Eftersøgningshold vil fortsætte jagten på Fregattens forsvundne anker

Hvis bestyrelsen siger ja, vil man foretage endnu en eftersøgning af Fregatten Jyllands anker, efter første forsøg var uden held.

Artiklens øverste billede

Siden forrige onsdag har et frivilligt hold udført en omfattende eftersøgning på havbunden ud for Juelsmindes kyst. Syv mand om bord på en katamaran har nemlig ledt efter nationalklenodiet Fregatten Jyllands forsvundne anker. Desværre måtte holdet lørdag sande, at eftersøgningen ikke havde givet pote, og ankeret – der har været væk siden 1922 – er endnu ikke fundet.

Men nu er planen, at der skal søges yderligere i området, lyder det fra Finn Jensen, der er medlem af Juelsminde Havnemuseum og har været med til at lede eftersøgningen. Næste skridt er at involvere museets bestyrelse for at afklare, om der er vilje og økonomi til at finansiere endnu en eftersøgning. Derefter vil man opstille nye teorier om, hvor på havbunden ankeret ligger. Så det er altså stadig Finn Jensens ambition at finde ankeret.

»Vi har været over hele Sandbjergvig, som er Juelsmindebugtens rigtige navn. Men der er stadig områder, som ankeret kan ligge i, og de vil kunne afdækkes i løbet af et par dage. Vi vil jo gerne afslutte eftersøgningen med et positivt resultat,« siger han.

Holdet har i løbet af de fire dage nøje afsøgt cirka 16 kvadratkilometer havbund. Og selv om magnetometeret flere gange fik besætningens puls op, var det ikke det forsvundne anker, der var årsagen, men jernholdige sten og to stålskibsvrag.

Eftersøgningen var baseret på teorier, som Finn Jensen og de øvrige deltagere havde om ankerets placering. De tog blandt andet højde for, hvordan strøm-, vind- og isforholdene var da ankeret rev sig løs under en isvinter for 99 år siden. Ankerkæderne sprang, og fregatten drev med isen ud af vigen.

Men Finn Jensen er på ingen måder slået ud. Alt tyder på, at ankeret stadig ligger i området, selv om det er mange år siden, skibet rev sig løs. Udstyret vil kunne registrere et anker på to tons jern ned til en dybde på 30 meter, og det er ikke sandsynligt, at ankeret ligger så dybt begravet, mener Finn Jensen. Han er derfor stadig optimistisk.

»Vi er ikke så triste omkring det. Vi ved, at det ikke ligger i de områder, vi har søgt i. Så det er de perifere områder, vi skal koncentrere os om. Det har ligget der i 100 år, så det gør ikke så meget, om det ligger der et par dage mere. Jeg tror på, at det er der,« siger han og tilføjer, at med de præcise gps-linjer for, hvor der allerede er afsøgt, kommer man ikke til at lave overlappende undersøgelser.

Tidligere eftersøgninger bestod af frømænd, der dykkede ned til havbunden og ledte manuelt efter ankeret, hvor man i dag sidder på skibet og bruger elektronisk udstyr til søgningen. Man bruger også stadig dykkere, men de bliver kun sendt ned, hvis der er interessante udslag på magnetometeret.

Pirrende gåde

For Finn Jensen er det nysgerrigheden, der driver projektet.

»Det er gåden omkring ankeret, der pirrer os. Hvor ligger ankeret i dag? Fregatten lå i sin tid for to ankre, og det ene blev fundet i løbet af en måned. Det er Juelsmindes vartegn i dag og ligger på molen. Det andet er stadig væk, og det er spændende, hvor det er. Det er jo ikke bare forsvundet ud i den blå luft,« siger han.

Finn Jensen håber, at eftersøgningen kan få folk til at kontakte museet, hvis de har oplysninger fra dengang, hvor ankeret forsvandt. Det kan være familiemedlemmer til besætningen, kaptajnens familie eller dem, som blev udlært telegrafister om bord på skibet.

Hvorvidt bestyrelsen giver grønt lys for en videre eftersøgning, vil sandsynligvis være kendt inden for otte dages tid, vurderer Finn Jensen, som er både håbefuld og positiv.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.