Syddjurs Award: Ungt geni er årets talent

17-årige Nanna Elizabeth Rosa Kalmar havde svært ved at sætte ord på at få en pris, men så faldt snakken på hendes forskning.

Artiklens øverste billede
Nanna Elizabeth Rosa Kalmar fik overrakt Talentprisen af Hans Dueholm under Syddjurs Award torsdag aften. Foto: Anne Steen, Impact

Aftenens første pris var Talentprisen. Prisen skulle gå til et »et ungt, lokalt talent der skal til at folde sig ud i en større målstok, og som investerer både tid og kræfter i sin metier. Prisen uddeltes af Adresseavisen og PR Electronics, og kastede en pengepræmie på 10.000 kroner af sig. Halvdelen af beløbet skulle dog deles med de øvrige nominerede.

Jeg er bare meget glad. Dem jeg var nomineret med var rigtig gode, så det er meget vildt at få den anerkendelse.

Nanna Elizabeth Rosa Kalmar

Vinderen blev den 17-årige gymnasieelev og forsker Nanna Elizabeth Rosa Kalmar. Efter overrækkelsen virkede hun benovet, og hendes umiddelbare reaktion var af få ord.

»Jeg har det helt vildt. Jeg ved næsten ikke, hvad der foregik,« sagde hun med et forsigtigt grin, da Adresseavisen fangede hende efter præmieoverrækkelsen.

VM i Science

Det ændrede sig dog, da snakken faldt på hendes forskning.

»Jeg har forsket i om lydfrekvenser påvirker bakteriers vækst, hvor jeg udsatte bakterier for lydfrekvenser for at finde ud af om de gror mere eller mindre. Jeg fandt ud af, at bestemte lydfrekvenser faktisk kan påvirke bakteriers vækst enten positivt eller negativt. Det er ret spændende, synes jeg,«

Hun fortalte samtidig, at hun forbereder mere forskning i fremtiden – også inden hun skal til VM i Science (Intel ISEF konkurrencen) i USA, maj 2022.

»Jeg synes, det er meget spændende det der med at undersøge et fænomen. I forskning kender man ikke svaret på forhånd, og den rejse er meget spændende.«

Hun havde endnu ikke besluttet, hvad pengepræmien skulle bruges på, men svarede efter lidt betænkningstid, at de måske skulle bruges til en rejse i løbet af hendes sabbatår.

»Jeg er bare meget glad. Dem jeg var nomineret med var rigtig gode, så det er meget vildt at få den anerkendelse.«

Nanna Elizabeth Rosa Kalmar kombinerer studierne med seriøs forskning på højt niveau. I April 2021 vandt Nanna Kalmar 1. præmien i Unge Forskere-konkurrencen i seniorrækken for ungdomsuddannelser. Med en DM titel i Life Science i bagagen, kvalificerede Nanna Kalmar sig til VM i Science i USA, hvor hun skal repræsentere Danmark sammen to andre danskere.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen