På næsten fire år har Syddjurs afskediget 114 FOA medlemmer
Borgmester og udvalgsformand siger til Lokalavisen, at mange af stillingerne er blevet genbesat efter, at byrådet vedtog at løfte ældreområdet økonomisk i 2021
ÆLDREPLEJEN I Syddjurs Kommune har der fra januar 2017 til oktober 2020 været 114 afskedigelsessager inden for ældreplejen (plejecentre, plejehjem og i hjemmeplejen), viser en opgørelse fra FOA, der har kigget på den omtalte periode i samtlige landets 98 kommuner.
Antallet af sager udgør dermed 27 procent af medlemstallet for FOA-medlemmer ansat inden for social- og sundhedsområdet i Syddjurs Kommune.
Helt konkret har de østjyske kommuner i perioden fra januar 2017 til oktober i fjor rejst 1.094 afskedigelsessager mod kommunalt ansatte FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren, svarende til godt 14 procent af FOAs medlemmer på området. Af dem er langt størsteparten ansat i ældreplejen ved plejecentre, plejehjem og i hjemmeplejen.
De mange afskedigelser sker i en lang række kommuner landet over, hvor der på knap fire år er rejst over 8.000 afskedigelsessager. Langt størsteparten af de samlede afskedigelser, nemlig 62 procent, skyldes sygdom, anfører FOA.
Opgørelsen viser, at der er store forskelle på, hvor flittigt kommunerne i Østjylland deler fyresedler ud. I Samsø Kommune, der har haft færrest afskedigelsessager, svarer antallet af afskedigelsessager til 6,3 procent af FOAs medlemmer i social- og sundhedssektoren, mens tallet i Syddjurs placerer kommunen som toppen af poppen i Østjylland.
Læs også: FOA: Vi siger ja tak til indbydelsen, Jan Fischer
Politikere afviser
Borgmester Ole Bollsen (S) og partifællen Jan Fischer, der er formand for Udvalget for Sundhed, Ældre og Social (SÆ-udvalget), afviser, at det ser så skidt ud på ældreområdet, som tallene fra FOA ellers indikerer.
Begge henviser til, at Syddjurs Byråd tvunget af en skidt udvikling i kommunens kassebeholdning i foråret 2020 var nødt til at genåbne Budget 2020 og skære i driften med små 50 mio. kroner.
Det gik også ud over det udgiftstunge ældreområde og kostede arbejdspladser. Ifølge FOA måtte 21 medlemmer i Syddjurs ud af vagten, mens seks ledige stillinger ikke blev genbesat.
"Det betyder samlet 27 færre medarbejdere på ældreområdet i en kommune, hvor andelen af ældre medborgere er stigende," skrev sektorformand Inge Rasmussen, FOA Randers, i et læserbrev i Adresseavisen.
"Med det budget, som et flertal i byrådet siden vedtog for 2021 og overslagsårene, er der blevet genbesat flere af de stillinger, som vi desværre måtte skære væk. Jeg kan ikke sige, hvor mange varme hænder, der er tale om, for jeg har ikke tallene," siger Ole Bollesen.
"Jeg har bedt min forvaltning om at fortælle mig, hvor mange stillinge, der er blevet genbesat, men grundet vinterferie forventer jeg først at kende tallene i denne uge," siger Jan Fischer.
Flere varme hænder
Da byrådet lagde budget i efteråret 2020, var der bordet rundt enighed om, at hjemmeplejen og plejecentrene de seneste år har været særligt udfordrede i takt med, at antallet af ældre vokser i Syddjurs Kommune. Derfor blev hjemmeplejen tilført ekstra 3 mio. kr. årligt og plejecentrene 4 mio. kr. ekstra årligt. Heri indgår, at tilbud om demensværesteder genindføres alle ugens dage. Endvidere besluttede man, at vasketøj hos ældre, der i kontakt med (visiteret) Syddjurs Kommune, igen skal vaskes af hjemmeplejens medarbejdere fra sommeren 2021.
Norddjurs
I Norddjurs Kommune har der fra januar 2017 til oktober 2020 været 93 afskedigelsessager.
Antallet af sager udgør dermed 17 procent af medlemstallet for FOA-medlemmer ansat inden for social- og sundhedsområdet i kommunen.