"Det er nu Grenaa-motorvejen skal realiseres"

En lang række erhvervsfolk vil have realiteter bag den årelange snak om forlængelsen af Djurslandmotorvejen til havne- og grænsebyen Grenaa, så den positive erhvervsudvikling ikke hæmmes

Artiklens øverste billede
Formand for Erhverv Grenaa og advokat Mette Haase Lindhardt er bekymret for, at mange beslutningstagere simpelthen ikke kender det reelle behov og potentialet i Grenaa-motorvejen. Pressefoto

erhverv Formand for Erhverv Grenaa og advokat Mette Haase Lindhardt er bekymret for, at mange beslutningstagere simpelthen ikke kender det reelle behov og potentialet i Grenaa-motorvejen. Det fortæller hun i en pressemeddelelse fra Erhverv Grenaa.

"Der er flere grunde til, at vi virkelig har brug for at få etableret den. Hvor det er åbenlyst for de fleste, at vejen vil have enorm betydning for Aarhus Airport, er lang færre opmærksomme på, at den lokale erhvervsudvikling i og omkring Grenaa også har voldsom brug for Grenaa-motorvejen."

Mona Juul. Foto: Sten Brogaard

Genvejen til Sverige

Med etableringen for et år siden af færgeruten mellem Grenaa og Halmsted, er det lykkedes Stena Line at vækste den tidligere rute til Varberg med 15 procent. Det ser Mette Haase Lindhardt som en helt ekstraordinær udvikling, fortæller hun i en pressemeddelelse:

"Når den flotte vækst er opnået i et så udfordrende år med coronanedlukning og spærrede landegrænser, vidner det om et meget stort fragtpotentiale. Men det er en forudsætning, at fragten skal kunne nå frem til færgen uden forsinkelse."

Forældet landevej

Det faktum, at Grenaa er grænseby til Sverige, er et vigtigt argument for at gøre infrastrukturen på den danske side nutidig.

"I Halmstad er der 4,5 km fra færgen til motorvej E6. Det er den virkelighed, vi skal sammenligne med Rute 15, den 45 km lange vej mod Aarhus, hvoraf 30 km. stadig er gammel landevej," fortæller Mette Haase Lindhardt.

Ifølge formanden vil Grenaa-motorvejen også aflaste E45, fordi det vil gøre det endnu mere attraktivt at benytte færgen til Sverige i stedet for den lange vej over Fyn og Sjælland.

Mette Dencker. Steen Brogaard

Industri og havn vækster

Behovet for en opgradering til motorvej er de sidste ti år steget voldsomt.

"Erhvervsudviklingen omkring Grenaa er så markant, at det har gjort presset på vores vejnet uacceptabelt," fortæller formanden.

"Alene havnen investerer, efter flere år med indtjeningsrekorder, de næste to år et trecifret millionbeløb i udbygning, fordi de oplever stor efterspørgsel, ikke mindst fra virksomheder, der har etableret sig

på havnen."

Den udvikling har skubbet yderligere til en markant stigning af den tunge trafik mellem Djurslandmotorvejen og Grenaa.

Overbelastet vejnet

En anden lokal spiller, der har skabt rekord mange arbejdspladser, er Termas afdeling i byen.

"Det er helt nødvendigt både for dem og for andre virksomheder, at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det er helt tydeligt, at det overbelastede vejnet er en hæmsko og påvirker arbejdskraftens bevægelighed i negativ retning. Det skævvrider udviklingen og koster lokale arbejdspladser," slår hun fast.

Formand for Erhverv Grenaa, advokat Mette Haase Lindhardt påpeger, at erhvervsudviklingen omkring Grenaa er så markant, at det har gjort presset på det utidssvarende vejnet uacceptabelt.

Politikere bakker op

En række politikere er enige i erhvervsforeningens vurdering om vigtigheden i at få etableret Grenaa-motorvejen. Gruppeformand for Socialdemokratiet Leif Lahn Jensen hæfter sig også ved den positive

udvikling, ifølge selvsamme pressemeddelelse.

"Der er virkelig gang i udviklingen i Grenaa, både når det gælder virksomhederne og ikke mindst havnen. Derfor ser vi mere og mere trafik, ikke mindst den tunge trafik på statsvejene til og fra byen. En

opgradering af Rute 15 til motorvej eller motortrafikvej er det eneste rigtige."

Den holdning bakker MF Mette Dencker fra Dansk Folkeparti op om, fremgår det.

"Vi har simpelthen ikke råd til ikke at bygge den motorvej. Den gamle landevej er ikke nok til at understøtte den blomstrende udvikling området er i, ikke mindst med den nye færgerute til Halmstad i Sverige, som jeg forventer vil bringe en del tung trafik gennem området."

Står sammen

Også fra de konservatives Mona Juul er der opbakning til motorvejsprojektet.

"Det er så afgørende for vækst og udvikling, at vi prioriterer infrastruktur, der direkte påvirker virksomheder og arbejdspladser. Der bliver brugt for mange dyrebare timer på at sidde og blomstre på vejen - om man fragter gods eller man er kørt fra arbejde for at hente sine børn. Viden er vejen, og jeg vil gøre mit for at bringe det i spil i de kommende forhandlinger."

De tre politikere er også enige om, at det er en politisk mærkesag, de både vil og skal stå sammen om. Eller som Mona Juul udtrykker det:

"Jeg håber vi kan droppe det partipolitiske og sammen kæmpe kampen!"

mj

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.