Efter møde: Facadeudvalg er på vej

Debataften med titlen ’En smukkere Ebeltoft handelsby’ har allerede ført til planer om et facadeudvalg i Ebeltoft.

Artiklens øverste billede
Anna Søgaard, formand for By og - landskabskultur i Syddjurs og den selvbestaltede arkitekt-kender, Peter Olesen vandrede gennem Ebeltofts gader, for at se hvor Ebeltoft kunne blive pænere. Den efterfølgende debat betyder at et frivilligt facadeudvalg igen etableres i Ebeltoft. Foto: Kian Johansen

Glæden er stor blandt flere i Ebeltoft. For et debatmøde har fået den konkrete konsekvens, at der nu kigges på at etablere et facadeudvalg i Ebeltoft.

Det kommende facadeudvalg skal være med til frivilligt, pænt og nænsomt at minde beboerne i Ebeltofts midtby om at tænke sig om, når der placeres nye skilte, gadevarer og andre ting, der kan tænkes at skæmme de flotte middelalderlige gader.

Forinden var der afholdt en rundtur med den arkitekt-interesserede foredragsholder og tidligere tv-vært Peter Olesen, samt arrangeret en debataften, hvor også tidligere kommunaldirektør i Horsens, ph.d. i by-branding og forsker, Ole Have Jørgensen gav sit besyv med.

Især sidstnævnte gav under sit foredrag politikere og embedsfolk en kærlig røffel.

»Det er jer der skal holde fast og blive ved med at fastholde love og regler for, hvordan der ser ud i bymidten. Og hvis der skal nye regler til, er det jeres ansvar,« lød det fra den tidligere kommunaldirektør.

Peter Olesens humoristiske gennemgang af det han så igennem en tre kilometers vandring gennem Ebeltoft fik også debatten til at køre.

Handsken tages op

Og debatten om et smukkere Ebeltoft gav bonus med det samme.

»Der var folk der meldte sig under debatten,« genfortæller både Hanne Sloth fra Ebeltoft Handelsstandsforening og Anna Søgaard, formand for By og - landskabskultur i Syddjurs (BLIS, red.).

Også kommunens politikere og embedsfolk var henne bagefter for at tilkendegive, at nu skal handsken tages op. Der er allerede budt til kaffemøder mellem Hanne Sloth, Anna Søgaard og Riber Hog Anthonsen (V).

De to arrangører er stolte over, at debatten gav lige præcis det ønskede resultat. Nemlig opmærksomhed på Ebeltoft bys udseende, der bør bevares og til enhver tid gøres pænere.

»Allerede i tiden som Ebeltoft Kommune var der fokus på byens udseende. Dengang havde vi en embedsmand, som de fleste havde respekt for. Gennem hyppige besøg, så sørgede han for, at alle var klar over hvor vigtigt det var, at Ebeltoft var et flot sted. Men efter at vi kom ind i Syddjurs Kommune var det som om, at kommunen mistede fokus i et par år. Den er vi heldigvis ved at genfinde igen,« mener Hanne Sloth.

»Vi bør tilstræbe, at Ebeltoft er den bedste udgave af sig selv, hele tiden,« pointerer Anna Søgaard, der også har foreslået, at Syddjurs Kommune ansætter en stadsarkitekt.

»Vedkommende ville kunne løfte hele kommunens samlede udtryk og sandsynligvis gøre det nemmere for de kommunalt ansatte at håndhæve de rammer og retningslinjer der bliver besluttet,« mener hun.

I første omgang gælder det etableringen af et facadeudvalg.

Læs også

Del artiklen