4 gange om dagen i fem minutter af gangen.

»Det betyder, at man skal have vinduer åbne på begge sider af bygningen, så der kan komme noget sus igennem huset. Det giver umiddelbart meget kold luft i kort tid, og det vil sige, man får luftet godt igennem, men man mister ikke den varme, der er i bygningen,« siger Torben Sigsgaard.

Professoren forklarer, at det nærmest ingen effekt har, hvis ikke der skabes gennemtræk.

Du kan selv fordele udluftningen hen over døgnet, som det passer bedst ind, men der er alligevel tidspunkter, hvor det er mest oplagt.

»Når man laver mad, eller lige har lavet det, fordi der kommer partikler ud i luften, og når man har været i brusebad, fordi der kommer fugt. Altså når der er noget aktivitet. Og så eventuelt lige inden man går i seng,« siger han.

Uanset om det er sommer eller vinter, bør man lufte ud mindst tre gange om dagen, mener Thor Hansen, der er sektionsleder for Bygningsundersøgelser og indeklima hos Teknologisk Institut.

Han bemærker, at fordelen om vinteren er, at du hurtigere kommer af med fugten.

»Fordi udluftningen indeholder mindre fugt om vinteren, end den gør om sommeren. Så den fugt, vi producerer indenfor, den kan hurtigere tages med ud.«

»Men man skal være opmærksom på, at man ikke gør det for længe, for så bliver overfladerne kolde. Hvis de gør det, så kan den fugt, der er i indeklimaet, danne skimmel og kondens på de kolde overflader,« siger han.

Thor Hansens råd er, at du begynder med at lufte ud, når du står op.

»Få luftet ud i 5-10 minutter, så du får nulstillet huset, når du tager afsted på arbejde. Og så igen, når du kommer hjem, og igen om aftenen, inden du går i seng. Så får du fugten bortventileret, inden der sker en fugtophobning fra den nye fugtproduktion,« siger han.

Glemmer man derimod at lufte ud, risikerer man kondens i de områder af boligen, hvor der ikke er gennemluftet. Det er blandt andet i hjørner og på badeværelset.

Det er også vigtigt, at man sørger for at holde den samme temperatur i hele huset hen over vintermånederne, fortæller Torben Sigsgaard.

»Man skal passe på med ikke at lave et varmt centrum i huset og så have det koldt ude i perifere rum. Så risikerer man, at der kommer kondens. Det er specielt i flade huse, typisk 60’er huse.«

»Hvis man ikke har jævn varme i alle rum, får man et dårligt indeklima,« siger Torben Sigsgaard.

/ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen